Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Albinove lepinje probala Evropa

Lepinje ili pitice, kako ih Novopazarci zovu, decenijama su, uz ovdašnje čuvene ćevape, jedan od zaštitnih znakova prošlog - orijentalnog, ali i sadašnjeg - modernog Novog Pazara.

D. N. Petrović
Stogodišnja tradicija: Čuvene novopazarske lepinje

Sa ćevapima obično idu u paru i kao specijalitet, vruće ili mlake, neizbežne su na trpezi svakog Novopazarca. Zbog pitica i ćevapa u grad na Raški i Jošanici dolaze i brojni turisti....

Grad miriše na peciva

- Miris lepinje oseća se svuda u ovom gradu, a najlepše u Staroj čaršiji gde, uprkos desetinama modernih pekara, još odoleva pet-šest malih i starih pekara na drva u kojima se, po vekovim recepturama, s generacije na generaciju, osim pitica prave još i originalni somuni, simiti, ćahije, ramazanke, specijalne kifle i po mnogima najbolji hleb na Balkanu...

- Starom novopazarskom čaršijom, pored moje pekare, nekada su jezdili karavani trgovaca na putu od Carigrada do Dubrovnika, a danas jezde gosti iz cele Srbije, Turske, Grčke, Nemačke, Italije i mnogih drugih zemalja. Svi oni probaju naše lepinje ili bar uživanju u njihovom prelepom mirisu koji ne bi smeo nikada da nestane iz naše čaršije - ističe Albin.

Najstarija i najpoznatija novopazarska pekara u vlasništvu je porodice Kolašinac koja duže od sedam decenija prvoklasnim hlebom hrani brojne Novopazarce...

D. N. Petrović
Miris se najviše oseća u Staroj čaršiji

- Sve je počelo odmah posle Drugog svetskog rata kada je moj deda Avdija otvorio pekaru u Staroj čaršiji, nastavio je moj otac Besim, a ja sam treća generacija...

Moj sin Kerim ima devet godina, često je u pekari, još je mali i ne znam da li će nastaviti porodičnu tradiciju.

Potrudiću se da nauči pekarski zanat, ali, iskreno, više bih voleo da ga jednoga dana, umesto u pekarskom, vidim i u belom lekarskom mantilu - priča Albin Kolašinac (37), najpoznatiji novopazarski pekar....

Još učim zanat

- U pekari sam od desete godine, najpre sam naučio da prodajem, pa tek potom da pravim hleb... Sa 17 godina postao sam majstor pekarskog zanata, mada su mi deda i otac ostavili sve tajne, još učim i još za sebe ne mogu reći da sam ih dostigao. 

D. N. Petrović
Albin Kolašinac

Sa svojih šest majstora trudim se, sa istim žarom kao moj deda i otac, da naš hleb, a posebno čuvene lepinje - pitice, sačuvaju kvalitet, ukus i miris po kojima smo prepoznatljivi i poznati sve od Novog Pazara do Beograda, Sarajeva i Skoplja... Težak je ovo posao, ustajem u tri sata ujutru i u pekari ostajem bar po 12 sati, popodne malo odremam, uveče rano moram u krevet. Radi se subotom i nedeljom, često i u vreme praznika... Narodu uvek treba hleba. Ne žalim se, ali nije lako - dodaje majstor Albin.

Dedin recept

- Nema u našem poslu mnogo tajni. U lepinju idu: brašno, voda, so i kvasac... Specifični izgled dobijaju jer ih pečemo u specijalnoj pekari u kojoj suvim drvima postižemo temperaturu od 300 do 350 stepeni. Dedi je bilo mnogo teže, u njegovo vreme nije bilo kvalitetnih kvasaca i začina, sam je morao da se snalazi. Kidao je plodove sa breza, kuvao ih i pravio specijalni kvasac, koristio je i nohut, jednu vrstu leblebije... Nije u to vreme bilo, ni električnih kotlova, pa je vodu, obično donetu sa Raške, koja je tada bila čista kao suza, grejao u primitivnom kazanu - dodaje Albin.
 

Paketi za Nemačku

U blizini Stare novopazarske čaršije je Gimnazija, nekada je tu bila i Učiteljska škola, danas tri srednje škole i Državni univerzitet... Nema đaka koji u pauzi između časova nije došao da kupi lepinju, kiflu. Mnogi su danas u godinama, rasuti po celom svetu... Kad dođu traže vruću lepinju da se podsete na đačke dane i mirise koje su zaboravili... Neki iz Nemačke zovu da im uputim makar se i u putu osušila, po koju "piticu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online