Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
18:01
N. Popović, B. Miličić - Vesti A

Prazna obećanja o blažoj kontroli na ulasku u Šengen: Autobusi satima na granici

Odluka Evropske unije da se pojača kontrole granica EU zbog terorističkih napada donela je putnicima nove muke. Putovanja automobilom ili autobusom od petka donose višečasovna čekanja na graničnim prelazima.

Z. Vicelarević
Česte i "dubinske" kontrole u Austriji i Nemačkoj: Zdravko Mitrović

Zbog gužvi na prelazima, samo dan posle stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u Šengen zoni, Dimitris Avramopulos, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, privremeno je obustavio njenu primenu. I posle toga, čekanja ima jer su kontrole ipak pojačane.

- Na granici sa Mađarskom čekamo sada i po četiri sata i u svemu tome najviše ispaštaju naši putnici - kaže "Vesti" Zdravko Mitrović koji održava redovnu autobusku liniju između Frankfurta, Beograda i Negotina.

- S nama se sigurno ne prevoze teroristi, a ni migranti, imaju oni sigurno druge kanale, a mi pre ukrcavanja pomno kontrolišemo pasoše svih putnika da bismo kasnije izbegli probleme na granici - ističe Mitrović i dodaje da su sada česte i takozvane "dubinske" kontrole u Austriji i Nemačkoj.

- Zaustavljaju nas, nekada i po nekoliko puta, a kontroliše se sve: od putnika i njihovog prtljaga do tehničke ispravnosti autobusa. Sve to za više sati produžava vreme putovanja - konstatuje Mitrović.

Kašnjenja u oba smera

Vesna Janković iz prevozničke firme Novice Jankovića iz Minhena kaže da su za vikend izgubili sat vremena u odnosu na vreme pre uvođenja novih pravila kontrole.
- Naši autobusi voze kroz Mađarsku za Srbiju i imali smo sat vremena kašnjenja zbog pojačane kontrole. Na dolasku u Nemačku naš autobus je kasnio više od dva sata, ali kada se krene na put automobilom ili autobusom, čovek mora da računa da neće sve biti kako očekuje. Tako je i sa zadržavanjima na granici, iako moram reći da mi nemamo ozbiljnije probleme ni sa tom dubinskom kontrolom putnika i vozila - kaže Vesna Janković i dodaje da su prevoznici koji više decenija rade taj posao već poznati na granicama i sigurno da brže prolaze nego neki koji rade kraće vreme.

Ostoja Bakić, vlasnik firme Bakić rajzen iz Balingena, kaže da je od kolega čuo da ima čekanja na granicama i po nekoliko sati, pogotovo za vikend. Međutim, njegovi vozači i putnici prošli su mnogo bolje.

- Moji autobusi idu preko Šentilja i Maribora i uglavnom nema predugog zadržavanja na granicama, kao što je to slučaj sa graničnim prelazom Bregana. Ipak smo u nedelju čekali dva sata na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske, jer je u koloni bilo 20 autobusa. Tako je to obično za vikend. Čuo sam da je ovog vikenda jedan autobus iz Nemačke u Gradišku stigao sa osam sati zakašnjenja. Na sreću, mi nemamo za sada takva iskustva - kaže Ostoja Bakić.

B. Miličić
Koristi i zaobilazne puteve: Žarko Avgustinović

Žarko Avgustinović, vozač autobusa Usora tursa iz Jelaha kod Doboja, kaže da je prošli vikend obeležilo kašnjenje na njihovoj liniji od Teslića do Minhena i Augzburga.

- U petak je naš autobus iz Minhena stigao u Teslić sa 2,5 sata kašnjenja zbog gužve na granicama i kontrole putnih isprava. Kada smo se vraćali u Nemačku u nedelju izgubili smo 2,5 sata zbog gužve na ulasku u Hrvatsku na graničnom prelazu Brod, a onda i na ulasku u Sloveniju na prelazu Bregana. Mi koristimo i neke zaobilazne puteve da skratimo vreme čekanja na granicama, ali se sa kašnjenjem mora računati - tvrdi Avgustinović.

Na ovu temu ima dosta pojedinačnih iskustava jer su neki od putnika automobilom tokom vikenda čekali i po četiri sata na prelazak slovenačko-hrvatske granice na Bregani i to važi kada je reč o kretanju u oba smera.

Kolone i narednih meseci

Striktnije kontrole na graničnim prelazima Slovenije i Hrvatske treba očekivati i idućih meseci, bez obzira na najavu slovenačkog premijera Mira Cerara o zajedničkoj inicijativi sa Zagrebom prema Evropskoj komisiji da se sprovođenje izmenjene uredbe o šengenskoj granici ublaži i prilagodi životu, preneli su slovenački mediji.
Iako mediji navode da je primena novih pravila zapravo "pala" posle samo dva dana, a ublažavanje mera najavio i Cerar, sugerišu i da će se nastaviti povremeno stroga kontrola sve dok Hrvatska ne postane članica Šengena.
"Hrvatska ima specifičan geografski položaj, više od hiljadu kilometara granice s BiH, gde je na brojnim tačkama vrlo teško uspostaviti šengenski poredak. Zato će Slovenija još nekoliko godina morati da ostane branitelj šengenske granice", navodi ljubljanski dnevnik "Delo".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online