Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 12.11.2016.
01:09
E.V. A

Srbi od Trampa čekaju čudo

Srbiju je zahvatila euforija posle izbora Donalda Trampa za 45. predsednika SAD, koja je zasenila čak radost zbog poraza Hilari Klinton. Novine su preplavili gotovo slavodobitni naslovi, narod i političari se raduju u izjavama za medije, neki se čak nadaju da će Tramp Srbiji vratiti Kosovo iako se još ne zna da li će biti promene pristrasne američke politike.

Tanjug
Novi ljubimac: Ulice Beograda

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je uverenje da će Tramp posetiti Srbiju, a neki mediji otišli su čak toliko daleko da nagađaju da bi u Beogradu mogao da se dogodi istorijski susret pomirenja novog američkog predsednika i Vladimira Putina, još glavnog srpskog ljubimca.

Dačić je podsetio da se pre tri godine u Njujorku kao premijer sastao sa Trampom koji je još bio biznismen. Tramp je potom poslao ekipu da istraži mogućnost gradnje hotela u Beogradu, ali do toga nije došlo jer srpska prestonica nije imala pripremljenu nijednu lokaciju.

- Šteta, to bi nam sada bila velika prednost, ali baš me zanima šta sada kažu oni koji su me tada kritikovali zbog susreta sa njim - likuje Dačić.

Premijer Aleksandar Vučić znatno je umereniji, možda i zbog činjenice da je u kampanji otputovao u Ameriku gde je podržao Hilari Klinton i sastao se sa njenim mužem Bilom, koji je kao predsednik SAD bombardovao Srbiju. Kada ga je novinarka RTS-a kasnije pitala zašto podržava Klintonove kada je kampanja Hilari krenula nizbrdo, a Amerikanci ne podržavaju njen ratnohuškački stav, srpski premijer je odgovorio: "Zato što sam pametan".

Podsećanje na to kruži društvenim mrežama, ali naravno ne i medijima. Ipak, sada je Vučić doživeo da njegov politički otac, predsednik Tomislav Nikolić izjavi da "samo čovek koji ide kroz život zatvorenih očiju nije mogao da predvidi pobedu Trampa".

Opet narod za sve kriv

Ipak, i Vučić je primetio oduševljenje naroda i brojnih članova njegove stranke, što im je na neki način zamerio.
- Ljudima se čini da će pritisak biti manji. Drugi razlog, koji me brine je što ljudi u Srbiji smatraju da je uvek neko drugi kriv za njihove neuspehe i izbegavaju odgovornost. Treći razlog je srpski inat, mala, sitna osveta zbog političkog kraja Klintonove - kazao je Vučić.

"Puno srce zbog kalašture"

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da mu je srce veliko kao Zlatibor.
- Nemam pojma šta će doneti Trampova pobeda, a jedino je bitno da je kalaštura izgubila - rekao je Šešelj.
On je Trampu čestitao pobedu i ukazao na savezništvo SAD i Srbije u dva svetska i hladnom ratu.
- Naša najveća nada je da će vašim izborom biti završena sramna epizoda u odnosima naših država - naveo je Šešelj u čestitki i zahvalio se Trampu što je osuđivao bombardovanje.

Albanci više nisu favoriti

Bivši šef jugoslovenske diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović upozorava da su srpske nade u pogledu Trampa nedostižne kao i druge kojima smo kao narod skloni.
- Možemo da očekujemo da će neko vreme grub i direktan pritisak biti smanjen i zamenjen većom upotrebom politike i diplomatije. Zbog toga ćemo imati više prostora za disanje i izvesno razumevanje za srpske državne i nacionalne interese - analizira Jovanović.
On očekuje da će dolazak u Belu kuću pragmatičnog biznismena umesto vašingtonskih ideoloških spirala Klintonovih dovesti do toga da SAD vladaju svetom drugim sredstvima, a ne ratovima.
- Tramp neće imati simpatija za intervencionizam, odnosno za rasipanje američkog novca bez smisla i cilja. Takođe, ni za to da Vašington od prijatelja stvara neprijatelje, kao što je to urađeno sa Srbijom - objašnjava sagovornik "Vesti".
On podseća da su pre mesec dana prištinski političari izjavljivali da bi za Albaniju i Kosovo bila katastrofa kada bi Tramp pobedio, "ne zato što je drugačiji, već što bi to bio kraj politike koja je favorizovala Albance na račun Srba".
- Sa Trampom neće imati toliku podršku, niti će biti potpunog ingorisanja interesa Srba na Kosovu i verovatno će biti više prostora za neke naše stavove, ali ne mnogo - kaže bivši šef diplomatije.
 

Dečja greška

Odlazak Vučića u Klintonovu fondaciju za vreme kampanje, Jovanović ocenjuje kao "dečju grešku".
- Obazriv i oprezan političar takvu grešku ne bi napravio, morao bi da projektuje koliko bi takav potez mogao da bude štetan ako se izborna sreća okrene, što se i desilo. Nikola Pašić sigurno ne bi napravio takav potez. Ali, ne treba da precenjujemo ni domet naših grešaka, jer nismo mi Kina ili neka druga velika zemlja da bi se to pamtilo - dodaje Jovanović.


Edi Rama u žalosti

Albanski premijer Edi Rama žali zbog poraza Klintonove.
- Velika prijateljica Albanije, Kosova i svih Albanaca Hilari Klinton nije pobedila na izborima - naveo je Rama.

Zbog toga Jovanović smatra da je za Srbiju odlična stvar što je pobedio Tramp, jer je izbegnut kontinuitet najgore politike koju je Vašington vodio prema Beogradu poslednjih decenija.
- Ta politika je prema nama bila čak i rasistička, jer se netrpeljivost odnosila i na narod. Tako nešto nisu pokazivali ni prema Nemcima i Japancima u Drugom svetskom ratu - konstatuje Jovanović.                                                                                                          J. Arsenović

                                                                                                     Hrvati se prepali i Melanije

Tanjug/AP
Strašna kao Putin: Melanija Tramp

Hrvatski mediji i pojedinci ne kriju nezadovoljstvo, pa čak ni strah zbog pobede Trampa. Tako "Jutarnji list" navodi da nijedan evropski saveznik ne može biti siguran da će SAD ostati posvećene NATO i da se može očekivati podela interesnih sfera s Rusijom, dok je analitičar Žarko Puhovski uveren da će Hrvatska izgubiti teritorijalni spor sa Slovenijom oko Piranskog zaliva, pošto je Trampova supruga Melanija Slovenka.

"Jutarnji" smatra da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da namami Trampa na novu podelu Evrope u zamenu za grandioznu antiterorističku koaliciju koja odgovara Moskvi.

Opet u Roksandinoj haljini

Na proslavi pobede prva dama Melanija Tramp odlučila je da ponovo obuče kreaciju Srpkinje iz Londona Roksande Ilinčić.
I na proglašenju Trampa za predsedničkog kandidata republikanaca u julu ove godine nosila je njenu belu haljinu koje je koštala 2.190 dolara.

- Takav pristup ohrabriće ruske saveznike i partnere poput Srbije u preuzimanju veće uloge na Balkanu, bez straha od značajne američke reakcije u trenutku haosa u Evropi - navodi "Jutarnji".
Puhovski se osim zbog Piranskog zaliva plaši da će i protivruske tendencije će izgubiti vetar u jedrima, jer Tramp sigurno neće ići u sukob s Rusijom.

- Tramp nema pojma šta bi trebalo da radi u spoljnoj politici. Nema ni simpatija za NATO i EU. Zapravo nema razumevanja ni za koga osim za Putina koji zapravo postaje gospodar sveta. Ključno je pitanje ko će Trampu voditi spoljnu politiku - uplašen je Puhovski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 18:37
Tramp je mnogo bolji izbor, a da je pobedila Klintonova ko zna koga bi sada bombardovali! Nadamo se pobojšanju odnosa sa Amerikom, po dolasku novog predsednika na čelo te države. Izgleda da je celom svetu laknulo ovim izborom u Americi .
Ponedeljak 14.11.2016. 18:39
Pridruzujemo se cestitkama i andamo se boljoj politici SAD-a i boljim odnosima kako Putin rece Rusije i SAD.I drago mi je sto nije pobedila Hilari u inat Rami. Tramp je i vise nego zasluzeno pobedio.
Ponedeljak 14.11.2016. 18:36
Ameri su prepoznali militantno ponašanje Klintonove i odlučili su se za promene. Ambasador Skot, kao da je zabrinut pobedom Trampa? Čini mi se da bi mu više odgovarala militantna gospođa za šefa? Jedna dinastija je otišla u političku prošlost, iza sebe su ostavili puno tuge, jada, bede, ratova, izbeglica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online