Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.05.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Beograd zastrašuje kosovske Srbe

Goran Marinković, bivši poslanik u kosovskoj Skupštini, od 2012. do 2014, suspendovan je sa radnog mesta u javnom preduzeću Elektrokosmet jer, kako tvrdi, nije želeo da povuče poslaničku kandidaturu sa liste Samostalne liberalne stranke čiji je član od 2006. Kako za "Vesti" navodi, u odluci o suspenziji je napisano da je koristio službene prostorije preduzeća u političke svrhe, što je "totalni apsurd".

EPA//Valdrin Xhemaj
Neizvesno: Izmiče kontrola nad kosovskim Srbima

- Nisam radno angažovan, pa samim tim i nemam kancelariju niti bilo kakav drugi prostor na raspolaganju u okviru Elektrokosmeta.

Marinković podupire navode o pritiscima na zaposlene u srpskim institucijama na Kosovu, a koji nisu simpatizeri Srpske liste, i smatra da je i njegova suspenzija deo te kampanje.

- Radnik sam Elektroprivrede Srbije. Mene su 22. maja pozvali moji rukovodioci da dođem u službene prostorije kako bi me dobronamerno upozorili da ću dobiti otkaz ako do sutra - 23. maja u podne - ne povučem kandidaturu sa poslaničke liste Samostalne liberalne stranke. S obzirom na to da je nisam povukao, ponovo su me pozvali 25. maja i uručili mi rešenje o privremenoj suspenziji uz obrazloženje da politički delujem u firmi. Kako mogu da delujem politički u firmi, kada nemam prostorije? Mislim da je sve ovo pritisak koji će uticati i na ostale demokratske procese na Kosovu, pre svega na predstojeće izbore. I ranije su bili izbori, i ranije sam se kandidovao, ali ovako nikada nije bilo - kaže za naš list Marinković.

Vesti
Biću poslanik: Goran Marinković

Ističe da će tužiti Elektrokosmet i dodaje da nije normalno da "neko na lokalu donosi odluke o suspenzijama, kasnije država Srbija plaća te greške". Marinković koji je tokom poslaničkog mandata u kosovskoj Skupštini bio predsednik Odbora za prava i interes zajednica, na pitanje šta očekuje za tri meseca po isteku suspenzije kaže:

- Verovatno ću biti poslanik, pa će onda oni da dolaze kod mene kao da je sve normalno i da traže pomoć. Retorika pojedinih ministara deli nas Srbe na lojalne i nelojalne. Nije moguće da samo Srpska lista predstavlja srpski narod - zaključuje Marinković.

Suspenzija nema veze sa politikom

- Posle prikupljanja dokaza da je istovremeno u punom radnom vremenu zaposlen u Pošti Kosova, Goran Marinković je suspendovan sa radnog mesta u "Elektrokosmetu". Ova mera nije povezana sa političkim angažovanjem Gorana Marinkovića - odgovoreno je "Vestima" iz Službe za odnose sa javnošću JP EPS. 
Ipak, u rešenju o privremenom udaljavanju sa posla stoji da je Marinković povredio radne obaveze: davanje netačnih podataka koji su od uticaja za donošenje odluke nadležnog organa, zloupotreba položaja i prekoračenje ovlašćenja, organizovanje političkih stranaka i bavljenje političkim radom kod poslodavca i nepoštovanje radne discipline zbog čega ne može da nastavi rad kod poslodavca. 

Dok Marinković ostaje na listi, medijima je stiglo saopštenje Rejhana Zarupija o povlačenju poslaničke kandidature ispred Progresivne demokratske stranke. On navodi da će njegov glas na predstojećim kosovskim izborima biti na strani onih koji se okupljaju oko Srpske liste.

- Nakon svega što se poslednjih nedelja dešava vezano za kosovske izbore, savest mi nalaže da se povučem sa izborne liste PDS koju predvodi Nenad Rašić. Smatram da sam u prethodnom periodu bio u političkom smislu zaveden i izmanipulisan, što je i dovelo do moje kandidature na listi koju on predvodi. Goranci nikada nisu išli protiv Srbije i stoga kao Goranac mogu da podržim samo onu političku opciju koja nije suprotstavljena vitalnim interesima srpskog naroda i države Srbije - saopštio je Zurapi.
 

Prekinite s pretnjama

Saopštenjem za javnost oglasili su se Ambasada SAD i Oebs na Kosovu. Ne navodeći konkretan povod, oni pozivaju sve kosovske političke stranke da prekinu "bilo koje i sve oblike političkog zastrašivanja".
- Kosovski kandidati imaju osnovno, demokratsko pravo da vode kampanju na osnovu svojih najviših ideala za budućnost ovog društva i moraju da budu u stanju da to učine bez zastrašivanja i pretnji - navodi se u kratkom saopštenju.

Lanci za Jablanovića

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović tvrdi da je upad nepoznatih osoba u zgradu Centra za socijalni rad u Leposaviću, u kojoj se nalazi i kancelarija gradonačelnika, izvršen po nalogu čelnika privremene uprave bliske Srpskoj naprednoj stranci u Beogradu, sa ciljem da se njemu onemogući rad. Intervenisala je kosovska policija, ali je ubrzo Jablanović zatekao lance na zgradi u kojoj radi.

- Nisam mogao da uđem u zgradu, niti u moju kancelariju. Očekujem od pravosudnih organa i policije da mi to omoguće. Za svaki slučaj i ja sam naložio da se stavi još jedan katanac, pa sada u zgradu ne mogu da uđu ni oni koji su je prvi zaključali - ističe on.

U Leposaviću je već duže vremena haotična situacija, jer se dve grupe Srba, lokalnih moćnika, spore oko vlasti. Na jednoj strani je grupacija koja ima podršku šefa Kancelarija za KiM Marka Đurića, SNS, na drugoj Dragan Jablanović i njegov sin Aleksandar koji samostalno izlaze na kosovske izbore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online