Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.02.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Sve je osveta za Haradinaja

Nije poznato ko su Srbi koji se nalaze na nalozima za hapšenje koje su potpisali Euleksovi tužioci, a sudeći prema reakcijama predstavnika vlasti u Beogradu, moglo bi se zaključiti da o tome nisu imali nikakva saznanja. Zna se samo da je reč o 57 osoba koje su pod istragom u slučajevima ratnih zločina, da je reč o međunarodnim i lokalnim nalozima, što znači da mogu biti uhapšeni i na Kosovu i u inostranstvu.

Tanjug/AP
Nervoza u Francuskoj: Haradinaj čeka odluku o izručenju

Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika ističe da se sve dešava u trenutku kada je porodicama kidnapovanih i ubijenih jedina nada Specijalni sud za ratne zločine u Hagu.

- Dok se nadamo da će tamo pravda stići inspiratore i nalogodavce, odjednom dobijamo vest da sudovi na Kosovu rade na predmetima i da se na desetine Srba nalazi na poternicama. Nikada nismo delili žrtve ni zločince, ali mi se čini da je ovo smišljeno da izazove bunt - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović.

Nisu čuli za zločine

Kosovsko Ministarstvo pravde najavilo je formiranje Odeljenja za dokumentovanje ratnih zločina. Reč je o timu koji će činiti članovi Instituta za istraživanje ratnih zločina. Za poslednjih šest meseci oni nisu dokumentovali nijedan zločin.

Ona podseća da je predstavnicima Komisije za nestala lice Vlade Srbije i čelnicima Euleksa ukazivano na saznanja da već pola godine ubrzano predaju slučajevi za ratne zločine lokalnim tužilaštvima na Kosovu, a što opet znači da se neće naći pred sudom u Hagu.

- I od jednih i od drugih smo tražili potvrdu i odgovor na pitanje zašto se to masovno radi, ali nema odgovora - ističe Đikanovićeva.

A. Čukić
Daleko je pomirenje: Đokica Stanojević

I ona i Đokica Stanojević, predsednik raseljenih Srba iz Đakovice, ukazuju da se optužbe za ratne zločine sve češće pojavljuju u situacijama kada raseljeni odluče da se vrate u svoje domove, a imovina im je uzurpirana:

- Za sve koji se ni posle 18 godina nisu vratili kući, kada je ograničena sloboda kretanja, uskraćeno pravo na imovinu i bezbednost, ove poternice sa nepoznatim imenima su oblik zatrašivanja. S jedne strane imamo njih, a sa druge neprekidne napade na povratnike. O kakvom pomirenju se tu govori?

Nalozi za hapšenje izdati su još 5. januara, dan nakon hapšenja Ramuša Haradinaja.

- Da li je moguće da se to sazna mesec dana kasnije? Veoma smo razočarani u naše institucije koje je trebalo odmah da reaguju - dodaje Stanojević.

Zastrašujuća ucena

- Bilo je nagoveštaja da se pripremaju optužnice za sve Srbe koji su bili na nekoj funkciji, bilo na opštinskoj ili višoj, kao i za sve koji su bili deo bezbednosnih snaga, a sa ciljem da ih progone za izmišljene zločine. Ukoliko su ovi navodi tačni, onda je to jasno odgovor na poternicu Srbije za Ramušem Haradinajem. Zatrašivanje srpskog naroda je ucena koja ne sme da se prihvati - kaže za "Vesti" Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM.

Iako bi moglo da se dogodi da i ne dođe do optužnice, advokat Ljubomir Pantović iz Kosovske Mitrovice podseća da je u novembru po poternci Specijalnog tužilaštva Kosova iz Crne Gore izručen Zoran Vukotić iz Vučitrna. Optužnica protiv njega ni posle tri meseca nije podignuta, a on je trenutno u zatvoru, u selu Grdovac, kod Podujeva.

Nemamo veze sa time

Portparolka Misije Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da Euleks nije uključen u procesuiranje 57 naloga za hapšenje za ratne zločine na Kosovu.
- Euleks nije uključen u procesuiranje 57 naloga za hapšenje, kako se izveštava u medijima - rekla je Nikolić Solomon.
Ona je napomenula da su "ti nalozi za hapšenje povezani s lokalnim slučajevima, koji su trenutno pod istragom Tužilaštva Kosova". Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu počinjene tokom 1998. i 1999, a mediji navode da su te osobe Srbi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online