Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.03.2017.
00:59
Vestionline, Blic.rs A

Traži se Vučićev naslednik!

Srbija će u aprilu promeniti dve ključne političke figure u državi - predsednika i premijera. I dok na Andrićevom vencu svi već vide Aleksandra Vučića, o njegovom nasledniku u Nemanjinoj 11 za sada se samo spekuliše. Izvesno je samo da će to biti osoba od najvećeg Vučićevog poverenja.

wikimedia.org/Matija
O svom nasledniku će odlučivati isključivo Vučić

Ko će sesti u fotelju premijera, zvanično će biti poznato tek nakon predsedničkih izbora. Od samog Vučića, koji će nesumnjivo odlučivati o svom nasledniku, do sada smo jedino čuli da će to biti "neko sa kim on može da radi".

- O tome će biti reči tek kad se izbori završe. Ne želim o tome ni da razmišljam. Teška je borba pred nama - istakao je aktuelni premijer i kandidat za predsednika ispred SNS-a.

Ipak, njegovo odlaganje odluke o budućem premijeru nije sprečilo javnost i medije da o tome uveliko spekulišu. Tako su već objavi Vučićeve predsedničke kandidature, na mestu predsednika Vlade svi već videli novog Mirka Cvetkovića, što bi trebalo da bude sinonim za nekog ko radi, ćuti i ne odlučuje.

"Agilan i vredan, da zna da napuni budžet"

A kakve će zaista imati osobinenovi premijer? Pitali smo to i kandidate koje mediji vide na toj poziciji.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić kaže za "Blic" da ona nema nikakav uticaj na tu odluku, ali navodi da bi novi predsednik Vlade trebalo da bude "energična, stručna i kompetenta osoba koja može da obezbedi kontinuitet u radu Vlade i efikasno ispunjavanje postavljenih ciljeva".

- Ponoviću da novi premijer treba da bude agilna i vredna osoba, upravo iz razloga što će ta osoba naslediti sadašnjeg predsednika Vlade koga pre svega karakterišu izuzetna energija i posvećenost. Mora imati snažnu volju da predvodi tim i zaista je važno da bude timski igrač. Dodatno mislim da je važno da razume probleme i potrebe "običnih" ljudi i da ima kapacitet i volju da rešava probleme i menja stvari - navodi Brnabićeva.

Sličnog je mišljenja i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Ona kaže da budući premijer treba da bude osoba koja uz strast, energiju i volju želi da nastavi ceo put koji je Vlada započela.

- On će morati da se brine o političkoj stabilnosti zemlje i da budžet bude pun. Treba da nastavi ulaganja u infrastrukturu i da bude spreman da donosi odluke, da se bori da Srbija uđe u prvih 20 zemalja na Duing biznis listi i da danoćno stvara uslove za bolji život. Ne tražim mnogo, zar ne - kaže Mihajlovićeva za "Blic".

Uz njih dve, kao kandidati za premijera pominju se još Ivica Dačić, kome se daju najveće šanse da zauzme Vučićevu fotelju, ministar policije Nebojša Stefanović, bivši ministar Nikola Selaković, kao i Dušan Vujović, ministar finansija.

"Ponovo ekspert kao premijer"

Da li će neko od njih da bude izabran ili će se pojaviti neko sasvim deseti?

Zoran Stojiljković, profesor na FPN, kaže da je sada jasno da neće biti kohabitacije i da se neće dogoditi da na mestu premijera bude autonomna politička ličnost, koja dolazi iz različitih političkih formacija. On smatra da su tri opcije u igri.

- Prva je da to bude uticajni predstavnik nekog koalicionog partnera, kao što je na primer Ivica Dačić. Moguće je da Vučić slavno "izmisli" nekog novog Mirka Cvetkovića, a nije isključeno da se za predsednika Vlade postavi člana prvog partijskog kruga. Nema četvrte opcije. A ja sam uveren da će ekspert voditi buduću vladu - navodi za "Blic" Stojiljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online