Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.02.2017.
10:57
Blic A

"Šumadija", "Lazar", "Miloš" i drugi: Šta sve može moćno srpsko oružje

Raketa "Šumadija" sa dometom od 300 kilometara, bespilotna letelica "Stršljen", oklopna vozila "Miloš" i "Lazar 3" najnoviji su proizvodi odbrambene industrije Srbije, koji su premijerno prikazani u Abu Dabiju na sajmu naoružanja IDEX 2017.

youtube.com/TangoSix
"Stršljen" adut Vojske Srbije

Kako kažu iz Ministarstva odbrane, oni su već izazvali veliko interesovanje.

Neki od njih predstavljeni su u punoj veličini, a neki su pažnju privukli svojim karakteristikama i mogućnostima, koje uopšte nisu zanemarljive.

Evo sa čim je Srbija izašla pred konkurente u svetu naoružanja:

Raketa "Šumadija"

Proizvodnjom rakete "Šumadija" Srbija će se svrstati među 10 zemalja sveta koje prave taktičke balističke rakete dometa do 300 kilometara. Tako bi se Srbija našla u društvu SAD, Kine, Tajlanda, Indije, Pakistana, Turske, Rusije i Izraela. Po svojim karakteristikama, "Šumadija" može da parira kineskoj raketi WS-2 ili najmoćnijoj izvedbi američkog sistema M270.

Reč je o artiljerijskoj raketi sa korekcijom putanje, čiji je domet čak 300 kilometara. U pitanju je vođena raketa teška oko 1.500 kilograma, od čega je na gorivo odlazi skoro 900 kilograma, dok je bojeva glava teška 200 kilograma. Ovaj sistem ima inercijalno vođenje.

Raketa "Šumadija" će imati svoj lansirni kontejner od kompozitnih materijala i čelika, a plan je da se sistem smesti na vozilo na koje mogu da stanu četiri do šest kontejnera. Minimalni domet "Šumadije" je 70 kilometara.

Bespilotna letelica "Stršljen"

Ovo je zapravo bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva. Predviđeno je da leti i do pet sati u fazi osmatranja, a dva i po sata kada učestvuje u borbi.

U pitanju je ultralaki UAV helikopter čija je maksimalna težina 750 kilograma, koji međutim ima mogućnost da nosi borbeni teret i gorivo do 350 kilograma.

Visina na kojoj može da leti je 4.000 metara, a brzina 180 kilometara na sat. "Stršljen" radi na električnom motoru zbog čega je nečujan, a zbog materijala od kojih je napravljen je i slabo vidljiv na radaru.

Oklopno vozilo "Miloš"

Ovo je višenamensko oklopno borbeno vozilo sa pogonom na sva četiri točka. Ima mitraljez od 12,7 mm i šest bacača dimnih kutija od 82 mm. Da je reč o "jakom" vozilu svedoči i to što raspolaže motorom od 300 konjskih snaga, težak je do 14 tona, dok je maksimalna brzina koju može da razvije 110 kilometara na sat. Ova "grdosija" duga je 5,4 metara i visoka 2,3 metra.

Zanimljivo je i da je donji deo vozila dodatno oklopljen, kako bi protivminska zaštita bila još bolja. Posadu "Miloša" čini osam vojnika.

Ovo vozilo može da bude opremljeno i protivoklopnim raketnim sistemom, zatim da nosi raketni PVO sistem, termovizijske kamere i radarski sistem za kopneno osmatranje. Osim kao borbeno, "Miloš" može da se koristi i kao komandno, ambulantno i izviđačko vozilo.

Oklopno vozilo "Lazar 3"

Ovo je još jedna novina među srpskim borbenim vozilima, koja ima pogon na svih osam točkova.

"Lazar 3" je opremljen ruskom borbenom stanicom MB2-03. Raspolaže automatskim bacačem granata od 30 mm i mitraljezom kalibra 7,6 mm.

Artiljerijska raketa "Grad"

Reč je o još jednom novom proizvodu, artiljerijskoj raketi dometa 52 kilometra, u kalibru od 122 milimetra.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.02.2017. 12:32
Jesu postali zayebani igraci?!nema sta?!Sta vam vredi kad su srpski neprijatelji okupirali Srbiju?!Pa svugde gde se okrenes stranci!Vojska je odavno americka pa tako da vam je i sve jedno imali ili nemali vi nesmete ni da prdnete a da ne pitate Amere.Vi ste beda i jad nista drugo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online