Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Masovni protest građana, vojske i policije: U isti stroj za bolji život

Najmasovniji protest građana od 5. oktobra 2000. godine u subotu je prošao ulicama Beograda.

Reuters
Protiv nepravde i bede: Sindikalci, studenti, penzioneri, zaposleni i nezaposleni

Policijskom i Vojnom sindikatu Srbije pridružili su se studenti koji danima demonstriraju nezadovoljni nepravdom, bedom i odsustvom perspektive, a neće da se isele iz zemlje poput desetina hiljada građana godišnje, pa penzioneri, nezaposleni, ali i zaposleni s mizernim platama.

Prema procenama organizatora, širokim beogradskim bulevarima, u koloni dugoj više od dva kilometara, nalazilo se oko 80.000 ljudi.

Sa narodom, a protiv izdaje

A. Čukić
Obezbeđenjem protiv provokatora: Novica Antić

Skup je počeo minutom ćutanja pilotima Vojske Srbije poginulim u padu aviona u petak i intoniranjem himne Srbije.
- Srpska policija nikada neće ići protiv svog naroda. Ministar Nebojša Stefanović neće da priča sa nama, neće da rešava probleme. Ovo je već peti protest za šest meseci. Predstavnici vlasti su bahati - istakao je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.
Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata, istakao je da je samo prošle godine vojsku napustilo preko 1.600 ljudi, i to u vreme kad je angažovano preko 60 posto kapaciteta na granicama.
- Jedno zapamtite. Srpski vojnik i policajac nikad neće izdati i uvek će biti uz narod, a nikad uz kriminalce i lopove i one koji ispred naših očiju izdaju Srbiju. Ja sam kao mladi starešina dobio naređenje 5. oktobra da idem na narod, ali sam razgovarao sa svojim regrutima i zajedno smo odlučili da to ne činimo. Pozivam komandante da to i danas ne čine - rekao je Antić.

Vojnicima metle

Protest je počeo u podne ispred Vlade Srbije, posle čega su pripadnici vojske i policije trebalo da odu do obližnjeg sedišta MUP-a Srbije. Međutim, celokupna srpska policija pozvana je na dužnost, čak su i čistačice u subotu došle na posao, samo da bi što više zaposlenih bilo sprečeno da ode na protest. Slično je bilo i u Vojsci Srbije, jer je u subotu većina vojnika angažovana u akciji "Očistimo Srbiju", pa su u maskirnim uniformama i s metlama u rukama vitlali po Srbiji.

Vučić izbegao demonstrante

Demonstranti su skandirali: "Kupi nam diplome, Nebojša" (Stefanović, ministar policije) i "Ostavke", a građani su ih pozdravljali lupanjem u šerpe. U koloni su se mogli videti transparenti: "Vučiću lopove, pokrao si radnike", "Narod gladuje, elita se raduje". Demonstranti su ispred Palate Srbija uzvikivali "Ostavke, ostavke" i "Uhapsite Vučića".
Premijer Aleksandar Vučić je upravo u Palati Srbija držao vanrednu konferenciju dok se kolona slivala preko Brankovog mosta. Pre nego što su demonstranti stigli, Vučić je okončao konferenciju i napustio Palatu Srbija.

Reuters
Radna subota: Vojna operacija "Očistimo Srbiju"

Međutim, građani koji su izašli na protest "pokvarili su planove" rukovodstvima sindikata, jer se za tili čas napunila Ulica kneza Miloša ispred zgrade vlade, a potom je masa zauzela i celu Nemanjinu ulicu, zbog čega je trasa šetnje morala da bude promenjena.

Propao kontramiting

U Novom Sadu održan je Protest protiv protesta studenata koji se danima okupljaju u tom i drugim srpskim gradovima.
Na kontramitingu se okupilo ukupno osam osoba. Neki od njih su bili vidno pijani, a nosili su transparente "Neću sendvič, hoću Kosmet" i "Već imamo ološ, ne treba nam Soroš".
Organizator Tomislav Lovreković izjavio je da se malo ljudi okupilo jer su se plašili sukoba, a srpske protestante je nazvao "drugosrbijanskim ološem".

Začelje kolone preko Save

A. Čukić
Bahata vlast: Veljko Mijailović

Moguće provokacije sasečene su u startu, jer je predsednik Vojnog sindikata Novica Antić sa govornice poručio demonstrantima da se sa provokatorima ne sukobljavaju, "već da ih prepuste našem obezbeđenju iz redova profesionalaca", listom kao od brda odvaljenih.

Tokom šetnje duge čitavih četiri sata, stizale su podrške sa prozora i balkona: starija gospođa lupala je u šerpu, što je podsetilo na proteste devedesetih, druga se pojavila sa stisnutom pesnicom i Đinđićevom slikom, dok je treća bodrila demonstrante sve sa psom u naručju.

S obzirom na ogromnu masu, obezbeđenje skupa moralo je da u etapama propušta šetače preko Brankovog mosta, tako da su neki od njih, tek kad se skup završavao, stizali pred Palatu Srbija, gde je Aleksandar Vučić najavio da će mu biti predsednička kancelarija.

Jedna od zvezda protesta bila je neimenovana bakica sa pištaljkom, koju su reporteri "Vesti" videli pred vladom, a na svoje zaprepašćenje, posle nekoliko sati i pred Palatom Srbija, gde je stigla tačno kad su se demonstranti vraćali nazad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online