Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.11.2016.
19:19
Tanjug A

Trnovit put ka EU: "Srbija zna šta treba da uradi"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da Srbija prednjači na putu evrointegracija i da je Beograd svestan šta mora da uradi u okviru procesa koji je poznat i kriterijuma koji se ne menjanju.

Tanjug
Nema novih uslova, sve je to već poznato: Dejvid Mekalister

Kao ključne oblasti za dalji napredak Srbije ka EU, Meklalister navodi vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom, koja bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim dogovor izmedu Srbije i Kosova, po kome se dve zemlje međusobno neće blokirati na putu ka EU.

U intervjuu za Tanjug, Mekalister je u Briselu ocenio da je jučerašnji izveštaj Evropske komisije generalno pozitivan za Srbiju. Kao najbolje primere napretka Srbije, Dejvid Meklaister navodi ekonomski razvoj, ali i posvećenost zemlje i premijera Vučića politici dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu.

Izvestilac za Srbiju u EP kaže da očekuje otvaranje novih poglavlja, što je pre to moguće, ali i podseća na ono što je "jasno", a to je da je napredak u procesu pregovora o članstvu Srbije u EU usko povezan sa napretkom u dve ključne oblasti - vladavinom prava i daljim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Upitan kako vidi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sam proces i konačan rezultat dijaloga, Mekalister podseća da je u pitanju "još dug put", da su neke stvari već dogovorene i da je neophodno videti da obe strene primene postignute sporazume.

- Konačan rezultat je da na kraju pristupnog procesa Srbije moramo da imamo pravno obavezujući dogovor izmedu Srbije i Kosova po kome će obe strane moći da u potpunosti koriste svoja prava i da se dve zemlje međusobno ne blokiraju na putu ka EU - zaključio je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

On navodi da je proširenje i dalje prioritet EU i da na tom putu Srbija i Crna Gora prednjače.

Evrointegracije su, prema Mekalisterovim rečima, težak posao, koji se na kraju isplati za zemlju, za poslovno okruženje u zemlji, a pogotovo za građane.

Dodaje da je u pitanju ne samo jedinstveno tržište, koje donosi pogodonosti ekonomskog napretka, već i politički projekat, zajednica koja deli iste vrednosti i radi na održanju političke stabilnosti u Evropi i da se kriterijumi za članstvo ne menjanju.

- Posebna situacija za Srbiju jeste da poglavlje 35, koje prati normalizaciju odnosa sa Kosovom, igra ogromnu ulogu zbog jednistvenog pitanja odnosa između Beograda i Prištine. Dakle, nema novih obaveza, one se ne menjaju. Beograd zna šta mora da uradi, a mi znamo da ćemo da damo svaku moguću podršku Beogradu - zaključuje Mekalister u razgovoru za Tanjug.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 04:06
Ova stoka naziva nasu pokrajnu drzavom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online