Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.12.2016.
15:48
blic.rs A

On će biti jedini sigurni gubitnik predsedničkih izbora u Srbiji

Jedini sigurni gubitnik predsedničkih izbora sledeće godine biće Ivica Dačić. Lider Socijalističke partije Srbije biće u velikom problemu i ako se kandiduje i ukoliko bude odustao od kandidature. Zameriće se ili Aleksandru Vučiću ili partijskim drugovima.

Tanjug
Mora da bira između dva loša rešenja: Ivica Dačić

Dok se uveliko spekuliše ko će biti predsednički kandidati, lider socijalista najpre je najavio svoju kandidaturu, a nešto kasnije je rekao da će naknadno doneti odluku. Tom prilikom Dačić je objasnio da će postupiti tako da njegova odluka ne može da naruši funkcionisanje vladajuće koalicije.

Kako saznaje "Blic", Dačić čeka Vučićev signal i tek nakon toga će doneti odluku.

- Oni su načelno razgovarali. Rano je za konačne odluke, ali je predsednik SPS poručio premijeru da će uraditi onako kako ovaj kaže - navodi izvor tog lista upoznat s detaljima razgovora.

Ukoliko Vučić proceni da mu je neophodna Dačićeva podrška kako bi njegov kandidat i kandidat SNS pobedio već u prvom krugu, sigurno je da će od Dačića očekivati da sarađuje. Druga opcija je da će Vučić tražiti podršku socijalista u drugom krugu. Problem onda može da bude ako kandidat socijalista, najverovatnije sam Dačić, bude drugi najbolje plasirani kandidat u prvom krugu.

Čitavo stranačko krilo socijalista, međutim, predvođeno Brankom Ružićem, Milutinom Mrkonjićem i Novicom Tončevim, insistira na tome da socijalisti imaju svog predsedničkog kandidata.

- Elementarno je pravilo da SPS ima svog kandidata, njega smo uspostavili još kada je pokojni predsednik Slobodan Milošević zahtevao, protivno volji članstva, da SPS podrži Vojislava Šešelja. U ovom trenutku je preuranjeno govoriti o tome, ali lično smatram da SPS nema čega da se stidi i da ima obavezu da ima kandidata na izborima pre svega zbog birača - rekao je Ružić.

Milutin Mrkonjić navodi da je SPS sa više stotina hiljada pristalica i isto toliko simpatizera druga politička partija po snazi i uticaju u Srbiji i da je jednostavno obavezna da ima kandidata za predsednika države iz svojih redova.

U svakom slučaju, pred liderom socijalista nije nimalo lak period. Svaka odluka koji donese mogla bi da ga dovede u nezavidan položaj: da izgubi kontrolu u stranci ili mesto u vladajućoj koaliciji.

Razapet između dva loša rešenja?

Dačić je u najtežoj poziciji, smatra i Bojan Klačar iz Cesida.

- On bira između dva loša rešenja. Ako podrži kandidata SNS može dosta da izgubi kod članstva i birača, a ako sam izađe može da ostane bez unosnog angažmana u vladajućoj koaliciji. Verujem da će iskoristiti politički talenat da bi što više ublažio posledice svoje odluke i predstavio podršku Vučiću kao kampanju da cela koalicija stane iza kandidata SNS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online