Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.01.2017.
10:22
Vestionline A

Svaka vlast je smenjiva: Od ponedeljka protesti širom Srbije

Na tribini "Problemi sa daljinskim grejanjem u Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije" najavljeno je da će od ponedeljka u Kraljevu, Kragujevcu, Bečeju, Subotici i Zrenjaninu biti održani protesti zbog problema sa grejanjem, na kojima će biti pročitani zajednički dopisi građanima.

A. Čukić
Zaštitnik građana Saša Janković podržao proteste (Foto: Arhiva)

Tribini je prisustvovao i zaštinik građana Saša Janković, koji je rekao da Zrenjaninci kao i svi drugi građani Srbije imaju pravo da od svojih javnih preduzeća usluge dobijaju efikasno i kvalitetno, da ih plaćaju u skladu sa zakonom i da javna preduzeća i svi drugi organi vlasti rade transparentno.

On je rekao da je svaka vlast smenjiva i da je jedini način da ostanu na vlasti zadovoljstvo građana, a ne manipulacija i strah.

Govoreći o problemu grejanja, zaštitnik građana je rekao da prema zakonima toplane treba da zaključe ugovor sa svakim svojim korisnikom, ali da to nažalost još nije slučaj i da često zakoni na papiru govore jedno, a da se u praksi pokazuje nešto drugo.

- Zbog toga sam po pritužbi iz Niša pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva energetike i pitao ga šta rade da toplane počnu da poštuju zakone i zasnuju ugovorni odnos na papiru i u životu sa svojim građanima - rekao je Janković.

On je dodao i da će insistirati da građani napismeno dobiju koja su to njihova prava i obaveze i ocenio da sve lokalne vlasti moraju da budu svesne da su odgovorne za kvalitetnu uslugu i da građanima ne mogu ispostavljati račune koje oni ne mogu da plaćaju kako bi pokrivali neke gubitke na drugim stranama.

- Ukoliko same vlasti to nisu u stanju da promene, onda građani, kao što je to slučaj bio večeras, hoće i treba da se organizuju i da zahtevaju da preko svojih udruženja ostvare svoja prava i traže informacije zašto i kako plaćaju, da li je to isto kao i u drugim delovima grada, a ako ne dobiju mogu da se obrate nadležnim institucijama Srbije da nateramo vlast da bude odgovorna - kazao je Janković.

Organizatori tribine su Zrenjaninski socijalni forum i Centar za zaštitu potrošača "Begej" iz Zrenjanina.

Podršku Zrenjanincima večeras je dalo i nekoliko drugih organizacija koje su okupljene u Asocijaciji udruženja građana i organizacija Srbije - Lokalni front iz Kraljeva, Kragujevački kućni savet, kao i udruženja iz Bečeja i Subotice.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2017. 11:38
Protestima se počinje . Verujem da je Vučić u paranoičnom strahu . Gotov je .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online