Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.03.2017.
10:11
blic.rs A

Da li će oni odlučiti izbore: Kome idu glasovi neopredeljenih?

Oko milion birača u Srbiji prilikom anketiranja najavilo je da će sigurno izaći na izbore, ali i da još nisu odlučili za koga će da glasaju. Šta može da ih opredeli ka određenom kandidatu i ko bi mogao da dobije njihove glasove?

A. Čukić
A da li ste se vi odlučili kome ide vaš glas?

Od početka kampanje objavljeno je niz istraživanja o predsedničkim izborima, a gotovo sva predviđaju pobedu Aleksandra Vučića već u prvom krugu, sa oko 53 odsto glasova. Ipak, zanemaren je podatak da je oko 15 odsto građana ili milion birača neopredeljeno, odnosno da još ne zna za koga će da glasa, što svakako može da utiče na odluku o pobedniku izbora 2. aprila.

Predrag Lacmanović iz agencije Faktor plus navodi za "Blic" da su prilikom svih istraživanja javnog mnjenja imali veliki broj neopredeljenih, kao i da je i na prošlim izborima on bio oko 15 odsto, što je više od milion glasača.

- Mislim da su građani uglavnom nepoverljivi prema istraživačima. Većina njih je verovatno odlučila za koga će da glasa, ali iz inata ili iz straha neće da kažu za koga su se opredelili. Prilikom anketiranja dobijamo odgovor da je njihovo ustavno pravo da ne kažu javno za koga će da glasaju - kaže Lacmanović.

On navodi da će, bez obzira na njihovu najavu da će izaći na birališta 2. aprila, jedan deo verovatno apstinirati.

- Neopredeljeni mogu da utiču na prvi krug, ali ne na ishod izbora. Na one koji zaista nisu odlučili da li će da glasaju najveći uticaj verovatno će imati događaji u kampanji, da li su zadovoljni aktuelnom vlasti i onim što im nude opozicioni kandidati - dodaje Lacmanović.

Da su "glave" neopredeljenih velika tajna, smatra sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović.

- Šta opredeljuje birače u poslednjim danima kampanje je pitanje za milion dolara. Oni koje vode kampanje tvrde da su oni ključni, kandidati prenaglašavaju svoj uticaj, a sami birači nerado govore o tome - kaže Mihailović za "Blic".

Do sada su se glasovi neopredeljenih proporacionalno raspoređivali kandidatima i strankama koje učestvuju na izborima. Ipak, situacija je nešto drugačija u trci za predsednika na izborima 2. aprila, jer na njima učestvuje veliki broj nestranačkih kandidata, što birače koji su lojalni partijama koje nemaju svog kandidata može dodatno da zbuni i pokoleba.

Boban Stojanović, saradnik na FPN, smatra da će najviše glasova neopredeljenih zapravo otići opoziciji i da oni razmišljaju između Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Saše Radulovića. Deo njih, kaže Stojanović, vaga između Jeremića i Aleksandra Popovića, kandidata DSS-a, a deo između Jankovića i Čanka.

- Najviše će verovatno izgubiti Saša Radulović i Nenad Čanak, a njihove glasove pokupiće Janković - zaključuje Stojanović.

On za "Blic" kaže da na neopredeljene tokom kampanje najveći uticaj imaju veliki događaji, kao što je to bilo 2008, kada su sklopljen sa NIS-om i potpisan SSP, a od čega je nejvću korist izvukla tada vladajuća Demokratska stranka.

- Ne mislim da tako veliki događaji mogu sada da se dese, pa će verovatno odlučivati finese. Optužbe na račun Nataše Jeremić verovatno su neke birače usmerili ka Vuku Jeremiću - navodi Stojanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.03.2017. 11:00
kako kome pa sve ce to vucici shiptarici da pokrade a mozda ce ko i sa hitlari klingonku mrtvi da glasaju za njega i zasto nece biti niti ijedan strani posmatrac glasanja-pa zato sto vucici shiptarici sve radi po njihovim nalozima i sve na stetu Srbije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online