Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
13:29
b92.net A

SNS matematika: Zašto 128 glasova kada je za većinu potrebno 126

Iz vrha SNS su poručili da će do četvrtka razmatrati da li mandatarka Ana Branbić ima podršku za sastav nove vlade, a kao broj potrebnih glasova su naveli 128.

Tanjug
Poslanici Srpske napredne stranke podržali predlog Aleksandra Vučića

Iako je za većinu i potvrdu nekog predloga u srpskom parlamentu neophodno 126 glasova, odnosno jedan glas više od polovine od ukupnog broja od 250 poslanika, potpredsednica SNS Marija Obradović je insistirala na većem, ali i konkretnom broju - 128. Uprkos upornim pitanjima novinara, nije želela da obrazloži zašto je to tako.

Kako je rekla, za nju, SNS i građane Srbije je "od matematike važnije da sve bude u zakonskim okvirima i rokovima", a ako spomenutih 128 glasova do četvrtka ne bude - ići će se na nove izbore. Takođe, navela je da nije tu da nekoga zabavlja, a i kritikovala je i "atmosferu među novinarima" koji su na tom pitanju insistirali. 

Tako je novinarima ostavljena i ta zanimacija da se do četvrtka bave i "pitanjem broja 128". 

Na prvu loptu, odgovor nije tako jednostavan. Bar ako se odbaci mogućnost da je u pitanju proizvoljan broj izabran "tek da bude malo veći od minimalne većine". 

Jedan od rezona bi mogao biti da se u taj broj uklapaju samo poslanici koji su iza imena Aleksandra Vučića i SNS ušli u skupštinu. 

Argument koji ide u prilog takvom razmišljanju jeste i to što se ponovo, po ko zna koji put, govorilo i o tome da deo SNS nije za nastavak saradnje sa SPS. 

Takođe, Obradovićeva je rekla i da SNS neće da nameće odluku drugim strankama, pa bismo iz jednačine (i većine) mogli da izbrišemo šest sasvim sigurnih "ne" iz redova Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i 22 glasa koliko posle odlaska Dijane Vukomanović imaju socijalisti Ivice Dačića. 

Takođe, Nebojša Stefanović je rekao da ni Muamer Zukorlić (verovatno i njegov kolega sa liste Jahja Fehratović), neće glasati za Anu Brnabić. 

Zato, preostaje da se fokusiramo na poslanike koji su posle vanrednih izbora 2016. godine ušli u Skupštinu iza liste koju je predvodio bivši premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić. Međutim, tada ostajemo na broju 129, a ne na broju 128. 

Na njoj su tada, osim SNS, bili i kadrovi Socijaldemokratske partije Srbije, PUPS, Nove Srbije, Pokreta Socijalista, SPO, SNP, Pokreta Snaga Srbije, Samostalnog DSS, Ujedinjene seljačke stranke i Narodne seljačke stranke. 

Prošlog juna je zakletvu položilo njih 131 sa te liste, ali nisu svi ostali deo vladajuće većine. Dvojica poslanika Nove Srbije je prešlo u novi opozicioni poslanički klub, baš kao i bivša koleginica iz većine i nekadašnja poslanica SPS Dijana Vukomanović. 

Klub SNS je ostao na 102 poslanika, a do broja 129 nas dovode klubovi SDPS Rasima Ljajića (10), PUPS (9), Pokreta socijalista i dve seljačke stranke (5), kao i troje samostalnih poslanika, nekada iz redova Nove Srbije Velimira Ilića - Dubravka FIlipovski, Dragan Jovanović i Mladen Grujić. 

Da li se do 128 stiže na drugi način, ili se računa ne jedno "ne" iz ovog zbira videćemo verovatno u četvrtak. Doduše, možda ostanemo uskraćeni za rešenje jednačine jer je Obradovićeva rekla da ionako očekuje "veću većinu". 

A svakako SNS računa na podršku većine socijalista, a ne bi trebalo zaboraviti podršku koju su aktuelnoj vlasti dosad davali poslanici Saveza vojvođanski Mađara, kojih u klubu zajedno sa jednim članom PDD ima petoro.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online