Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Kosovu i vojska i tvrda granica

Četiri godine nakon uspostavljanja integrisanog prelaza na Merdaru juče je položen kamen-temeljac za izgradnju stalnog prelaza.

Facebook/Hashim Thaçi
Dogovoreno u Briselu: Kamen-temeljac za novu granicu

Polaganju kamen-temeljca prisustvovali su kosovski predsednik Hašim Tači, glavni pregovarač Prištine Edita Tahiri i drugi koji su redom ponavljali da je ovo udaranje temelja trajnom graničnom prelazu rezultat dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, te da je normalno da "dve države sarađuju i spreče šverc i kriminal".

Cerenomiji su prisustvovali i predstavnica EU u Prištini Natalija Apostolova, šefica Euleksa Aleksandra Papadopulu kao i predstavnici agencija UN na Kosovu.

Nedavno je u kosovskom parlamentu usvojena i Rezolucija o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova. Srpski poslanici nisu učestvovali u glasanju.

Rezolucija ovlašćuje Vladu Kosova da koordiniše i izradi strategiju za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, čime se zaobilazi ključno odlučivanje predstavnika Srba o ovoj temi.

- Samo u poslednja dva tri dana srpska država i narod su doživeli još nekoliko poraza - kaže Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma.

On podseća da su pre dvadesetak dana vlasti u Beogradu bombastično najavile da će na Sretenje Srbi sami organizovati i formirati Zajednicu srpskih opština.

- Kako vidimo, u pitanju je još jedna laž, još jedna prevara i još jedno političko iživljavanje nad jadnim položajem u kome se Srbi nalaze. Umesto formiranja ZSO dobili smo ultimatum Prištine pod kim je uklonjen zid na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Umesto tog zida, evo postavlja se kamen-temeljac za jedan drugi zid, u vidu graničnog prelaza na Merdaru i to baš na godišnjicu zločina u Livadicama. Beograd opet ćuti - kaže Đikić.

Nema dokaza ni za Euleks

Jedini osumnjičeni za napad u selu Livadice bio je Fljorim Ejupi, koji je 2008. osuđen na 40 godina ali za dela koja nemaju veze s bombaškim napadom. Osim Ejupija, uhapšeni su Ćelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiju, ali su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Istragu je poveo i Euleks, bez ikakvih rezultata do sada.

Nakon prelaza Merdare u skladu sa Sporazumom o integrisanom upravljanju granicama gradiće se još dva stalna prelaza, Mutivoda i Brnjak, saopštila je Kancelarija EU u Prištini.

- Doživećemo podizanje karaula i drugih vojnih objekata na Kopaoniku i drugim lokacijama prema centralnoj Srbiji i Beograd će opet da ćuti - zaključuje Đikić.

Zločin bez kazne

Prošlo je 16 godina od napada na autobus Niš ekspresa u selu Livadice kod Podujeva u kome je poginulo 12 ljudi, a povređene su 43 osobe.
Parastosu u crkvi u Lapljem selu su prisustvovali članovi porodica i nekoliko predstavnika Srba u kosovskim institucijama. Srđan Popović, poslanik u Skupštini Kosova, podsetio je da "nažalost, do februara 2017. krivci nisu pronađeni, ni za zločin u Livadicama, ni za druge".


Vukovi nisu pretnja

Na severu Kosova nema naoružanih grupa koje finansira Rusija. Fotografije uniformisanih i navodno naoružanih ljudi pogrešno su protumačene u albanskim medijima, radi se o sportu vojne simulacije, a ne o ilegalno naoružanim Srbima, objasnio je direktor Kosovske policije Špend Madžuni koji je naglasio da je Ersoft klub Vukovi iz Zvečana uredno registrovan i da njegov predsednik, niti članovi nisu nikakva opasnost za građane Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online