Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.06.2017.
15:57
Vestionline, Tanjug A

Prijateljska Kina donirala čamce i drugu opremu za Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji kineske donacije Vojsci Srbije, u vrednosti od oko 900.000 evra, u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu.

Tanjug
Primopredaja donacije u Pančevu 

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador Kine Li Mančang potpisali su protokol o primopredaji te opreme, a tom prilikom, Đorđević je zahvalio NR Kini i ambasadoru Liju koji su, kako je istakao, uvek bili spremni kada god je bilo potrebno da pomognu Srbiji. 

- Ovo nije prvi put da doniraju našoj zemlji, našoj vojsci, bili su tu i kada su bile poplave, uvek su bili tu kada je bilo potrebno našem narodu. Ovo je jedna od donacija, a do sada je realizovano 4,95 miliona evra donacija, a očekujemo još jednu donaciju, a to je sve zahvaljujući ambasadoru Liju, koji se bori za nas, voli Srbiju. Još jednom, hvala ambasadore, hvala NR Kini i u ime Vojske Srbije i u ime naše zemlje - rekao je Đorđević.

Kinezi planiraju da u Srbiji prave električnakola

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da uskoro u Srbiju dolazi jedna kineska kompanija koja želi da otvori farbiku električnih automobila.

Kako je rekao, prva koja bi trebalo da dođe jeste kompanija za proizvodnju guma, koja je ujedno i četvrta po veličini u svetu. 

"Direktor te kompanije dolazi 22. juna iz Frankfurta u Beograd, tačno u ponoć", rekao je Li na šta je Vučić dodao: "Primao sam Turske posle jedan, primiću i Kineza u pola 12-12", rekao je. 

Druga kompanija, kako je rekao, dolazi iz provincije Huna. 

"Direktor te kompanije već je bio u Beogradu, i on drži obećanja. Radi se inače o kompaniji koja u toj provinciji ima rudnik zlata i zainteresovana je za RTB Bor", kaže on. 

"Treća kompanija želi da dođe u Srbiju i sa srpskim partnerom otvori zajedničku kompaniju koja bi pravila električne automobile koji bi se prodavali u celom svetu", kaže Li. 

Vučić je na to odgovorio da bi to za Srbiju bila bajka.

 Ambasador Kine Li Mančang rekao je da je donacija čist izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci i da Kinezi nikada neće zaboraviti učešće naše vojske pretprošle godine na velikoj paradi u Pekingu, kada je, kako je naveo, 1,4 milijarde Kineza u celom svetu preko televizije gledalo kako se naša vojska pokazala. 

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet motornih sanki, kao i 10 prenosnih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava. 

Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije, a donator je obezbedio i rezervne delove za tri godine korišćenja.

Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika.

Inače, čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije naše vojske - za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.  

 Kina je više puta do sada pružila besplatnu vojnu pomoć sistemu odbrane Srbije, donirali su informatičko - birotehničku opremu u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije. 

Takođe, ta zemlja je VS donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355. 000 evra. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online