Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2016.
20:52
Vestionline, Srna A

Evo šta je Ban Ki Mun poručio Prištini

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je vlasti u Prištini da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih koraka ili odluka koji bi mogli da ometu napredak u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom EU.

Reuters
Vlasti u Prištini da se uzdrže od koraka koji bi omeli dijalog: Ban Ki Mun

Ban Ki Mun u najnovijem tromesečnom izveštaju o radu Unmika ocenjuje da je od 16. jula do 15. oktobra u središtu političkih tenzija bio spor u vezi sa demarkacijom sa Crnom Gorom i usvajanjem novog zakona o rudno-industrijskom kompleksu "Trepča".

To je, konstatuje se u izveštaju, stvorilo dodatne tenzije između Prištine i Beograda, dok se primena sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga odvija sporo.

- U vezi sa usvajanjem zakona o pitanjima koja su osetljiva za važne aktere, pozivam na pažljivije konsultacije i dijalog, s posebnim fokusom na to da se obezbedi da manjinske zajednice učestvuju u odlukama koje se održavaju na njihove živote - poručio je Ban Ki Mun.

Odlazeći generalni sekretar UN, pozdravlja, kako je naveo, značajan napredak u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda dijalogom pod okriljem EU ali je istovremeno veoma zabrinut zbog odlaganjaprimene nekih važnih sporazuma.

Primena sporazuma postignutnih u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dalje je relativno spora, ocenjuje se u izveštaju.

- Opipljiv napredak postignut je u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011, sa daljim pregovorima o racionalizaciji registarskih tablica pre isteka prvobitnog sporazuma u novembru - dodao je on.

Ban Ki Mun podseća političke lidere u Beogradu i Prištini na njihovu odgovornost da nastave dijalog na visokom nivou bez odlaganja i sa hrabrošću i političkom voljom koje su potrebne kako bi se savladale preostale prepreke i obezbedila puna primena svih sporazuma postignutih do sada.

Ostvaren napredak, ali problem predstavlja mali broj povratnika

Osvrnuvši se na situaciju na severu Kosova, Ban Ki Mun navodi da je, u poređenju sa periodom na koji se odnosio prethodni izveštaj, saradnja između opštinskih vlasti u tom delu Kosova i ministarstva baziranih u Prištini poboljšana, posebno u vezi sa finansiranjem opština.

On žali zbog i dalje malog broja povratnika na Kosovu, ukazajući da su potrebni snažniji napori kako bi se izgradilo poverenje između povratnika i zajednica koje ih primaju, kao i pouzdane garancije za fizičku bezbednost, nediskriminaciju i obrazovne i ekonomske mogućnosti za povratnike, uz versku toleranciju i poštovanje običaja.

Kad je reč o bezbednosnim incidentima, generalni sekretar UN navodi da je u protekla tri meseca zabeleženo 69 takvih incidenata širom Kosova koji su pogodili manjine, u poređenju sa 94 koliko ih je registrovano u periodu na koji se odnosio prethodni izveštaj.

Ban Ki Mun ističe i da je bliska regionalna saradnja odlučujući preduslov za odgovor zapadnog Balkana na mnoge izazove sa kojima se suočava, i poziva lidere na najvišim položajima da se fokusiraju na udruživanje napora u tom cilju.

U izveštaju se napominje da prioritet Unmika ostaje unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, te da Unmik nastavlja konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

Takođe se navodi da Euleks nastavlja svoje prisustvo na Kosovu, kao i da OEBS i Kfor nastavljaju da obavljaju svoje uloge u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, navodi se da je imenovan glavni tužilac i da su preduzeti značajni koraci kako bi se specijalna veća učinila potpuno operativnim.

Predstavljanje najnovijeg izveštaja u radu Unmika Savetu bezbednosti UN predviđeno je za 16. novembar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online