Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Lov na zlato dijaspore

Samo od početka ove godine u istočnoj Srbiji i mestima sa stanovništvom koje je pretežno u dijaspori, drastično je povećan broj provala u kuće i stanove. Za razliku od prethodnih godina lopovi više ne prezaju ni od činjenice da se u tim kućama neko nalazi, a neretko u pljačke kreću sa detektorima za metal tražeći isključivo zlato i druge dragocenosti.

V. Sekulić
Premetačine od podruma do krova: Na udaru životno delo dijasporaca

U MUP-u Srbije nemaju objedinjene podatke o broju tih pljački. Međutim, ukoliko je suditi po primeru Prahova kod Negotina, reč je o alarmantnoj situaciji.

- Samo od početka ove godine do danas obijeno je najmanje 20 kuća dijasporaca i iskreno se plašim da će biti sve gore - ističe Petar Sinkić, bivši policajac, koji već decenijama s porodicom živi i radi u Beču.

Džaba mi i komšija policajac

V. Sekulić
Plašili se da ostave kuću: Jevrosima i Srbolju Radulović na letošnjem odmoru

Njegova kuća je obijena u subotu, za srpsku Novu godinu.

- U nedelju stižem u otadžbinu i tada ću utvrditi i tačan obim štete i šta mi je sve pokradeno. Ali, komšije su me izvestile da su lopovi ušli sa zadnje strane kuće i da u prizemlju uglavnom ništa nisu dirali, ali da su bukvalno ruinirali prvi sprat - veli Sinkić, koji priznaje da nije očekivao da će se i sam naći na meti lopova.

- Ne samo što sam bivši policajac, već je u kući preko puta moje aktivni inspektor Policijske stanice u Negotinu. Moja tašta se tokom te provale nalazila u kući pored i ništa nije čula, što me i ne čudi jer je bolesna. Ali, lopovi definitivno više ne prezaju ni od čega - kaže Sinkić.

Sinkić kaže da su u Istočnoj Srbiji postoje najmanje tri grupe koje su se specijalizovale za pljačkanje kuća dijasporaca i da verovatno rade u dosluhu s nekim.

- Oni jednostavno tipuju kuće i čuvaju stražu ljudima koji dođu sa strane i odrade posao - tvrdi Sinkić.

Sve ili ništa

U toj, novogodišnjoj noći, obijeno je još nekoliko kuća. Između ostalog i Jevrosime i Srboljuba Radulovića koji poslednjih nekoliko decenija žive u Njujorku. Da apsurd bude kompletan, ovog leta reporteri "Vesti" su razgovarali sa Radulovićima koji su i tada strahovali za svoju imovinu kada se vrate u Ameriku. Međutim, tešili su se da je njihova kuća ipak u delu Prahova u kome i preko zime ima ljudi.

Trojke su lek

Na naše pitanje koji je najbolji savet za dijasporu bivši policajac Sinkić nemoćno sleže ramenima.
- Ili da svako od nas na kući postavi transparent da unutra nema zlata ni bilo čega vrednog, ili da se organizujemo u trojke i da ih odviknemo od lopovskog posla. Uveren sam da je naša policija sposobna da se izbori sa ovim oblikom kriminala, mnogi od tih lopova su uhapšeni, ali šta to vredi kada ih sudovi posle puste ili osude na minalne kazne - naglašava Sinkić.

Bogdan Ristov, predstavnik privatne firme iz Petrovca na Mlavi koja je od prošle godine počela da obezbeđuje upravo dijasporska sela u Negotinu i Kladovu potvrđuje da je znatno povećan broj provala u odnosu na raniji period.

- Ove godine prvi put imamo i fenomen da se u obijenim kućama ili sve odnese ili bukvalno ništa ne dira sem zlata. U poslednjih pet dana imali smo četiri provale u Prahovu i jednu u Bukoviću, ali i u drugim dijasporskim selima. U Velikoj Kamenici naši ljudi upravo ugrađuju opremu nadzora za vlasnika koji živi u Salcburgu. Tu kuću su bukvalno prevrnuli od podruma do krova, ali ništa ne nedostaje. To govori da su najverovatnije ušli sa detektorom za metal i tražili isključivo zlato - veli Ristov.

Odneli i ogradu

Da je situacija alarmantna ne samo u Prahovu, već i u okolnim selima Negotinske krajine svedoči i Dušan Popović iz Radujevca koji živi i radi u Beču. Njemu su lopovi tri puta obijali kuću.
- Posle tog trećeg puta sam u kuću ugradio video nadzor, instalirao alarm, a onda sam krajem prošle godine saznao da su lopovi pokušali da ukradu čak i ogradu kojom sam ogradio svoje imanje. Nema mi druge nego da i napolju postavim kamere - kaže Dušan

Razbojnici udaraju na stare i bolesne

Boris Pistolović iz negotinskog sela Dušanovac ističe da je za poslednjih desetak godina u ovom selu registrovano više od 50 provalnih krađa.

Kaže da je najgore od svega što se lopovi u neke kuće vraćaju po nekoliko puta. Nažalost, u selima su ostali stari i bolesni, nesposobni da bilo šta učine i Boris kaže da ga ne bi iznenadilo da jednom i njih ukradu sve sa krevetima.

Evo, pre nekoliko dana su napali staricu, valjda lopov nije očekivao da je tu. Ona je odmah pozvala mobilnim telefonom komšiju koji se obratio policiji. Lopov je staricu isprskao suzavcem, ali policija je ipak stigla na vreme i uhapsila ga. Navodno su morali da ga puste sledećeg dana jer nije uspeo da ukrade ništa dovoljno vredno da bi ga zadržali - priča Pistolović koji živi i radi u Beču.

On ističe da su se meštani Dušanovca više puta obraćali policiji za pomoć, ali da je problem druge vrste.

- Ne možemo da krivimo policiju, oni zaista čine sve da nas zaštite, ali nemaju dovoljno ljudi, ni vozila, pa je čak i gorivo problem. To su mi sve nezvanično pričali - veli naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online