Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.06.2017.
16:29
Vestionline, Tanjug A

Amerikanci sad hvale Vučića: Često ponavljamo da je on...

Politički savetnik u Ambasadi SAD u Srbiji Šeri Danijels kaže da je američki ambasador Kajl Skat bio jasan kad je rekao da je bivši premijer, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, faktor regionalne stabilnosti, ističući da je važno da se svi drugi lideri regiona okrenu pronalaženju zajedničkog interesa.

Tanjug
Faktor stabilnosti u regionu: Aleksandar Vučić

- Zato pozivamo sve lidere, ne samo u Srbiji već u celom regionu i šire, da odustanu od zapaljive i uvredljive retorike ili one koja može zvučati uvredljivo i da se okrenu pronalaženju zajedničkog interesa, kao što su ekonomska stabilizacija, politička stabilizacija i zajednički interes građana regiona - rekla je Šeri u intervjuu za Srpsku ekonomiju.

U tom smislu, kako je navela, "naš ambasador je jasan kada veoma često hvali  bivšeg premijera, a danas predsednika Vučića zbog njegove uloge faktora regionalne stabilnosti".

- Ali, neophodno je da lideri u regionu rade na pronalaženju zajedničkog jezika i uzdrže se od zapaljivih napada, koji zaista ne doprinose ekonomskoj stabilizaciji regiona. Njihove izjave zbunjuju građane jer zvuče veoma opasno, a ne postoje osnove za to - napomenula je Šeri.

Ona kaže da je jasno da SAD podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu, da su njeni partneri, te da očekuju podršku celog regiona u daljem jačanju saradnje i prijateljstva.    

Takođe, ona smatra da Zapadni Balkan ne može da se suoči s finansijskom krizom, ukazujući da je srpska vlada napravila značajan napredak u regulisanju budžetskog deficita, u kreiranju fiskalne reforme koja je u skladu s postojećim ugovorima sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnom fondom.

- Ako posmatramo iz ugla finansijske stabilnosti, mislim da Srbija radi na osnovu dobrog plana, koji generiše finansijsku stabilnost. Ako posmatramo iz ugla političke stabilnosti, smatram da aktuelna nestabilnost svakako utiče na finansije - navela je Šeri.

Ona je podsetila da se ne treba mnogo vratiti u istoriju kako bismo zaključili da političke tenzije imaju uticaj na ekonomiju ovog regiona. To, kako je navela, predstavlja ključni razlog što su SAD posvećene unapređivanju partnerstva sa Srbijom u procesu reformisanja i na putu regionalnog pomirenja.

- Ne verujem da se približavamo finansijskoj krizi koja će zahvatiti region, ali smatram da treba da nastavimo da budemo aktivno uključeni u partnerstvo sa Srbijom na putu ekonomskog razvitka i regionalne stabilizacije - rekla je politički savetnik u Ambasadi SAD u Srbiji.

Šeri je navela da će samit u Trstu odlična prilika za "zapadnobalkansku šestorku", iako države ovog regiona već imaju visok nivo ekonomske integracije, zahvaljujući sporazumu CEFTA. 

- On sam po sebi donosi značajne benefite za ceo region. Koliko shvatamo,  države članice CEFTA razmatraju dodatne protokole koji bi kreirali nove tržišne mehanizme i doprineli produbljavanju ekonomske saradnje, ali na članovima CEFTA je da odluče da li će da prihvate neke od tih predloga - smatra Šeri. 

Američke investicije

Upitana koji industrijski sektori u srpskoj ekonomiji su najprivlačniji za američke kompanije, ona je navela da je to teško precizirati jer je SAD od 2000. godine do danas investirala četiri milijarde dolara u Srbiji. Američke kompanije koje su prisutne na srpskom tržištu uključene su u privredne grane kao što su proizvodnja, poljoprivreda, pružanje usluga, industrija, informatičke tehnologije, finansijske usluge, sektor komunikacije, tehnologije iz oblasti životne sredine, energetski sektor, razvojne industrije...
- Naše kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 17.000 radnika, što predstavlja ogromnu prednost, i na taj način unapređuju srpsku ekonomiju. Građani Srbije koji su zaposleni u američkim kompanijama rade visokokvalifikovane poslove i na osnovu toga imaju veća primanja - kaže Šeri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online