Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.06.2017.
21:13
Tanju, N1 A

NATO: Srbija može da ima bezbednosnu saradnju i sa nama i sa Rusijom

"Za zemlju kao što je Srbija nije kontradiktorno ukoliko želi da ima bezbednosnu saradnju i sa Rusijom i sa NATO, to nije nulta suma iz teorije igara", izjavila je zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i izrazila nadu da i Rusija ima takav stav.

Reuters
Za NATO nije problem da Srbija sarađuje sa Rusijim

Ona je, povodom raspoloženja građana Srbije prema NATO, ponovila žaljenje zbog patnji koje je Alijansa nanela stanovništvu 1999. godine podsetivši da je o tome govorio i generalni sekertar NATO Jens Stoltenberg.

Govoreći o svom prisustvu na inaguraciji predsednika Srbije  Aleksandara Vučića, ona je rekla da je s njim razgovarala o načinima na koje NATO i Srbija rade zajedno.

- Sve više tražimo načine kako da sarađujemo, kako da sagledamo neke veoma važne interese Srbije - rekla je Gotemiler.

Razuman pristup Srbije u spoljnoj politici

Kako je ocenila, Srbija ima veoma razuman pristup spoljnoj politici i bezbednosti, u smislu da se pre svega fokusira na sopstvene interese i pokušava da radi onako kako je za zemlju korisno.

Kada je reč o zabrinutosti Amerike zbog izgradnje rusko-srpskog humanitarnog centra, Gotemiler navodi da je to  bilateralno pitanje između Srbije i Rusije, ali upozorava da svaka država koja namerava da da diplomatski status civilnoj ustanovi, treba dobro da razmisli o tome.

- Na Beogradu će biti da donese odluke po ovom pitanju - to nije do mene, bilo bi dobro da znamo o cemu se tačno radi - naglasila je zamenica generalnog sekretara NATO.

Ona je napominje da je Rusija ima dugotrajne kulturne i istorijske veze sa ovim delom sveta, a tu su i ekonomske veze, kao i bezbednosne veze Moskve sa Srbijom.

- Ja smatram da ne treba uvek da mislimo o uticaju Rusije ili NATO-a na neku zemlju kao na 'nultu sumu' - gde je nemoguće da oba igrača pobede. To je najvažnija stvar. U NATO-u kažemo da države treba da imaju mogućnost da biraju svoje bezbednosne partnere, da izaberu sa kim ce sarađivati - poručula je Gotemiler u intervjuu za N1.

Na pitanje da li  će Srbija biti više usmerena na saradnju sa NATO-om nakon priključivanja Crne Gore Alijansi, ona je izrazila nadu da će se nastaviti s unapređenjem saradnje, ali je rekla da će na Beogradu biti da donese odluke.

- Predsednik i članovi Vlade će morati da odluče šta ima više smisla za Srbiju. Iz perspektive NATO-a, smatramo da je Srbija dobar partner, ostvarujemo partnerstvo u brojnim oblastima - rekla je ona.

Treba graditi saradnju Srbije i NATO alijanse

Komentarišući istraživanja po kojima bi 84 odsto građana, na potencijalnom referendum bilo protiv ulaska Srbije u NATO, a da je jedan od ključnih razloga za to bombardovanje 1999. godine, ona je podsetila da je Stoltenberg 2015. pomenuo žaljenje koje se oseća u sedištu NATO  zbog bola koji je nanet stanovništvu Srbije.

- Želim još jednom da iskažem žaljenje porodicama žrtava, ali smo mi tada osećali da pomažemo na veoma značajan način da se prevaziđe teška kriza u regionu. Ja samo želim da još jednom istaknem tu poruku, iako znam da je i generalni sekretar Stoltenberg isto rekao pre dve godine. Važno je da se kaže još jednom - naglasila je ona.

Ona je, međutim, rekla da je važno da se gradi saradnja Srbije i NATO i da, ako je moguće, Srbija to vidi kao svoj interes.

- NATO nikada ne ide "nogom kroz vrata", to nije nacin na koji cinimo stvari, ali ako vaša vlada to vidi kao korisno za bezbednosne zadatke, odbrambene zadatke i probleme koje vi imate, čak i u oblastima koje su veoma korisne sa srpsko stanovništvo, kao što sam pomenula vandredne situacije - poplave, požari, problem neeksplodiranih mina i bombi - ako možemo da pomognemo sa takvim problemima, onda se nadamo i da će tokom vremena ljudi, građani misliti malo drugačije o NATO - zaključila je Gotemiler.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online