Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Brane za miran san

Sve do prošle godine Novopazarci su drhtali pred svaku obilniju kišu ili prolećno otapanje snega, jer su poplave bile gotovo uobičajena pojava u ovom kraju, a štete uvek - ogromne. Bilo je i godina kada je polovina grada pretvarana u "pustinju", pa je za obnovu trebalo puno vremena i po više miliona evra...

D. N. Petrović
Izgrađeno 10 zaštitnih brana od poplava

Čim bi sa Rogozne, Golije i sa Peštera krenule bujice, koje bi brzo "zagušile" Trnavicu, Jošanicu, Banjsku, Ljudsku, Golijsku, Deževsku i druge reke i rečice, koje se ulivaju u Rašku, zbog uskih i još neregulisanih korita Jošanice, Trnavice i Jusuf potoka, prva na udaru bila su naselja: Šutenovac, Ćeremidžinica, Jošanički kej, Selakovac, Jaklja, Lug, Ukras, Banja, Krivača, Postenje...

- Kad god bi pala veća kiša ili bi padavine potrajale više dana, Jusuf potok bi za nekoliko minuta podivljao i napravio bi haos u našem naselju Selakovac. Svašta smo zbog poplava doživljavali poslednjih godina, samo prošlog proleća pretrpeo sam štetu od oko 5.000 evra, a Selakovac od više stotina hiljada evra - priča Safet Alomerović, žitelj ovog naselja i dodaje:

D.N.Petrović
Mnogo uradili: Meho Mahmutović i Nihat Biševac

Prvi talas najopasniji

- Ovog proleća smo konačno odahnuli. U gornjem toku Jusuf potoka, uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, Gradska uprava izgradila je mini-branu, koja zaustavlja prvi udarni talas bujice i propušta samo količinu vode koja može bezbedno da se ulije u Rašku. Sad mirno spavamo i više ne pogledujemo u nebo - ističe Alomerović.

- Nismo više mogli da živimo od poplava, taman saniramo posledice jedne, obično bi stizale druge... Svemu su delom kumovali i nesavesni građani koji su uzurpirali obale i suzili korita Trnavice, Raške i Jošanice koje su pri svakoj većoj kiši prosto morale da se izliju. I onda smo došli na ideju da delujemo preventivno i da na obodima grada, na svakoj rečici i potoku izgradimo zaštitnu branu. Prvu smo podigli na Trnavici i već sledećeg proleća, dok su poplave divljale po celoj Srbiji i uništile Obrenovac, Pazar je spasen - priča bivši gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Svake godine Trnavica je ostavljala ovakvu pustoš

- Usledila je izgradnja sličnih brana na Banjskoj, Ljudskoj, Cvrnjanskoj, Belanskoj, Kruševačkoj, Sebečevskoj, Izbičkoj, Deževskoj i drugim rekama i na "čuvenom" Jusuf potoku koji nam je u naselju Selakovac zadavao mnogo nevolja. Trenutno ih je desetak, još neke su u izgradnji, ni to nije dovoljno, prošle godine imali smo poplavu u naselju Jaklja, gde je pukao zaštitni zid, i ukupnu štetu veću od dva miliona evra - ističe sadašnji gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Uloženo 700.000 evra

- Ne znam od koga je potekla ova ideja, ali se pokazala kao genijalan projekat... Sa relativno malim parama i uz brzu gradnju (za jedno leto podigne se i po pet-šest brana) velikih muka i ogromnih šteta spasli smo velika prigradsaka naselja Mur, Šutenovac, Ćeremidžinica i Jošanica, a i sam uži deo grada i sva naselja nizvodno prema Raški - ističe Drago Veselinović iz naselja Ćeremidžinica.

- Ništa ne bi mogli da uradimo da nije bilo pomoći i razumevanja Evropske unije i Vlade Švajcarske koje su, preko Evropskog programa Progres, koji se poslednjih godina realizuje u 34 opštine južne i jugozapadne Srbije, u naše zaštitne brane do sada uložile oko 700.000 evra. U cilju bolje zaštite od poplava, izradili smo i 650 metara prirodnih brana, pošumili 200 hektara zemljišta i zatravili 20 hektara erozivnog zemljišta - naglašava Faruk Suljević, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

Ovako je počelo: Gradnja prve brane na Trnavici

Obrazac odbrane

U poslednje tri godine u opštine južne i jugozapadne Srbije uložili smo 25 miliona evra, najviše u infrastrukturu, zaštitu od poplava, mala i srednja preduzeća i ekologiju, posebno smo ponosni na mini-brane koje smo izgradili u Novom Pazaru, one su postale "obrazac" odbrane od poplava i u mnogi drugim opštinama Srbije. Od iduće godine krećemo sa novim programom takođe "teškim" oko 25 miliona evra, biće novca i za nove brane - poručuje Grem Tindal, glavni menadžer Evropskog programa Proges u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online