Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Poslednja ruska šansa na Balkanu

Da su geopolitičke igrice oko Balkana i ostatka "brisanog prostora", odnosno država koje još nisu ušle u NATO ili EU tek postale aktuelne, kao što su u vikend broju "Vesti" pisale u opširnoj analizi, podsetila je pre nekoliko dana i ruska strana. Vasilij Lihačov, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, dramatično je izjavio kako "NATO kreće u lov na Srbiju".

A. Čukić
Naklon "savezniku": Putin u Beogradu

- Posle nasilne aneksije Crne Gore, zločinački NATO okomiće se na Srbiju i otvoriti sezonu lova na Beograd - izjavio je Luhačov, koji je inače poslanik u ruskoj Dumi.

Iako nije precizirao na kakvu aneksiju misli, on ipak dodaje da NATO postaje sve agresivniji u širenju. Kako bi parirali američkom uticaju i snabdevanju Hrvatske američkim i nemačkim raketama srednjeg dometa, on navodi da će Moskva najverovatnije morati da Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-300. Inače, o isporuci sistema S-300 se govori gotovo dve decenije i nikada nije isporučen Srbiji. Luhačov u svojoj analizi ne spominje da li ga srpske vlasti zaista žele i da li su spremne da plate za njega, niti kako misli da se taj sistem isporuči Srbiji, s obzirom na to da se puk ovih raketa sastoji od stotine vozila, te je za njegovo premeštanje u Srbiju potrebno odobrenje država članica NATO, sa kojima se Srbija graniči.

- NATO, koji se nasilno širi po Evropi, bukvalno je krenuo u lov na Beograd s ciljem da Srbija na silu postane članica Alijanse uprkos suprotnoj volji ogromne većine građana i političkih stranaka. NATO postaje sve agresivniji i jedan je od svetskih prvaka u rusofobiji. Istovremeno, situacija oko Kosova, južne srpske pokrajine, izaziva zabrinutost Srbije, Rusije, ali i velikog broja drugih zemalja - izjavio je Lihačov za rusku agenciju Sputnjik.

Davni san o savezništvu

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da Rusija iskazuje želju i volju za iskrenim savezništvom sa Srbijom.
- Mislim da je sve ovo prijateljska poruka Srbiji da više ne potpisuje nikakve sporazume, dogovore i dokumenta s NATO - zaključuje Proroković.

Iako je uvreženo mišljenje u svakoj od država Balkana da je upravo ona najvažnija i da se preko te države lome interesi svetskih sila, to naravno nije tačno. Balkan je u suštini uvek bio na periferiji svetskih događaja, ne baš nebitan, ali ne i krucijalan za svetske poslove. Zbog toga što su "karte" u Evropi gotovo podeljene, a jedini prazan prostor ostaje na Balkanu, sukobi velikih sila se prenose i na ovaj prostor, na šta je nedavno upozoravao Karl Bilt, bivši švedski premijer i Visoki predstavnik EU u BiH.

- Evropski lideri imaju jasan izbor na Balkanu - ili će se baviti tamošnjim problemima ili će se balkanski problemi baviti njima - izjavio je Bilt.

Avioni još daleko

Sporazum o kupovini aviona MiG-29 između Srbije i Rusije, koji je potpisan pre nekoliko meseci još nije realizovan. Iako je reč o remontovanim avionima, oni će pomoći u patrolnoj dužnosti srpskog ratnog vazduhoplovstva. Međutim, prema poslednjim informacijama, ovi avioni neće imati odobrenje da prelete od Rusije do Srbije, već će morati da budu razmontirani, vozovima prevezeni za Srbiju i tamo montirani, zbog čega najranije pre sledeće godine neće biti operativni.

Strah Rusije da će biti potpuno istisnuta i sa Balkana, nije neopravdan. Ulaskom Crne Gore u NATO, što se očekuje u sledećih nekoliko meseci, Balkan će gotovo potpuno biti deo NATO-a, odnosno sve države koje izlaze na more biće članice ove vojne alijanse. Države koje još nisu ušle u NATO, Srbija, Makedonija i BiH su bez pristupa moru, te potpuno opkoljene državama članicama NATO-a i time van dohvata Rusije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online