Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.03.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Veliki potencijali Negotinske Krajine (2): Vremeplov nadomak Negotina

Uz već dovoljno poznate Rajačke, u Negotinskoj Krajini su sve popularnije Rogljevske i Smedovačke pivnice, jedno od onih svetskih čuda koje svakako treba obići, jer prevazilaze svaku maštu, a kombinacija stare arhitekture i netaknute prirode je prava kombinacija za bekstvo iz gužve i ludila modernog doba.

V. Sekulić
Kkombinacija stare arhitekture i netaknute prirode: Rogljevske pivnice

Barbara Radosavljević i Gorica Jovanović se nekoliko godina bave seoskim turizmom u Rogljevskim pivnicama.

Na jednom mestu, zapadno od istoimenog sela, smešteno je, umesto nekadašnjih 300 sada tek oko 150 objekata u kojima se, prema istraženim podacima, unazad 100 i više godina pravilo i čuvalo vino.

Posao za mlađe

Etno-turizmom u tri negotinske destinacije sa pivnicama trenutno se bavi tek desetak domaćinstava. Naše sagovornice ističu da je osnovni problem činjenica da su sela sve praznija.
- Ovo je posao za mlađe, a naša sela su nažalost sve starija i praznija. Pretpostavljam da bi se više porodica uključilo u ovaj posao da je više interesovanja turista. Za sada smo sposobni da primimo po jedan autobus s turistima i to je sve - vele naše sagovornice.

Činjenica da se bukvalno, za svega dvadesetak minuta iz komfora 21. veka, kao vremeplovom vraća nekoliko stotina godina unazad, za većinu stranaca je odlučujuća da im se ponovo vrate.

Barbaru i Goricu namerno nismo pitali da li su zbog tog efekta "vremeplova" i sve dosadašnje lokalne vlasti odugovlačile sa popravkom puta koji vodi ka njihovom selu, ali i same su uverene da bi s boljim putevima bilo i više gostiju.

V. Sekulić
Vino po starom receptu: Barbara Radosavljević

- Seoski turizam vezan za pivnice je u sve većoj ekspanziji i u našem kraju je zaživeo pre desetak godina. Goste, mahom iz inostranstva, oduševljavaju naše gostoprimstvo i priroda, ali i kvalitetna domaća hrane i naravno vina koja ovde nastaju po proceduri i u ambijentu kao i pre 100, 200 ili više godina - ističe Barbara Radosavljević koja u ponudi ima obilazak 20-tak pivnica koje je preuredila turističkim potrebama.

Neke su pretvorene u muzeje, druge u vinoteke, treće su i dalje vinarije... Kaže, svi koji prvi put posete pivnice poveruju da su zaista "ušli" u 18. vek.

- Uglavnom su nam gosti ljudi sa severa Srbije, organizovane ekskurzije i stranci koji prolaze biciklističkom rutom kroz Negotin. Svako na rastanku žali što mora da krene i obavezno se vraća - ponosno navodi Barbara.

V. Sekulić
Gostoprimstvo je najbolja reklama: Gorica Jovanović

Gorica dodaje da joj je upravo stiglo pismo iz Belgije sa zajedničkom fotografijom nastalom u najluđoj noći.

- Nisu znali ni kako se zovem, ni gde su bili, već su samo zapamtili Rogljevske pivnice. Ipak, pismo je stiglo na pravu adresu, a oni će, to sam uverena, naše gostoprimstvo preporučiti svojim prijateljima što nam je i najbolja reklama - kaže Gorica.

Ove dve žene su u posao ušle svesne da je ranijih godina mnogo turista odustajalo od dužeg zadržavanja u pivnicama zbog nedostatka smeštaja. Sopstvenim novcem su preuredile porodične kuće, ali, ipak, od ovog posla i dalje ne mogu komotno da žive.

- Kada bi gostiju bilo preko cele godine, onda bismo mogli da živimo samo od
etno-turizma. Ovako, svaka od nas radi još poneki posao. Takva su vremena - veli iskreno Gorica.

Priča o pivnicama je priča o tradicionalnom pravljenju vina od autohtonih sorti grožđa.

Ali, od pre desetak godina u Negotinu su i "neki novi momci" koji ovaj kraj žele da pretvore u srpsku Duero dolinu, Setubal ili barem regiju Bordo.

Sajam vina i meda

Već dvanaestu godinu zaredom u centru Negotina se, u okviru obeležavanja Dana opštine, 12. maja, organizuje i Međunarodni sajam vina i meda.
Prema rečima Dušana Petrovića, direktora Turističke organizacije Negotin, ove godine, u dva dana će se predstaviti više od 100 izlagača, mahom iz Negotina i okoline.
- Preko dana na Sajmu će se predstaviti pčelari, koji će predstaviti svoje proizvode, ali i opremu za pčelarstvo. Večernji časovi su predviđeni za predstavljanje domaćih vinara - navodi Petrović.

Pivnice ili pimnice

Pivnice su izraz koji se odomaćio, mada je pravilnije reći pimnice, pošto je to vlaška reč za podrum.

Bilo kako bilo, u pitanju su objekti koji su zaštićeni kao srpsko kulturno blago, a u proceduri je i da ih Unesko zaštiti kao Svetsku kulturnu baštinu.

Mada se u turističkoj ponudi Negotina nalaze samo tri, u ovom kraju je zapravo bilo mnogo više pivnica, ali su iz raznoraznih razloga uništene.

Delimično su sačuvane i Tnjanske, Sikolske i Bratujevačke pivnice. Najveći kompleks pivnica bio je u selu Tamnič, ali je do 1955. godine sve porušeno.

Svako selo je uz pivnice imalo i po najmanje jednu kafanu, mesaru, pekaru, ali i smeštaj za radnike koji bi tokom sezone brali grožđe.

U Rogljevskim pivnicama se vino više ne proizvodi, ta procedura je preseljena u selo i to zbog velikog problema koji meštani ovog sela imaju sa vodom.
 

SUTRA - Veliki potencijali Negotinske Krajine (1): Crna "tamjanika" za bogove

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online