Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Zaokret ka Istoku prst u oko Zapadu

Srpska avijacija bi od sledeće godine trebalo da bude bogatija za šest borbenih aviona Mig 29. To je rezultat sporazuma koje je u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom postigao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Negde u isto vreme kad se Vučić zatekao u Moskvi, u UN našla se na glasanju rezolucija kojom se osuđuje ponašanje ruskih vlasti na anektiranom Krimu. Predstavnik Srbije je prvi put glasao protiv i tako se svrstao na rusku stranu.

Tanjug
Osmeh premijera: Vučić u obilasku "migova"

Upravo ova dva događaja ponovo aktuelizuju pitanje da li Beograd okretanjem ka Moskvi menja spoljnopolitički kurs i odstupa od zvanično proklamovane vojne neutralnost?

- Veoma je teško na osnovu najavljene kupovine naoružanja tvrditi da Beograd menja spoljnopolitičku orijentaciju, pogotovu što Vojska Srbije poseduje oružje sovjetskog porekla, koje je nasledila od JNA, tako da ova količina koja se pominje da će biti nabavljena od Rusa ne predstavlja neko značajno pojačanje borbene spremnosti Srbije - kaže za "Vesti" Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Čemu tenkovi?

Vučić je u Moskvi rekao da je Srbija dobila na poklon i 30 tenkova T72 i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila. Vojni analitičar Aleksandar Radić, međutim, kaže da je ta informacija malo čudna.

- Rusko ministarstvo je odlučilo da ponudi Srbiji neka sredstva koja imaju u višku. Mi imamo više tenkova nego Francuska. U ovom trenutku mislim da je to spinovanje - komentarisao je Radić.

Što se tiče glasanja u UN, Petrović kaže da nije isključeno da ovakvim glasanjem Beograd pokušava pre svega da evropskim partnerima pokaže da ima i rezervnu varijantu u spoljnoj politici.

- Da pokaže da može da se okrene prema Rusiji, a opet s ciljem labavljenja pritisaka Brisela na samu vlast. Tako da više ovo vidim kao politički manevar za dobijanje određenih koristi u spoljnopolitičkoj poziciji Srbije - dodaje Petrović.

www.mc.rs
Predrag Petrović

Američka agencija AP navodi da Srbija nabavlja migove usred "očiglednih pokušaja Moskve da spreči taj nestabilni evropski region da se pridruži zapadnim institucijama".

"Iako formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija klizi ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji", piše agencija.

Istovremeno, premijer Vučić iz Moskve ponavlja da Srbija ne napušta poziciju neutralnosti.
- Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu i Vašingtonu. Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, da štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske s različitih strana, uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali - rekao je Vučić.
Činjenica da će srpsko nebo ubuduće biti bolje branjeno, pa makar to bilo i sa dodatnih šest polovnih ruskih lovaca, nije osudio ni Vlade Radulović, izvršni direktor Atlanskog saveta Srbije, organizacije koja se zalaže za članstvo Srbije u NATO.

- Ovo je dobro jer predstavlja obnavljanje našeg ratnog vazduhoplovstva prvi put posle 30 godina - izjavio je ovaj vojni analitičar.

Koliko košta poklon

U srpskoj javnosti vodi se polemika o tome da li se radi o poklonu ili o dari skupljoj od mere jer će Srbiju remonti polovnih migova koštati papreno. Koliko? I to je nejasno. Cene novog Miga 29 kreće se oko 30 miliona, dok su agencije prenele reči premijera Vučića da će tri faze modernizacije dobijenih ruskih aviona koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online