Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Muka nas tera u roblje

Javnost u Srbiji šokirala je ispovest nekoliko radnika koji su preko agencija za zapošljavanje otišli u Slovačku i tamo ilegalno radili u fabrikama. Oni su se žalili na loše uslove rada, predugo radno vreme, te da nisu ispoštovani dogovori o zaradi.

pixabay.com
Radnici su često žrtve agencija za zapošljavanje (Foto: Ilustracija)

Građani Srbije zbog bede pristaju da ilegalno odlaze da rade u teškim uslovima samo da bi zaradili koju stotinu evra da prehrane porodicu. Slovačka i Češka zbog jake ekonomije traže veliki broj radnika. Države koje su do pre dve i po decenije bile na sličnom nivou ekonomije kao tadašnja SFRJ, sada su daleko ispred Srbije.

Pre oko dve godine, iz Ukrajine, ali i Srbije, počelo je preko agencija zapošljavanje radnika u slovačkim fabrikama. Oni su radili ilegalno, odnosno mogli su u Slovačkoj, zemlji Evropske unije, da borave samo po tri meseca, koliko im je dozvoljen turistički boravak.

O ovom problemu je obavešteno i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde, kako "Vesti" nezvanično saznaju, navode da je glavni problem u agencijama za zapošljavanje iz Srbije i Mađarske. One, naime, obećavaju dobre uslove za odlazak, ne bi li našli radnike koji bi išli u Slovačku da rade za 700-800 evra mesečne plate, koju međutim ne isplaćuju pojedincima.

Beograđanin Aleksandar Kostadinović (36) u izjavi za jedne dnevne novine kaže da je preko novosadske agencije početkom januara otišao za Slovačku. Rečeno mu je da će posle mesec dana rada u Fokskonu, tajvanskoj kompaniji specijalizovanoj za proizvodnju delova za Epl uređaje, preći u Samsung.

- Otišao sam u Slovačku zbog teške ekonomske situacije kod kuće. Nisam mogao da nađem posao, a od nečega se mora živeti. Narodski rečeno, izradili su nas. Trebalo je da radimo od osam do 12 sati dnevno, a za tri nedelje smo imali samo 12 radnih dana. Pauzu su nam računali po 45 minuta, a i to nisu plaćali, iako smo je koristili mnogo kraće. Svaki radni sat trebalo je da bude plaćen 2,2 evra, a nije, dobili smo ukupno tek po 100 evra - objašnjava Kostadinović.

Nije sve tako crno

Da nije baš sve tako crno navodi nekoliko radnika koji su bili u fabrikama u Slovačkoj. Jedan od njih, Milan, koji ne želi da mu se objavi prezime i mesto odakle je, jer planira ponovo da ode i radi, kaže da je bio zaposlen u Samsungovoj fabrici:
- U sezoni bih zaradio po 600 evra. Kada se ide u toalet naravno da mora da se pita, jer radiš na liniji i ako te nema, cela linija staje. Plate nisu visoke ako se radi januar, februar, mart, to je van sezone. Dobijali smo akontaciju svake nedelje po 30 evra i na vreme. Radi se po osam, 10 ili 12 sati, zavisi od potrebe firme. Nemamo drugog izbora nego da idemo tamo i zaradimo bar neki novac.

Jedne večeri kada su radnici došli u svoj smeštaj rečeno im je da se vraćaju kući.

- Kada smo stigli, dva autobusa su bila odmah napunjena i pošla su za Beograd. Dali su radnicima po 2.000 dinara i rekli im da ih vraćaju jer nema posla. Nas 134 vratili smo se nakon 20 dana. Jedne večeri su nam samo rekli: "Jedna tura se vraća večeras, druga u ponedeljak, nema više posla." Dali su nam po 100 evra, ostalo će nam navodno isplatiti, ali ne znaju kad i spakovali su nas u autobus i poslali - završava ispovest ovaj radnik iz Srbije.

Vajda svima, sem radnicima

Iako se radi o klasičnoj eksploataciji radnika, to je situacija koja svima odgovara: agenciji koja šalje radnike fabrici u kojoj rade, kao i državama iz koje radnici dolaze i one u koje odlaze. Svi zarađuju na obespravljenim radnicima, kažu u Komitetu pravnika za ljudska prava.
- Jedini utisak je da će se to završiti na nekoliko naslovnih strana i TV priloga i to je to, i to je ono što zapravo zabrinjava, i sa druge strane nisam baš siguran koliko možemo da verujemo kad naši državni organi i inspekcija rada kažu da u kompanijama u Srbiji nema takvih pojava, iako postoje medijski navodi i svedočenja radnika i radnica koji su trpeli nešto slično kod kompanija u Srbiji - kaže Danilo Čurčić iz Jukoma.

Slično iskustvo imao je i Ivan Jevremović, koji je takođe za srpske medije ispričao svoju verziju priče. On je u novembru otišao u Hlohovec u Slovačkoj.

- Poslovođe viču na tebe, pomeriš se s mesta gde stojiš osam sati, odmah viču na tebe. Moraš da pitaš da ideš u toalet i sve je to uz neko negodovanje i bukvalno se dešavalo da nekog i vrate, bukvalno ne možeš da ideš u toalet - objašnjava svoje iskustvo Jevremović.

Agencije varaju naivne

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, "Vesti" nezvanično saznaju da su upoznati sa time da stotine srpskih radnika svakog meseca sa turističkim vizama odlaze u Slovačku.
- Problem su aktivnosti registrovanih i neregistrovanih agencija za posredovanje u poslu, većina ih je iz Srbije i delimično iz Mađarske. One obećavaju kule i gradove. Agencija napravi ugovor sa firmom u Slovačkoj i dovodi radnike. Fabrika isplati novac agenciji, koja onda isplaćuje radnike. Međutim, te agencije iz Srbije i Mađarske često ne ispoštuju dogovore sa radnicima - dodaje naš izvor.
Jedan deo problema jesu i ekscesi koji su se dešavali, ali i lokalno stanovništvo koje nije zadovoljno što oni rade za niže satnice od Slovaka, jer im obaraju dnevnice.
- Bilo je problema kao i svuda što ih ima u malim mestima. Ne u fabrici, već dva, tri sukoba popodne u kafanama. Nekih većih incidenata nije bio. Imali smo nekoliko slučajeva da radnicima nisu isplaćene zarade, pa su naši službenici ambasade u Slovačkoj morali da im pomažu - dodaje naš izvor iz MSP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online