Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
08:30
Z. Mirković - Vesti A

Hod po mukama prvih dijasporaca

Radnici koji su 60-ih i 70-ih godina s prostora bivše Jugoslavije došli u Austriju imali su nameru da ostanu privremeno, ali su ostali za stalno, iako im uvek nije bilo lako jer su bili suočeni s teškim uslovima života, ocenjeno je na diskusiji Radnička migracija 60-ih godina prošlog veka.

Z. Mirković
Svako ima svoju priču: Sleva: Dragan Mišković, Gordana Ilić Marković, Darko Markov, Niko Mijatović, Mira Varga i Ljubomir Bratić

Jedna od prvih koja se doselila iz Srbije u Austriju je prevodilac Mira Varga, koja je u Beč došla davne 1959.godine.

Priča o pasošu

Mira je stigla kao student i ispričala je svoju priču kako je dospela do pasoša, koji jugoslovenske vlasti u to vreme još nisu htele da izdaju svim građanima.
Kada je upisala germanistiku u Beogradu, rečeno joj je da u okviru studentske razmene može da ide bilo gde sem u Beč, jer je tamo živeo jedan disident koji je nosio isto prezime - Todorović.

Problem jezik

- Bilo je lakše tada naći posao nego stan - seća se Mijatović. Darko Markov, pisac, koji se doselio 1992. godine u Beč, a koji je inače rođen u ovom gradu, rekao je da mu je mesto rođenja bilo i prepreka za dobijanje papira jer nije znao nemački.

Zbog svoje profesije ona je bila prvi prevodilac prvim gastarbajterima sa našeg prostora.
Prenela je da su oni živeli u teškim uslovima, u barakama s vodom i toaletom na hodniku, a da Austrijanci nisu bili tako gostoljubivi.

Na skupu, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma (SKF) i Instituta za slavistiku bečkog Univerziteta, bili su prisutni migranti "prvih dana", kao i oni koji su "tek" 90-ih došli u Austriju.
Profesor na Institutu za slavistiku Gordana Ilić-Marković istakla je da je ova diskusija peto naučno predavanje u nizu ciklusa Bečki prozori, tokom kojih je prikazan život Srba u Beču.

Kroz seriju manifestacija predstavljeni su, kako je ukazala, Vuk Karadžić, Dositej Obradović i Sava Mrkalj, Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Petar Kočić, Đura Jakšić, Uroš Predić, Paja Jovanović, ali i Austrijanci koji su pre više stotine godine imali vezu sa Srbima, kao što je Johan Štraus mlađi koji komponovao "Srpski kvadril".

Stalna veza

Veza Srba i Beča gotovi nikada nije prekinuta, i, kako je konstatovala, i danas mnogo Srba živi u Beču i Austriji.

Ljubomir Bratić, ekspert iz oblasti migracije, koji je sam pripadnik druge generacije migranata, ukazao je na istorijske podatke radničke migracije, navodeći da je 3. aprila 1966. stupio na snagu sporazum o regulisanju zapošljavanja jugoslovenskih radnika u Austriji, koji je bio uvod u dolazak naših građana.

Sporazumom je bilo predviđeno da strani radnici koji dolaze dobiju ista prava kao i austrijski, a dobili su i pravo i samoorganizovanja, te negovanja kulture, što je osnova za kasnije formiranje brojnih klubova.

Naveo je da su svi koji su se uputili u Austriji verovali da idu samo na privremeni rad, ali su ipak ostali.

Darko obilazio baku

- Što je mene impresioniralo i navelo da pišem o gastarbajterima jeste što sam 80-ih godina dolazio kod babe u Beč, koja je pripadala prvoj generaciji gastarbajtera. Gledao sam te stanove, slušao gastarbajtere o njihovom životu, šta vole da slušaju, radio-emisije koje su slušali. Slušao anegdote, muku kako se snalaze, nedostatak jezika. To je stvorilo živopisan mozaik koji sam nosio sa sobom - objasnio je on.

Prema njegovim rečima zakonom o zapošljavanju stranaca, koji je austrijska vlada uvela 1974.godine, pa sve do 1983. godine, s ciljem smanjenja broja stranih radnika, jedna trećina je vraćena u domovinu.

Međutim, 80-ih godina vlada je, kako je dodao, uvidela da to ne funkcioniše i da je veliki broj stranaca ipak ostao, te da su doveli i porodicu, odnosno da su pustili korene u Austriji.
- Zakon koji je trebalo da ih izbaci doprineo je da dovedu porodicu i od tada migracija stalno raste, a od 2011.Austrija je prihvatila da je zemlja imigracije - poručio je Bratić.

S tim u vezi je izneo i podatke da je 1965.u Austriji živelo svega 13.500 Jugoslovena, a da danas živi 116.626 državljana Srbije, 93.973 Bosanaca i 70.248 Hrvata.

- Ako se uzme u obzir i broj onih koji su uzeli državljanstvo, može se reći da pola miliona "Jugoslovena" živi u Austriji - podvukao je on.

Gledali ih kao izdajice

Niko Mijatović, koji se u Beč 1971. doselio kao momak sa 19 godina, kazao je da se u njegovom rodnom mestu pričalo kako gastarbajteri zarađuju na Zapadu pet puta više nego u Jugoslaviji, a to su oni pokušavali da prikažu razmahivanjem poklonima. Istovremeno je ukazao da su prvi gastarbajteri u svojim sredinama bili posmatrani kao izdajice, pa im nije bilo nimalo lako.
Prisećajući se prvih dana u Beču, kazao je da je imao sreće pa je našao stan, ali u podrumu.
- Prvi gastarbajteri su živeli i zarađivali u najtežim uslovima. Stanodavci su zbog velike potražnje koristili situaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online