Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
02:00
D. N. Petrović - Vesti A

Ne može bez rodne grude: Zavičaju hram na dar

Nakon što je na unapred pripremljenom mermernom platou podignuta za nepun mesec dana, a građa za nju pripremana skoro dve godine, u selu Draglica podno planine Murtenice kod Nove Varoši, na mestu Zborište, gde se narod Starog Vlaha vekovima okupljao na molitvama i saborima, vernicima je predata na upotrebu novosagrađena crva Svete Trojice koju je, u duhu tradicionalne arhitekture ovog dela Srbije, izgradio zadužbinar Strahinja Kutlešić, rodom iz ovog kraja, uspešan biznismen u Italiji.

D. N. Petrović
Crkva za ponos Starog vlaha

- Novi hram, koji će služiti za ponos žiteljima Starog Vlaha i cele Raške oblasti, na Treće Trojice, seosku slavu u Draglici, osveštali su: vladika žički Justin i iguman Hilandara Metodije, koji je crkvi na Zborištu poklonio ikonu Svete Bogorodice Mlekopitatelnice, dar bratstva srpske svetinje na Atosu. Odlukom vladike Justina, osim Strahinje Kutlešića, za zadužbinare su proglašeni i Milenko Jovanović, Milan i Desimir Marjanović i opština Čajetina.

Obradovao zemljake

- Ovde su mi koreni, ovde su svi moji, podigao sam crkvu u želji da se narod vraća tradiciji i zavičaju. Posebno mi je važno što me je mnogo mojih zemljaka srelo ovih dana i što se raduju izgradnji i osveštavanju hrama. Raduje me i što se grade putevi, obnavljaju stare kuće, urećuju groblja, dogovaraju nove akcije... Obnovili smo i sabor na Treću Svetu Trojicu, na seosku zavetinu, koji je poslednji put održan 1979. godine. Stalno ćemo se okupljati na ovaj dan, ali drugim povodima - kaže Strahinja Kutlešić, ktitor manastira i dodaje:

- Drago mi je što je za ovu priliku popravljen put do sela, imamo i obećanje da će biti asfaltirano i poslednjih 700 metara na putu od magistrale na Prijevorcu do Zborišta, kao i nastavak kružnog puta preko zaseoka Kutlešići do Velikog mosta.



Prvi kršteni Filip i Lazar

Nakon što je obavio prva krštenja i u pravoslavnu veru u novoj crkvi uveo mališane Filipa Grujičića i Lazara Čolovića, sveštenik Jovan Stojković, paroh dobroselički okupljenim meštanima je obećao da će vrlo brzo biti nastavljeni radovi na crkvi koji zbog vremenskih (ne)prilika još nisu završeni, radi se o još nekim detaljima na krovu i zvoniku... Najavio je i podizanje na Zborištu i spomenika ratnicima iz Draglice koji su od 1912. do 1918. dali svoje živote za slobodu otadžbine.

Rusi na osveštanju

Na svečanom osvećenju crkve u Draglici viđeno je mnogo gostiju iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Ivanjice, Arilja... Među gostima bili su i predsednk opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je dobio posebnu zahvalnicu, kao i predstavnici Ruskog centra u Nišu sa kojima su gotovo svi meštani želeleli da razgovaraju i zahvale im što su došli da ih posete.

Ovde, na Zborištu, kod male kapele i spomenika soluncu Radivoju Savkoviću, uz trubače i kolo, odvajkada se okupljao narod, dolazili su nam gosti sa Zlatibora i iz Moravice, sigurni smo da će, izgradnjom crkve Svete Trojice, ovde ponovo biti živo kao nekada, presrećni smo što imamo hram za ponos - ističe Meštanin Neđo Grujičić.

Crni bor iz Višegrada

- Za crkvu je birano 150 kubika nabolje borove građe(smolom bogatih dozemaka crnog bora) iz okoline Višegrada. Stabla prečnika 60 do 80 santimetara posečena su pre dve i po godine, stara su dva i po veka, borovi su sečeni u decembru, kada, po predanju predaka, drvo miruje - objašnjava glavni graditelj crkve Miroslav Arsenijević i naglašava da su brvna sušena prirodnim putem, a delimično u jednoj čačanskoj sušari.

Molitva uz miris smole

Slične crkve brvnare izgrađene su u Peti, sa druge strane planine Murtenice, u Radivojevićima na Zlataru i u selima Dobroselica i Jablanica, na južnim padinama Zlatibora. Kako ističe meštanin i nekadašnji krstonoša na Zborištu Milisav Zečević, narod ovog kraja prihvata i nove materijale za gradnju crkava, ali najviše voli molitve "sa mirisom smole".

- Nije bilo tesanja kao nekada, ali smo u gradnji morali da koristimo neke stare alate i tehnike i posebne metode narodnog graditeljstva, nema brvana dužih od tri metra, sklapaju se odvajkada isto, svaki rog ima svoju tavnjaču, krov mora da izdrži velike snegove i udare vetrova na zimi surovoj Murtenici. Pošto živimo u 21. veku, pobrinuli smo se i da bogomolja ima odličnu toplotnu izolaciju, podno grejanje i dobru rasvetu, dok su podovi od specijalnog mermera iz Sirogojna - kaže majstor Miroslav koji se drvodeljstvom bavi dve i po decenije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online