Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
01:00
J. L. Petković - Vesti A

Tači opet na mestu zločina

Hašim Tači, kosovski predsednik položio je u ponedeljak buket ruža na spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima 1998-2000. u Velikoj Hoči. Iako je planirano da ovom činu prisustvuju i predstavnici Udruženja porodica srpskih žrtava, njima je rečeno da je poseta otkazana.

Vesti
Licemerje pod srpskom zastavom: Žrtvama buket ruža

Ipak, Tači se sa pratnjom, obezbeđenjem i grupom novinara pojavio oko 11 sati, zajedno sa predsednikom komisije prištinske vlade za nestala lica Prenkom Đetajem. Njihova vozila pogrešno su skrenula i otišla u centar sela, a onda se pod rotacijama vratila do spomenika.
Koordinator Uruženja porodica kidnapovanih i nestalih za opštinu Orahovac Negovan Mavrić verovao je da je poseta otkazana.

- Niko ga od nas nije sačekao. Za nas je to bilo jako teško pitanje da li je trebalo da ga sačekamo ili ne. Ali javnost ne zna da na Kosovu u poslednje dve godine nije ekshumirana nijedna grobnica. Trebalo je da mu se postavi to pitanje i da se traži odgovornost za kidnapovanja i ubistva - istakao je Mavrić.

Seljani u strahu

Nekadašnji lider OVK i njegova pratnja zadržali su se u srpskom selu manje od 15 minuta. Mnogi meštani nisu znali da je došao, a potom nisu bili raspoloženi za izjave. Kažu da su protiv posete, ali da su, kako ističu, uplašeni jer je ne mogu da mu se suprostave.

Na spomeniku pred kojim je Tači položio buket nalazi se 84 imena kidnapovanih i ubijenih iz orahovačkog kraja. I dalje nije poznata sudbina 23 osobe s tog spiska.

Vesti
Prenk Đetaj i Hašim Tači

Srpski novinari, nisu bili zvanično pozvani, događaj nije bio najavljen medijima, i nije im bilo dozvoljeno da postave pitanja. Takođe nije bilo ni prevoda dok su se Tači i Đetaj u Hoči obraćali na albanskom.

Pred spomenikom u Hoči, iznad koga se vijorila srpska zastava, Tači se poklonio i s papira pročitao da je održao mnogobrojne sastanke sa udruženjima albanskih i srpskih porodica nestalih.

- Trebalo bi da jednom zasvagda zaustavimo agoniju porodica. Bol je jednak za svakog roditelja, porodicu i svaku zajednicu. Danas smo položili cveće na ovaj spomenik posvećen 84 srpskih građana Kosova. Ovde smo kako bismo se prisetili i pomolili za žrtve tokom i nakon rata bez razlike u nacionalnosti, za istinu i za pomirenje - pročitao je Tači s hartije.

U orahovačkom kraju jula 1998. dogodilo se masovno kidnapovanje Srba. Oteto je 14 članova porodice Kostić i dva porodice Nikolić. Po dolasku međunarodnih snaga kidnapovane su i ubijene još 42 osobe.

Meštani se sećaju da se Tačijeva poseta dogodila baš na godišnjicu Marša mira, kada su nakon masovnog kidnapovanja Srba 10. decembra 1998. njihove porodice i lokalne vlasti u nadi da će saznati sudbinu najmilijih pešice se uputili od Orahovca do Dragobilja, gde se navodno nalazilo sedište OVK. Istina do danas nije poznata.

Ni srpska tabla ne opstaje

Prema Mavrićevim rečima, u originalnoj agendi Tačijeve posete bio je i obilazak mesta gde su oteti novinari Đuro Slavuj i Ranko Peranić. Na tom mestu Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM pet puta je postavilo tablu koju nepoznati počinioci uporno ruše. Poslednja je srušena pre mesec dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online