Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.01.2017.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Misterija kraj Đavolje varoši

Za nastanak misterioznih zemljanih kula sa kapama od kamenih blokova u Đavoljoj varoši na planini Radan, na 10 kilometara od Prolom Banje, nauka je dala razumno objašnjenje, mada narod još uvek veruje u legendu o okamenjenim svatovima, ali ne i za šest stabala uvijenih šljiva koje rastu pored crkve Lazarice, posvećene knezu Lazaru i kosovskim junacima izginulim u boju na Kosovu.

Z. Marjanović
U porti Crkve Lazarice: Jedna od šljiva nerotkinja

Oko crkve Lazarice oduvek rastu uvijena stabla šljiva, uvek ih je šest i svojim vrhovima su okrenute ka Kosovu i Metohiji i nikada ne rađaju.

Brvnara

Na mestu koje je od Prolom Banje udaljeno oko tri kilometra, prema legendi koju je svojevremeno pribeležio i austrijski putopisac Feliks Kanic, uoči boja na Kosovu, 1389. godine, izgrađena je crkva brvnara.

Pred boj sa Turcima, knez Lazar je odlučio da na Kosovo polje sa svojom vojskom dođe idući od Kruševca do Kuršumlije, a potom, idući uz Banjsku reku najkraćim putem stigne do Laba i Sitnice gde su se sudarile dve vojske, ili, kako mnogi kažu, dva sveta.

Dalje, kaže legenda, knez Lazar je sa svojom vojskom predanio u selu Dankovići, večerao je u selu Trpeze, a potom se sa svojom vojskom pričestio u crkvi brvnari nakon čega je poručio svojoj vojsci:

Z. Marjanović
Rodoljub Vidić


"Pevajte, moja vojsko, nek se sve prolama. Nek čuju Turci da se Srbi ne boje nikoga osim Boga." Nakon što su se kosovski junaci i mučenici pričestili, šest puta su obišli oko crkve i krenuli na ravno Kosovo. Od tih vremena selo u kojem je knez Lazar predanio zove se Dankovići, gde je večerao Trpeze, gde je poručio svojoj vojsci da im se glas prolama Prolom, a u porti crkve od tada raste šest uvijenih stabala šljiva koje su povijene ka Kosovu, u pravcu u kojem je otišla srpska vojska.

Uvijena stabla

- U porti, od kada narod ovog kraja pamti, raste šest šljiva koje su uvijene i koje nikada ne rađaju. Bilo je ranijih godina pokušaja da se uvijene šljive presade van crkvene porte i one su se, da bude misterija još veća, same od sebe rasplele. Narod je pokušavao da od uvijenih šljiva iskopa mladice i posadi ih na drugom mestu i one su rasle normalno kao i sve druge, ali u porti ih je uvek šest, onoliko koliko je puta srpska vojska obišla oko crkve i nikada više od ovog broja. Ove šljive nikada nisu procvetale ni rađale i uvek su okrenute ka Kosovu i narod ovog kraja je ubeđen da je legenda o uvijenim stablima šljiva zaista povezana sa srpskim junacima koji su odavde otišli u boj na Kosovo - prepričavaju meštani Proloma legendu o šest uvijenih šljiva.

Nakon pogibije na Kosovu, kneginja Milica je od Turaka izdejstvovala da se telo kneza Lazara prenese u manastir Ravanicu, ali pre toga, po njenoj izričitoj želji, mošti kneza Lazara su unete u crkvu u Prolomu koja je od tada i poznata kao crkva Lazarica, što potvrđuju i arhimandrit i istoričar Ilirion Ruvarac u svojim "Beleškama o moštima kneza Lazara".

Sve više posetilaca

Šest prepletenih šljiva pored crkve Lazarice su, prema rečima Zlatka Veljovića, upravnika Prolom Banje, samo još jedna od velikog broja misterija u kuršumlijskom kraju. Posebno na planini Radan sve je veći broj onih koji bi da posete ta mesta.


Poruka

Zanimljivo je, prema rečima meštana Proloma, da su u porti crkve rađena istraživanja zemljišta kako bi se našlo razumno rešenje zbog čega šljive u porti rastu uvijene i usmerene prema Kosovu samo na ovom mestu, ali rezultata nije bilo. Zato, gorštaci i dalje veruju da su šljive uvijene u znak žalosti za izginulim ratnicima u boju na Kosovu, ali i poruka Srbima da samo ujedinjeni mogu da opstanu na vetrometini Balkana.

Mitovi i legende

Uz ovu i druge legende iz prošlosti ovog kraja stasavao je i današnji predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić.

- Naravno, o lekovitoj vodi Prolom, Kuršumlijske i Lukovske Banje, Đavoljoj varoši, kamenim zidovima na padinama planine Radan koje kao da su gradili divovi, pa i o ovih šest uvijenih stabala šljiva stvoreni su brojni mitovi i legende. Neki imaju naučno objašnjenje, drugi su još mitovi i verovatno će zauvek ostati enigma i za nauku. I ja sam rastao slušajući ove legende, ali danas, sa pozicije predsednika opštine, sve to posmatram na drugi način. Sve te pojave su, zapravo, upotpunjavanje turističke ponude kuršumlijskog kraja u kojem je turizam veoma ozbiljna grana privrede i budućnost za one koji žele da ostanu na svojim ognjištima jer mnogi meštani zarađuju za život radeći u turizmu - kaže Vidić i dodaje:

- Ono što je bitno, iz godine u godinu sve je više turista koji obilaze znamenitosti na području naše opštine između planina Radan i Kopaonik. Što po funkciji kada imamo goste opštine koji žele da vide tih šest misterioznih uvijenih šljiva, ili u vreme održavanja likovne kolonije kada posećujem umetnike koji na svojim slikarskim platnima ovekovečuju i crkvu Lazaricu i šljive koje rastu u porti, što i iz sopstvene želje, često odlazim u crkvu Lazaricu i uvek se složim sa narodnim verovanjem da šljive zaista rastu u znak sećanja i u slavu kosovskih junaka koji su se na ovom mestu pričestili nakon što su zakoračili u srpsku istoriju - kaže za "Vesti" predsednik opštine Krušumlija Rodoljub Vidić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online