Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
16:31
Vestionline, Tanjug A

Evo kako stoji Brnabić...

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće u ponedeljak, kako je najavljeno, sa poslaničkom grupom SNS, a tema je - podrška njegovom predlogu za mandatara Ani Brnabić.

EPA/Koca Sulejmanovic
Ana Brnabić, mandatar za sastav nove vlade je vanstranačka ličnost  

- U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbeđivanje te većine. Sa sigurnošću mogu da kažem da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić - naveo je visoki funkcioner naprednjaka Nebojša Stefanović.

Tako je mandatarka, inače vanpolitička ličnost, u samo nekoliko dana bila suočena sa gotovo plebiscitarnom podrškom javnosti u Srbiji, ali i u svetu, ako je suditi po vodećim svetskim medijima, a potom sa činjenicom da njeno mesto na čelu srpske vlade ipak presudno zavisi od onog ko je i predložio, Aleksandra Vučića. 

Kako, dakle, formalno, u parlamentu, stoji u ovom trenutku Ana Brnabić?

Opozicija najavljuje da će glasati protiv, iako nije sigurno koliko joj ide na ruku mogućnost da eventualni neizbor premijera u zakonskim rokovima, do 30. juna, dovede do vanrednih parlamentarnih izbora.

Za izbor novog premijera potrebno je da glasa većina od 250 poslanika, odnosno  126. 

Poslanička grupa SNS ima 102 poslanika, SPS 22,  SDPS deset, PUPS devet i Jedinstvena Srbija šest. 

Poslanička grupa Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka ima pet poslanika.

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara - Partija za demokratsko delovanje ima takođe pet poslanika, od kojih su Balint Pastor, Elvira Kovač, Zoltan Pek i Arpad Fremond iz SVM, a Fatmir Hasani iz PDD.

Vladajuću koaliciju podržava i pet samostalnih poslanika - Muamer Zukorlić i Jahja Fehratovic iz Bošnjačke demokratske zajedinice, kao i Dubravka Filipovski, Mladen Grujić i Dragan Jovanović.

Od tog broja treba oduzeti šest "Palminih" poslanika.

Zukorlić se, prema Tanjugovim informacijama, "još premišlja", te u slučaju da se reši da ne glasa - treba odzeti i njegov i Ferhatovićev glas.

Socijalisti su danas najavili da će podržati odluku šefa države da Brnabićki poveri mandat za sastav nove vlade.

Sa Jedinstvenom Srbijom, kažu, još nisu razgovarali, a Stefanovićevu poruku da "ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić, već i predsedniku Vučiću" pomalo relativizuju ocenom Ivice Dačića da "nije takav nivo njihove odluke". 

Ipak, kaže Dačić, mora se voditi računa o celom kontekstu, bez obzira na personalno pitanje ko je je mandatar i ko će biti premijer, reč je o dubljim i, u osnovi, temeljitijim političkim odnosima, te svakako treba imati u vidu da je reč o predlogu Aleksandra Vučića. 

Ostali koalicioni partneri "listom" su dali podršku Vucićevom predlogu, tako da one koji eventualno neće glasati za Brnabićku treba "tražiti" u redovima najjače stranke u Srbiji, koja poslednjih godina s njim na čelu redovno i ubedljivo pobeđuje na parlamentarnim izborima.

Ministar i član Predsedništva SNS Branislav Nedimović u međuvremenu je rekao da su u subotu održane sednice beogradskog, novosadskog i sremskomitrovačkog odbora SNS, i da su članovi stranke pružili apsolutno punu podršku predlogu za mandatara.

- Mi smo na Predsedništvu (SNS) doneli odluku jednoglasno i ovlastili predsednika Vučića, iako je njegovo ustavno ovlašćenje da predloži premijera - rekao je Nedimović.

Povodom najava Dragana Markovića Palme i Muamera Zukorlića da neće podržati Anu Brnabić za premijera, Nedimović kaže da ima i u SNS onih koji misle da stvari treba da izgledaju drugačije, iako ne može "svako da bude sve".

- Kad dođe do formiranja vlade, onda porastu apetiti svima", primetio je Nedimović, misleći, valjda, na partijske kolege.

Poruka, možda, seže i izvan i dalje od tog kruga...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online