Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Afera "Kavijargejt" (2): Ivo Vajgl "ambasador" Azerbejdžana?

Da li je evropski poslanik i bivši šef slovenačke diplomatije bio čovek Bakua i šta je dobio zauzvrat?

commons.wikimedia.org/euranet_plus
Unovčio ćutanje: Ivo Vajgl

"Glasajte za izveštaj španskog poslanika Pedra Agramunta o Azerbejdžanu, koji je politički uravnotežen, a protiv izveštaja nemačkog socijaliste Kristofera Štrasera, takođe o Azerbejdžanu, koji je subjektivan", ovako je sažeto prepričano glasio mejl koji je skupštinskoj delegaciji Slovenije u Savetu Evrope, krajem januara 2013. godine poslao Ivo Vajgl, tada poslanik u Parlamentu Evropske unije, a u koji su "Vesti" imale uvid.

Veseli Španac

Iz kog razloga se Ivo Vajgl, prethodno profesionalni novinar, pa ministar spoljnih poslova Slovenije, ponašao kao da je reklo bi se - ambasador Azerbejdžana. Zašto je poslao uputstvo članovima delegacije da glasaju za očigledno pristrasan izveštaj Agramunta? Ovih dana ispostaviće se da je taj Španac često, pa i prečesto, boravio u Azerbejdžanu. U međuvremenu postao je predsednik PS SE koji je sada prinuđen da se povuče jer je putovao u Siriju u ruskoj organizaciji, ne prijavljujući to u Savetu Evope. Poslanici ga sada optužuju i da se lane oglušio na pozive da otvori pitanje "kavijargejta".

Zbog čega je Vajgl ocenio izveštaj Štrasera kao subjektivan, kada svi znaju da Azerbejdžan nije uspeo da potkupi ovog čestitog nemačkog socijalistu, sada zaštitnika ljudskih prava u Nemačkoj?  Baku mu čak nije dopustio ni da kao izvestilac Saveta Evrope dođe u drugu posetu Azerbejdžanu kako bi se uverio u stanje u zatvorima prepunim političkih zatvorenika, žrtava diktature klana Alijev koji održava fasadu višepartijskog parlamenta.

Ivo izveštava o Makedoniji

U međuvremenu Ivo Vajgl je u Parlamentu Evropske unije postao izvestilac za Makedoniju. Teško je izbeći pitanje - da li je zadržao isti stil "rada"?

Na pitanja o aferi nazvanoj "kavijargejt", po kavijaru i votki iz Bakua, odgovor bi do kraja decembra trebalo da pruži istražna tročlana komisija stručnjaka van institucija Saveta Evrope.

Ukoliko bi ova afera ostala nerasvetljena, to bi nanelo težak udarac ugledu organizacije i gurnulo je u krizu. Savet Evrope je spolja pod velikim pritiskom čak 56 nevladinih organizacija koje traže da istina o verovatnim kupovinama glasova bude izneta do kraja.

Balkan "zlatna koka" za zapadne poslanike

Novinari iz Makedonije pričaju da su siromašne balkanske zemlje "zlatna koka" za mnoge poslanike iz zapadnoevropskih zemalja. Tako je i Teo Vajgl, nemački poslanik, pre desetak godina bio savetnik tadašnjeg premijera Bučkovskog. Nemačke kolege iz lista "Frankfurter Algemajne Cajtung" nisu htele tada ni da postave pitanje svom zemljaku o honoraru koji je dobio u Skoplju.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online