Subota 23. 2. 2019.
Washington
-50
 • Chicago
  20
 • New York
  -40
 • Belmont
  -70
 • Atlanta
  90
 • Boston
  220
 • Firt
  -30
 • Denver
  50
 • Detroit
  -20
 • Dover
  20
 • Hartford
  -30
 • Orlean
  -40
 • Helena
  150
 • Ren
  -120
 • Honolulu
  200
 • Las Vegas
  00
 • Portland
  200
 • Salem
  60
 • Santa Fe
  -40
 • Tampa
  200
 • Topeka
  20
3
Sreda 30.11.2016.
04:10
D. Dekić - Vesti A

Ubistvo zastareva, računi nikad

U Srbiji i optužnica za nečiju smrt može da zastari, a živi dokaz je proces protiv lekara klinike Decedra. Oni su bili optuženi za nesavesno lečenje Jelice Radović (19), preminule od sepse nakon operacije čukljeva u toj privatnoj ustanovi septembra 2006.

Tanjug
Zastarevanje u tišini: Postupci se otežu godinama

Beogradski Apelacioni sud ne spori nesavesno postupanje lekara Slavka Tomića, Miodraga Stojanovića i Olivere Jeremić, ali navodi da ne može da ih proglasi krivim zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja koja je nastupila još 2010. U klinici Decedra umro je i Zoran Matić (28) posle operacije vene 2000, ali sudskog epiloga nije bilo.

Dijana Radović, majka preminule Jelice, ogorčena je nakon što je Apelacioni sud utvrdio zastarelost u tom postupku koji je godinama razvlačen u prvostepenom sudu. Ona kaže da bi mali Radenko iz Loznice, koji je umro posle banalnog preloma ruke, danas bio živ da je ranije za njenu Jelicu doneta pravična presuda.

- Posle ovoga svi treba da stave prst na čelo. Sram da ih bude! Pokušavali smo deset godina civilizovano da isteramo pravdu, ćutala sam na sudu, da sve ispoštujem, da ne ometam... I šta sam dočekala? Da niko nije kriv. Kako je to moguće - pita očajna majka koja sudsku odluku ne može da prihvati kao konačnu.

Legalizacija korupcije

- Imamo još slučajeva u kojima se postupci otežu i zastarevaju: od virtuelne nabavke sanitetskih vozila koju je 2005. ugovorilo Ministarstvo zdravlja, vakcina i lista čekanja za najteže bolesnike, pa do drugih afera čiji su akteri iz sveta politike. To je dokaz koliko je legalizovana korupcija, a odgovornost isključena - kaže dr Petrović.

Prema rečima dr Miroslava Petrovića iz organizacije Pravo na zdravlje, slučaj smrti lozničkog dečaka Radenka Nikodinovića (8) posle banalne povrede takođe može da se završi bez utvrđene odgovornosti, barem sudeći prema dosadašnjem toku. On pita ko je kriv ako nije lekar koji je pregledao dečaka.

- Dokle će se ovakvi slučajevi voditi po novinama, ako već imamo pravnu državu - pita dr Petrović koji ističe da se u srpskom zdravstvu uvrežilo odsustvo odgovornosti.

Afere poput Decedre i lozničke bolnice, prema rečima ovog lekara, dovode do gubljenja poverenja građana u državu.

- Pokazuje se da jedan zakon postoji za građane, a drugi za privilegovane poput političara, lekara i još nekih. Kako drugačije objasniti da zastari slučaj za smrt pacijenta, a ne zastari tužba zbog neplaćenog Infostana - ukazao je dr Petrović za "Vesti".

Gradonačelnik, a optužen

Anja Grahovac (3) preminula je 2007. nakon operacije katarakte u klinici Perfekta, kada je greškom lekara upala u komu. Ovaj proces se još vuče po sudovima. Zbog smrti bebe iste godine je tužen i gradonačelnik Valjeva, naprednjak Slobodan Gvozdenović kome se na teret stavlja "teško delo protiv zdravlja ljudi". Sud u Valjevu ga je oslobodio krivice, ali je beogradski Apelacioni sud poništio tu presudu.

Sudije najveći krivci

Prema rečima advokata Uroša Tešmanovića, svako krivično delo može da zastari, osim genocida i ratnog zločina. On kaže da je za zastarelost načelno najveća odgovornost na sudstvu.

- Od sudova koji upravljaju krivičnim postupcima zavisi zakazivanje ročišta i koji će dokazi biti izvođeni - pojašnjava Tešmanović za "Vesti".

Uz primedbu da nije detaljno pratio slučaj Decedra, on ukazuje da sud nije rekao da u tom slučaju niko nije kriv, ali da nažalost posle zastarevanja dela više nema pravo da donese presudu.

Zaborav za smrtne grehe

Osim u slučaju lekara, u Srbiji je zastarelost česta i za seksualne delikte, posebno protiv sveštenih lica, ali i biznismena i poslodavaca.

- Opštinski sud u Nišu oslobodio je 2006. zbog zastarelosti predmeta vladiku vranjskog Pahomija, optuženog za zlostavljanje maloletnika. Komitet pravnika za ljudska prava je tražio utvrđivanje odgovornosti za zastarelost, jer je bilo ozbiljnih indicija o pritisku izvršne vlasti, pošto je vladika u toku sudskog postupka izabran u pregovarački tim za Kosovo.

- Zbog zastarelosti postupka protiv bivšeg starešine manastira Hopovo Ilariona, uhapšenog juna 2001. pod sumnjom da je maloletnike navodio na "nedozvoljene polne radnje", tadašnji ministar Dušan Petrović je zatražio razrešenje sedam sudija, ali su oni dobili samo opomenu.

- Zastarela je i tužba protiv ginekologa dr Tomislava Paunovića iz GAK Narodni front. Njega je pacijentkinja 2009. optužila da ju je na silu oralno zadovoljio tokom pregleda.

- U postupku za zloupotrebu službenog položaja protiv biznismena Bogoljuba Karića koji je bio u bekstvu nastupila je apsolutna zastarelost.

- Posle čitave decenije, 2014. je zbog zastarelosti slučaja oslobođen ćuprijski investitor Velimir Stamenković. On je bio okrivljen za teško delo protiv opšte sigurnosti, pošto su njegovom radniku Saši Iliću (29) posle povrede na radu zbog gangrene amputirane obe ruke do ramena.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 10:15
u Srbiji moze sve. od kada je SNS na vlasti svi slucajevi poceli da zastarevaju, svako moze da se podmiti. banda radikalska. to ih je trebalo zabraniti jos 2001 godine. i poslati na djubre istorije. a ministra AV kod milosevica uhapsiti da danas ne pravi stetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Delujete odlučno i ambiciozno. Vaši poslovni planovi mogu da se ostvare na lak način i na zajedničko zadovoljstvo. Nalazite se u prilici da testirate svoje intelektualne ili praktične sposobnosti. Nema razloga da sumnjate u svoje sposobnosti ili u šarm koji posedujete. Poslušajte sebe i poruku sopstvene intuicije.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Polazite od pogrešnih informacija ili od lažne slike koju imate o jednoj osobi, tako da donosite pogrešan zaključak. Poslovni neuspeh predstavlja logičan sled događaja i okončanje nekih neprijatnih situacija. Bolje je da se bavite svojim emotivnim dilemama, nego da se uplićete u tuđe planove. Ostanite po strani.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Sve se nalazi u vašim rukama, ali pod uslovom da reagujete u pravom trenutku i u skladu sa zajedničkim pravilima o uspešnom poslovanju. Dobro procenite svoje poslovne namere i realne mogućnosti. Nema potrebe da prenosite svoju nervozu na voljenu osobu, učinite nešto u prilog boljem raspoloženju.
 • 2019 © - vesti online