Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.04.2017.
11:42
Tanjug, Prvada.rs A

"Moramo da objasnimo Srbima da im Austrija vredi četiri puta više od Rusije!"

Lokalni lideri "Zapadnog Balkana" moraju da ulože veći napor, da nastave napredak ka EU i da umesto političkih igara pokažu političku volju i prave reforme, jer je proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja bezbednosna politika koju je EU ikada imala, istakao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Tanjug
Problem nije Rusija: Johanes Han

Kako prenosi portal "Juropean Vestern Balkans", Han je, gostujući na Univerzitetu Prinston, rekao da reforme, umesto na papiru, moraju da budu sprovedene na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti.

- To može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju - naglasio je Han.

Komesar je podvukao i da Evropska unija istovremeno mora bolje da koristi svoju "privlačnu moć", koju ne sme da uzima zdravo za gotovo.

On je kao ilustraciju, verovatno verujući da se prijateljstvo meri investicijama, naveo primer da većina građana Srbije i dalje veruje da je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija investirala četiri puta više od te zemlje.

- To na najbolji način oslikava problem. Problem nije Rusija, već to što mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti - rekao je Han.

Han je dodao i da je Evropska unija kičma rešenja za mnoge generacijske izazove i naglasio da su glavni principi evropskih integracija - mir, napredak, bezbednost - značajniji danas više nego ikada.

Kada je reč o "Zapadnom Balkanu", Han je dodao da je u tom delu Evrope politika "izvoza stabilnosti" naročito značajna.

- Naš posao tamo nije završen. Veoma je važno da zadržimo kredibilnu, čvrstu perspektivu pristupanja EU u regionu da bi on bio oslonac za stratešku stabilnosti i reforme - rekao je Han.

Prema njegovim rečima, migrantska kriza pokazala je da je region već enklava unutar EU, a nije mali podvig činjenica da su nedavno lideri EU potvrdili da je ceo region na putu ka punopravnom članstvu u EU, "posebno u vremenu kada je došlo do ’zamora od proširenja‘ i kada jedna članica napušta EU".

- Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava - konstatovao je Han i zaključio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu "spremni da zaigraju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online