Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.01.2017.
18:31
Vestionline, Telegraf.rs A

"Tramp prepušta Srbiju Putinu"

Novi predsednik SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, rekao je nemački politikolog Zibo Jansen.

Reuter/fotomontaža
Zapadni Balkan će Donald Tramp prepustiti Vladimiru Putinu

On veruje da će u tom regionu jačati uloga Rusije. U intervjuu za "Dojče vele" Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan “proglasiti evropskim pitanjem”.

- S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni - recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU - to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj - dodao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Aaglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

Govoreći o širenju NATO-a u regionu, Jansen je izrazio uverenje da narednih godina neće biti proširenja.

- Tramp za to neće imati interesa. To je za njega drugorazredno i trećerazredno pitanje, a bez SAD tamo… neće biti bitnih bezbednosno-političkih pomaka. SAD su uvek bile veoma važan deo u NATO i ako se one sada povuku, ili delimično povuku, onda Savez, s jedne strane, vrlo jasno gubi na značaju, a s druge - sva proširenja su dovedena u pitanje. A to je, vrlo jasno, uspeh za Putina - dodao je nemački politikolog.

On je kazao da na Balkanu još postoje “manje ili više izraženi stari nacionalistički režimi koji su, nakon raspada Jugoslavije, u osnovi vodili glavnu reč”.

- Na to nas je vrlo jasno podsetio konflikt od pre nekoliko dana na Kosovu sa srpskim vozom i na drugoj strani reakcija kosovskih Albanaca. Tu je još i situacija u samoj BiH sa Republikom Srpskom, a delimično i u Hrvatskoj. Do sada je uvek bilo tako da su Zapad i SAD govorili: mi želimo da se taj konflikt dugoročno mirno okonča i da se u pravom smislu reči pobrinemo za političku ravnotežu. Bojim se da se sada, sa Putinom koji ima vrlo jasno interes da ojača Srbe, i na drugoj strani s Trampom, tamo zaista ponovo stvara neravnoteža, da bi jednostrano na kraju Srbi tamo mogli da zaoštre ton - da se oprezno izrazim - rekao je Jansen.

Priština u strahu od podele

Jansen je rekao i da je strah Prištine od podele Kosova “sigurno opravdan”.

- Njima je predsednik Srbije indirektno zapretio ratom. Kosovsko rukovodstvo… takođe je ratoborno reagovalo. Na obe strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Verujem da je to za obe strane i dalje veoma odlučujuće pitanje. Kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad severnim delom. Tu ima mnogo potencijala za konflikt - kazao je.

Konflikt je, po njegovim rečima, sada sprečen time što su na Kosovu međunarodne trupe.

- Ali, ako bi se one povukle - zašta naravno uvek postoji mogućnost, recimo da SAD kažu da povlače svoj kontingent - onda je pitanje da li bi Evropljani imali volje i da li su u situaciji da tamo zaista masovno stacioniraju trupe što bi onda na kraju sprečilo konflikt. Razgovarao sam s mnogim ljudima na Balkanu, u Sarajevu, na Kosovu, i svi mi jednoglasno kažu da bi u naredne tri do četiri godine mogao da izbije oružani konflikt, ukoliko Zapad ne pokuša da tamo podrži demokratsko, civilno društvo. A ja to u ovom trenutku, sa izolacionističkim tendencijama Donalda Trampa, ne vidim - dodao je.

Balkan bi bio prepušten sam sebi

Jansen je rekao da se “srednjoročno gledano” može očekivati povlačenje američkih trupa sa Kosova i ocenio da bi to bio katastrofalan scenario i za Balkan i za EU, jer bi Balkan bio prepušten sam sebi.

- Verujem da te zemlje više od 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma i 17-18 godina nakon kosovskog rata, nisu u situaciji da imaju civilno-demokratske strukture i nisu u stanju da njima samostalno upravljaju. Zbog toga Zapad tu mora da pomogne… A ako sve to izostane, onda je, po meni, situacija crna. Za EU će to biti veoma veliki problem iz jednostavnog razloga što verujem da EU, zbog sopstvene unutrašnje krize, nije u stanju da pitanje Balkana sama i suvereno reši. To će biti veoma teško za Evropsku uniju - istakao je.

Govoreći o američkim sankcijama predsedniku RS Miloradu Dodiku, Jasen je kazao da može da zamisli da administracija Donalda Trampa ukine te sankcije.

- Mogu da zamislim, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Tramp zaista, ako želi nagodbu sa Putinom, u najmanju ruku neće da sledi te sankcije. Postoji, naime, više načina – sankcije ne moraju da budu ukinute, one jednostavno ne moraju da se sprovode. To je takođe moguće… - rekao je.

Govoreći o Donaldu Trampu, Jansen je ocenio da će to biti “potpuno nova vrsta mandata, različlita od svih do sada, uključujući i mandat Džordža V. Buša i njegov rat u Iraku”.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 20:19
Cuj to demonkratsko drustvo,gde se ubi-jaju svaki dan Srbi!?Treba tu pacovsku naciju procerati odakle su dosle.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online