Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.12.2016.
08:49
alo.rs A

Evo zašto je Janković udario na Vučića

Zaštitnik građana je u poslednjim mesecima svog mandata krenuo u žestoku kampanju za predsedničkog kandidata koji može da pokupi glasove demokratske opozicije, a sve iz straha od bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, koji ozbiljno preti da mu "uzme glasove".

Tanjug (Arhiva)
Tek počinje izborna trka: Janković i Vučić oči u oči

Narodni poslanik Marijan Rističević pitao je Skupštinu i Vladu o "političkom divljanju" zaštitnika građana Saše Jankovića, koji, kako kaže, očigledno juri političku karijeru, i šta će uraditi po pitanju njegovih političkih izjava, te zatražio kontrolu finansijskog poslovanja ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Rističević je upitao da li je tačno da su poverenik i ombudsman dobili 80.000 funti za neki projekat od Ambasade Velike Britanje, navodeći da od "tog trenutka datira njihov nesporazum" sa Vladom Srbije.

Ističe mu mandat

Jankoviću, kome petogodišnji mandat ističe 4. avgusta 2017, a s obzirom na to da su male šanse, gotovo nikakve, da mu poslanici Skupštine Srbije, gde Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, podare još jedan mandat, ostaje samo da se ozbiljno uključi u predsedničku trku za fotelju na Andrićevom vencu.

Njega trenutno podržava samo nekoliko manjih opozicionih stranaka. Još mu je najjači adut podrška američkog ambasadora Kajla Skota, pošto Amerikanci nemaju poverenja u Jeremića, koji zbog toga uostalom i nije izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Podneće ostavku pre izbora

- Janković je sateran u ćošak, s jedne strane mu ističe mandat, a s druge strane mu preti Vuk Jeremić. Zbog toga je podigao ulog i oštro udario na Vučića kako bi se biračima koji glasaju za DS i stranke nastale od te stranke predstavio kao jedini protivnik naprednjaka - kaže za list "Alo" politički analitičar Dragomir Anđelković.

Prema njegovim rečima, Janković formalno može da vodi predsedničku kampanju iz fotelje zaštitnika građana, ali "sa moralne strane mora podneti ostavku".

- On će podneti ostavku pre kandidature, to je sigurno, naročito kada se zna da mu je 2017. godina poslednja u mandatu - kaže on.

Anđelković naglašava da su napadi Jankovića na Vučića očekivani i da će biti još žešći jer, kako kaže, mora da nadjača Vuka Jeremića, koji preti da mu otme glasače.

Vučić: Ne plašim se 

Premijer Aleksandar Vučić juče nije želeo da odgovori na Jankovićeve napade, samo mu je "čestitao na činjenici da je najpopularniji političar u Hrvatskoj".

- Neke moje stranačke kolege pogrešile su što su reagovale na uvrede koje je na moj račun izrekao zaštitnik građana Saša Janković - rekao je Vučić i dodao da on lično nije imao potrebu da reaguje jer je, kako kaže, imao pametnija posla.

- Loše je što se time bavi (Janković) s druge funkcije, na kojoj je sada. Neću da kometarišem, neka govori šta hoće. Ne plašim se ni kritika, ni uvreda, to me samo ojačalo. Ne plašim se ni pitanja, za razliku od onih koji beže kao đavo od krsta kada vide novinare - naveo je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online