Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 26.12.2016.
00:10
Vestionline, Tanjug A

Samo ovaj čovek može da pomiri Rusiju i Ameriku!

Istaknuti bivši američki diplomata Henri Kisindžer, koji se ubrzano zbližava s novim predsednikom SAD Donaldom Trampom, a istovremeno je dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, možda bi mogao da pomogne u postizanju dogovora s Rusijom, piše "Politiko".

Reuters
Dobar prijatelj sa Putinom, iskazao poštovanje prema Trampu: Henri Kisindžer

Američki portal navodi da je Kisindžer (93) ranije ovog meseca na televiziji CBS s poštovanjem govorio i o Trampu i o Putinu. Tramp, rekao je tada Kisindžer, "ima mogućnost da uđe u istoriju kao veliki predsednik", dodavši kako se "može zamisliti da nešto značajno i novo proiziđe iz Trampove administracije".

Putina je, u istoj emisiji, opisao kao čoveka s karakterom likova iz romana Dostojevskog, "čoveka sa sjajnim osećajem za unutrašnju vezu s ruskom istorijom".

Susret sa mladim Putinom

"Politiko" podseća da je Kisindžer još 1990-ih upoznao Putina, u to vreme intrigantnog mladog Rusa, i postavio mu niz pitanja.

- Radio sam u obaveštajnoj službi - rekao mu je Putin tada, na šta mu je Kisindžer odgovorio: "Svi pristojni ljudi počinju kao obaveštajci. I ja sam".

Kako je Putin sebi krčio put ka Kremlju, s legendarnim bivšim državnim sekretarom održavao je tople odnose, iako se jaz između SAD i Rusije sve više proširivao, navodi se u tekstu.

Kisindžer je jedan od malobrojnih Amerikanaca koji se redovno sastaje s Putinom, podsetio je nedavno jedan bivši američki ambasador, pored filmske zvezde Stivena Sigala i direktora "Ekson mobajla" Reksa Tilersona, koga je Tramp predvideo za budućeg državnog sekretara.

Sada, kada Tramp signalizira da želi kooperativniji odnos sa Moskvom, Kisindžer se pozicionira kao potencijalni posrednik, sastajući se privatno sa novoizabranim predsednikom i hvaleći ga javno.

Resetovanje odnosa sa Rusijom

Kao i Tramp, Kisindžer je, takođe, bacio sumnju na zaključak obaveštajnih službi da je Rusija pokušala da utiče na američke predsedničke izbore u korist Trampa.

Američki portal podseća da je Kisindžer godinama tvrdio kako bi veća ravnoteža moći između SAD i Rusije poboljšala globalnu stabilnost, ali napominje da skeptici strahuju da će takav pristup žrtvovati druge vrednosti i nagraditi "loše ponašanje" Kremlja.

Takođe se postavlja pitanje kako bi sam Kisindžer imao ličnu korist od novog "resetovanja" odnosa sa Rusijom, predočava "Politiko", navodeći da bi, pored toga što bi mu porasla reputacija jer ima lak pristup dvojici najvećih svetskih lidera, njegova konsultantska firma doživela poslovni procvat.

Uz to, i Kisindžerovi saradnici su u kontaktu sa Trampovim okruženjem, pri čemu je jedan od njegovih glavnih pomoćnika, Tomas Grejem, već viđen kao potencijalni ambasador u Rusiji među sagovornicima iz krugova zaduženih za tranziciju vlasti na nižim nivoima.

- Mislim da Kisindžer priprema diplomatsku ofanzivu. On je realista. Najvažnija mu je međunarodna ravnoteža, nema reči o poštovanju ljudskih prava i demokratiji - zaključuje Marsel van Herpen, stručnjak za Rusiju i Putinov kritičar koji vodi holandski istraživački institut "Fondaciju Ciceron".

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2016. 23:53
Амерички портал подсећа да је Кисинџер годинама тврдио како би већа равнотежа моћи између САД и Русије побољшала глобалну стабилност, али напомиње да скептици страхују да ће такав приступ жртвовати друге вредности и наградити „лоше понашање“ Кремља.
Sreda 28.12.2016. 23:53
Такође се поставља питање како би сам Кисинџер имао личну корист од новог „ресетовања“ односа са Русијом, предочава „Политико“, наводећи да би, поред тога што би му порасла репутација јер има лак приступ двојици највећих светских лидера, његова консултантска фирма доживела пословни процват.
Sreda 28.12.2016. 23:53
Као и Трамп, Кисинџер је, такође, бацио сумњу на закључак обавештајних служби да је Русија покушала да утиче на америчке председничке изборе у корист Трампа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online