Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.11.2016.
01:45
D. Dekić - Vesti A

Kažeš Helbrok, a misliš na NATO

Pridruživanje Srbije evropskoj borbenoj grupi Helbrok, iznova je u javnosti poteglo pitanje da li se Beograd još jednim korakom udaljava od Moskve, a približava Briselu i NATO-u.

Tanjug
Čiju vojsku postrojava: General Ljubiša Diković

Potpis na notu o pristupanju tehničkom sporazumu o uspostavljanju te grupe stavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa grčkim kolegom admiralom Evangelosom Apostolakisom, u momentu dok je srpska vojska sa ruskom finiširala vojnu akciju Slovensko bratstvo.

Potez Srbije stručno javno mnjenje različito tumači. U vojnom konceptu Helbrok, sa predznakom EU, prema rečima Aleksandra Radića, nema samo imena NATO-a, ali je kristalno jasno da je reč o još jednoj srpskoj partnerskoj aktivnosti sa članicama tog saveza.

- Elegantno se izbegava pominjanje NATO-a i pokušava da se pokaže kao paralelan mehanizam koji EU daje više prostora. Međutim, to su samo dve stolice bez suštinske razlike - kaže Radić za naš list ističući da će se Srbija, ako hoće u EU, na tom putu automatski približavati NATO-u.

On ukazuje da NATO osposobljava jedinice nacionalnih snaga nekih zemalja za određene zadatke, a u okviru EU i NATO-a.

Aleksandar Radić

Posredno priključivanje

- Srpski vojnici učestvuju u mirovnim misijama UN u sastavu bataljona neke od zemalja članica NATO-a čije je delovanje na terenu u skladu sa tim vojnim savezom, a naši pripadnici usklađuju delovanje sa njima.

Zato se kao deo Helbroka, koji je inače nedorečen koncept, Srbija koja bi da uđe u EU uključuje u tu mrežu zapadnog vojnog saveza - kaže Aleksandar Radić i dodaje da inače ulazak u EU znači i ulazak u NATO.

Srpski političari na vlasti, izbegavaju da pominju naziv NATO, zbog nepopularnosti među građanima, ali treba otvoreno reći da je ulazak u EU ulazak u NATO - zaključio je Radić.

Jelena Radoman iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, međutim, smatra da ulazak u Helbrok nije korak ka NATO-u, već može značiti demonstraciju suprotnog stanja, da je Srbija u prilici da bude "konstruktivan akter evropske i globalne bezbednosti bez pristupanja NATO-u".

                               NATO i Rusi oštre zube na Balkanu

- Ovo vidim definitivno kao demonstraciju toga da smo voljni da radimo na usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Na tu potrebu nas je podsetio i tek objavljeni Izveštaj o napretku Srbije, a kao protivteža razvijenoj vojno-tehničkoj saradnji sa Rusijom - ocenila je ona za "Vesti", dodajući da je to korak dalje u odnosu na srpsko učešće u pojedinačnim EU misijama, trenutno u Somaliji i Maliju.

Ističe i da je prihvatljiv ulazak u borbenu grupu koju predvodi Grčka, kao jedna od pet EU članica koja nije priznala Kosovo.

General Diković je posle parafa ukazao da je reč o još jednoj potvrdi privrženosti Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Naši oficiri u komandi

Ministarstvo odbrane Srbije spremno je da u Helbroku učestvuje sa vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i sa do pet štabnih oficira u komandi tih snaga. Nota stupa na snagu čim je potpišu države učesnice te formacije predvođene Grčkom, u čijem su sastavu pripadnici vojski Bugarske, Kipra, Rumunije i Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2016. 10:06
Jedno prica drugo radi.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online