Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.05.2017.
14:41
blic.rs, Vestionline A

Vojna vežba "Čelik 2017": Nije za osetljive posmatrače (VIDEO)

Srbija će u utorak spektakularnom vežbom na poligonu u Nikincima obeležiti Dan pobede i predstaviti najsavremenije naoružanje koje je osmislila domaća namenska industrija.

youtube.com/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
Proslava Dana pobede na poliginu u Nikincima nije za svačije uši

Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka sa vežbe "Čelik 2017" (počinje u deset časova) celom regionu biće: očuvajmo mir i stabilnost.

Ministarstvo odbrane će svakako imati čime da se podiči pred kompletnim državnim vrhom i diplomatskim korom, ali i građanima koji će događaj pratiti u direktnom prenosu, jer će prvi put široj javnosti biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj", samohodna haubica "Nora".

Važan izvozni adut

Reč je o sredstvima kojima raspolaže Vojska, ali i o novom naoružanju i vojnoj opremi iz razvoja Vojnotehničkog instituta i privrednih društava iz grupacije Odbrambene industrije Srbije i "Jugoimporta SDPR", sa bojevim gađanjem. Ovo moderno naoružanje predstavljaće i snažan izvozni adut Srbije.

Ceremoniji će prisustvovati premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, kao i mnogobrojni gosti. Ministar odbrane Zoran Đorđević sa saradnicima je posetio prekjuče pripreme za prikaz na kojem će pored pripadnika Vojske Srbije učestvovati i pripadnici policije.

Pripreme za vežbu počele su još krajem februara, a atraktivni program predviđa bojevo gađanje artiljerijskim i raketnim naoružanjem i prikazano dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja.

Dragišić: "To nije zveckanje oružnjem"

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić naglašava značaj jedne ovakve vežbe.

- Pokazna vežba je značajna pre svega zbog naših građana. Na taj način se prikazuje naša vojna snaga, pokazuje na šta se troši novac iz budžeta, kako je modernizovano naoružanje. S druge strane, predstavljamo i svoju borbenu sposobnost regionu, ona svedoči o tome da smo dovoljno snažni da odgovorimo svim izazovima i obezbedimo mir i stabilnost - objašnjava Dragišić.

Kako kaže, vojna vežba u Nikincima nikako ne predstavlja zveckanje oružjem.

I te kako smo borbeno sposobni

- Reč je o događaju koji ima psihološki značaj za građane Srbije. Takođe, pripadnici vojske na ovoj vežbi potvrđuju svoje vrednosti. Bude se rodoljubiva osećanja u narodu, a skeptični se razuveravaju. Situacija u regionu jeste napeta, ali Srbija ovu ceremoniju pravi povodom Dana pobede nad fašizmom, kojoj je mnogo doprinela. Dakle, to nije pretnja nikome, ali jeste upozorenje da smo i te kako borbeno sposobni - ističe Dragišić.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević smatra da vojna parada ima pre svega marketinšku ulogu.

- U Nikincima će se najviše prikazivati projekti namenske industrije, a ne vojna sila Srbije. Trka naoružanjem u regionu se vodi više po tabloidima nego u stvarnosti. Zato ova parada svakako nema nikakvu provokativnu poruku za region - kaže Dimitrijević.

Poziv samo za novinare otporne na stres i buku

Koliko će pokazna vežba biti realna, dokaz je i poziv koji je Ministarstvo odbrane poslalo predstavnicima medija.

Naime, u tom pozivu upozoravaju novinarske ekipe koje će iz blizine pratiti događaj da će "nivo buke biti izuzetno povišen, a vizuelni efekti izraženi i stresni za osetljivije posmatrače". Zbog svega toga su zamolili da na događaj dođu osobe koje nisu osetljive na buku i nemaju zdravstvenih problema, na koje mogu loše uticati bojeva gađanja velikih sistema naoružanja i vojne opreme.

Diković za "Blic": Svi će videti da smo pouzdan oslonac

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je za "Blic" da je vežba u Nikincima prilika da pokažemo svoju spremnost i sposobnost da odbranimo najviše vrednosti našeg društva.

- Građani Srbije će se uveriti da je Vojska Srbije pouzdan oslonac i da je sposobna da obavi svoju osnovnu ustavnu ulogu, da zaštiti Srbiju, kako bi oni u miru mogli da grade svoju budućnost. Zemljama u regionu želimo da pošaljemo jasnu poruku da ćemo i ubuduće biti pouzdan komšija i partner u izgradnji regionalne i svetske bezbednosti i mira - kaže Diković.

General navodi i da razvijamo modernu Vojsku Srbije, u skladu sa svojim potrebama, prateći savremene trendove, koristeći domaću pamet i kapacitete naše odbrambene industrije. Takođe, imamo realne planove opremanja i modernizacije, a u narednom periodu unapredićemo pokretljivost i vatrene mogućnosti naših jedinica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online