Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Sudovi nam otimaju decu!

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Marija, nedavno je iznela tvrdnju da unutar pravosudnog sistema postoji "kriminalna grupa" i to u najosetljivijem segmentu - u porodičnim odnosima.

A. Čukić
Sumnja u pravdu: Majke proplakale od presuda

Marija Mali je optužila sud da prilikom odlučivanja kojem roditelju dodeliti starateljstvo, to pravo redovno dodeljuje moćnim i uticajnim očevima, pa čak i onda kada su majke žrtve supruga nasilnika.

Ona navodi da je tako bilo i u njenom slučaju, kada je sudsko veće kojim je predsedavala Lidija Alagić starateljstvo nad troje maloletne dece privremeno dodelilo ocu.

- Ovo za njega sve organizuje advokat Dragan Krajnović, u advokatskim krugovima čuven po oduzimanju starateljstava od svake majke koja je muža prijavila za nasilje. Samo ukoliko joj je muž finansijski ili bilo kako moćan da može da ga plati - napisala je Marija u pismu premijeru Aleksandru Vučiću, na koje nije dobila odgovor.

Zid ćutanja

U pokušaju da čujemo stav advokata Dragana Krajnovića u njegovoj kancelariji su nam tražili kontakt telefon, ali se on nije kasnije javio. U Prvom osnovnom sudu gde radi sudija Alagić, "Danasu", jedinoj beogradskoj novini koja se bavila ovom temom, rečeno je da se neće oglašavati dok se ne donese presuda. Veštak Nada Janković, inače penzionisani profesor kliničke psihologije, takođe se pozvala na zakonsku obavezu da se postupci koji su u toku ne komentarišu.

Ona tvrdi da je opšte poznato da u većini slučajeva koje zastupa ovaj advokat odlučuju uvek iste sudije, počev od Osnovnog, preko Višeg, pa do Apelacionog, a posebno je imenovala sudiju Lidiju Alagić.

- Uvek se odbija mišljenje Centra za socijalni rad i uvek Komisija veštaka-psihologa i psihijatara ima iste članove na čelu sa Nadom Janković, koja je apsolutno svaku majku proglasila nepodobnom - tvrdi Marija Mali.

Radi se o teškim optužbama koje se u neverici mogu pripisati ogorčenosti majke što deca nisu njoj dodeljena. Međutim, ima još sličnih slučajeva.

Sin vlasnice projektnog biroa

Suprug Nataše Naletine je muzičar, ali njegova majka arhitekta je vlasnica projektnog biroa. Nataša ukazuje da je ona sinu pronašla advokata koji garantuje očevima da će dobiti decu posle razvoda.

"Šta se potresate, niste jedina!"

"Vesti" su došle do Nataše Naletine, mlade majke koja je prošlog leta izašla u javnost u emisiji Život priča. Njene dve ćerke, sada već od šest i osam godina, privremeno su dodeljene ocu na staranje.

- Tražili smo izuzeće sudije Alagićeve jer nije sačekala mišljenje Centra za socijalni rad koji je zauzeo stav da deca meni treba da se dodele. Sudija je odlučila suprotno, a meni dodelila pravo da viđam ćerke sredom od od 10 do 11 časova. I to u kontrolisanim uslovima, kao kada ste narkoman, alkoholičar, zlostavljač i slično - priča za "Vesti" Nataša i dodaje da je veštak Nada Janković čak tražila da se majka liši starateljstva jer je nastupom na televiziji ugrozila spokojstvo svoje dece.

I u slučaju Nataše, pojavljuje se trio koji je prozvala i Marija Mali: sudija Lidija Alagić, veštak-psiholog Nada Janković i advokatska kancelarija Dragana Krajnovića!

- Sudija Alagićeva mi čak nije dozvolila da svoje ćerke vidim za njihove rođendane, a onda mi je uzvratila:"Šta se potresate, pa niste vi jedina majka kojoj su oduzeta deca" - prepričava nam Nataša.

A. Čukić
Nema slučajnosti: Ivana Stamenković Sindi

Otac predsednik KK Partizan

U slučaju Ivane Stamenković Sindi, njen bivši muž Nikola Pavlović sin je bivšeg predsednika Košarkaškog kluba Partizan. Pavloviću je prošle godine presuđeno zbog nasilja u porodici. Međutim on je tražio izuzeće veštaka, pa je postupak za nasilje vraćen na početak, dok je i dalje na snazi odluka da petogodišnja ćerka bude kod oca.

Uvek isti sudija, veštak i advokat

U ranijem slučaju koji je privukao medije jer se radilo o manekenki Ivani Stamenković Sindi, isti veštak i advokat su uticali na odluku suda da se deca dodele ocu. Tadašnja Ivanina pravna zastupnica Nevena Veselinović je ukazala na relaciju advokat - veštak - sudija.

- Advokat Dragan Krajnović uvek zastupa očeve i uvek očevima budu dodeljena deca. U svim slučajevima sudija je isti, baš kao i veštaci. To nije slučajnost - izjavila je Nevena Veselinović još 2014. godine, a sada je za "Vesti" potvrdila svoja zapažanja.

Njena advokatska kancelarija već godinu i po dana besplatno zastupa žrtve nasilja iz Sigurne ženske kuće i mogla je da se uveri u neobično obrazložene odluke kada se dete dodeljuje ocu iako se protiv njega vodi krivični postupak za nasilje u porodici.

Ona navodi da se po pravilu radi o očevima koji mogu da priušte usluge advokatske kancelarije Dragana Krajnovića.

Na stubu srama u sudnici

Nataša Naletina kaže da je u kontaktu sa šest žena koje prolaze pakao u borbi za starateljstvo i gde se na drugoj strani pojavljuju isti advokat i veštak, ali ne i sudije jer se postupci vode u različitim sudovima.

Jedna od njih je i Svetlana Ivanišević koja dve godine vodi brakorazvodnu parnicu sa suprugom zbog čijeg nasilja je nekoliko puta intervenisala policija. Svetlana za "Vesti" kaže da je njen suprug sudija Apelacionog suda i predavač na privatnom pravnom fakultetu koji planira da doktorira na porodičnom pravu. Tvrdi da je nasilan i da je uspeo da njihova dva starija sina od 19 i 16 godina okrene protiv nje.

- Angažovao je advokata Krajnovića i pojavila se veštak Nada Janković, ali sudija je postupila po mišljenju Centra za socijalni rad i najmlađe dete je povereno meni. Njegov advokat je podneo krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni radi i tražio izuzeće te ustanove. Čak su me oglasili nepodobnom i optužili za mogućnost seksualnog zlostavljanja najmlađeg sina - ispričala nam je kroz suze Svetlana.

Naime, ona je morala da napusti zajednički stan i da se s najmlađim sinom ponovo skući, što ih je primoralo da neko vreme spavaju u istom krevetu na razvlačenje.

Prednost majkama

Psiholog iz Centra za socijalni rad Opštine Novi Beograd kaže za "Vesti" da se u većini slučajeva starateljstvo dodeljuje majkama kada su deca mlađeg uzrasta. Zato što su majke dominantni roditelj i vaspitač u tom uzrastu. Otac dobija starateljstvo samo u slučajevima kada je majka nepodobna i socijalno problematična, a materijalni razlozi se ne tretiraju kao važan faktor, već se gleda za kojeg roditelja je dete više vezano.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online