Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Vlast ustuknula pred gnevom javnosti

Priču o formiranju treće "pomoćne" policije, uz redovnu i komunalnu, koja je kulminirala optužbama opozicije da je reč o "partijskoj policiji", Vlada je presekla ukidanjem uredbe o njenom formiranju.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović

Pometnju su unele oprečne izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je prvobitno najavio njeno osnivanje, a potom negirao. On je, demantujući da će biti uvedeni pomoćni policajci, podsetio da je uredba doneta 2005, kao i da je netačno da bi je činili naprednjački kadrovi.

Ovim je reagovao na tvrdnje Pokreta Dosta je bilo, koji je premijera Aleksandra Vučića i Stefanovića optužio za pravljenje partijske policije zarad očuvanja vlasti jer, kako navodi DJB, sve im je teže da kontrolišu nezadovoljstvo policije. DJB je ukazao i da bi opet bio biran poslušni partijski kadar SNS-a, kao što su birani pripadnici Komunalne policije u Beogradu, notari i izvršitelji i uskoro upravitelji zgrada.

Pokret Dveri takođe smatra da bi to bila naprednjačka, odnosno parapolicija, kao logistika političkom teroru nad neistomišljenicima. Pitali su da li to treba da bude batinaška podrška naprednjačkoj kampanji.

- Zašto bi Vučić da parapoliciju formira u predizbornom periodu i da li svoje batinaše koji su se proslavili prebijanjem na biračkim mestima sada uvodi u legalne institucije da bi bez odgovornosti mogli da sprovode nasilje. Da li je ovo novi odred pod fantomkama koji će nasiljem sprovoditi Vučićevu samovolju - pitaju iz ovog pokreta.

Zamenik lidera DS-a Igor Salak je pozvao na promenu Zakona o policiji, jer je njegovim usvajanjem propuštena šansa za bilo kakvim reformskim iskorakom. Naprednjaka Milenka Jovanova, koji je DS optužio da je 2005. doneo ovakvu uredbu, podsetio je da je DS tada bio opozicija.

- Da paradoks bude veći, Jovanov je tada bio deo DSS-a koji je usvojio odredbu i bio zdušni zagovornik druge vrste "pomoćne policije" koja se tada zvala "jezička patrola", a bila je namenjena da proveri da li pripadnici nacionalnih manjina u Vojvodini govore srpski jezik - zaključio je Salak.

Šta je pisalo na sajtu

Uredba je doneta dva dana pre Nove godine, iako je rok za donošenje bio februar, i 7. januara je, prema pisanju "Insajdera", stupila na pravnu snagu. Inače, na zvaničnom sajtu MUP-a 27. decembra 2016. objavljeno je da je Stefanović rekao da će oni koji su ranije završili Kriminalističko-policijsku akademiju kroz instituciju pomoćne policije moći da budu angažovani u Ministarstvu već tokom ove godine, što je i navelo na zaključak da će pomoćna policija prvi put i biti formirana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online