Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Funkcioner SNS ubica braće Bitići

Posle serije tabloidnih medijskih napada na SAD zbog vršljanja po Srbiji i optužbi premijera Aleksandra Vučića o špijunaži, na račun Vašingtona, do sada najžešći odgovor stigao je od američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Tanjug
Ujka Sem vas gleda: Kajl Skot

Ocenivši da odnose Srbije i SAD opterećuju nerešeni slučajevi ubistva braće Bitići i paljenja američke ambasade u Beogradu 2008, on je za TV N1 rekao da neko mora da preuzme odgovornost za to.

Međutim, nedavno je i gotovo direktno prozvao vrh vladajućih naprednjaka ukazujući da istragu usporava činjenica da je u ubistvo trojice Bitićija bio uključen visoki funkcioner policije, član Izvršnog odbora SNS-a.

Očito misleći na bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija. Mada je Radosavljević u više navrata svedočio i u istrazi je oslobođen, odgovornost primećuje Skot, ide od "glave jedinice".

Mada se Radosavljević povukao iz javnosti, kako primećuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, nije dobro što je on i dalje u vrhu SNS-a.

Ukazujući da SAD konstantno traže te odgovore i do sada su delimično tolerisale što niko od najodgovornijih u oba slučaja nije procesuiran, objašnjava da se u kontekst odnosa može staviti i, takođe nerazjašnjeno rušenje Savamale, na koje su srpske vlasti burno reagovale.

- Sve ovo ukazuje na ozbiljna upozorenja zbog spoljne i unutrašnje srpske politike, odnosno da Vašington ima sve manje razumevanja za neusklađivanje spoljne politike Beograda sa EU i nerešeno pitanje Kosova, ali i da neće tolerisati gušenje medijskih sloboda i nefunkcionisanje pravosuđa - tumači Popov za naš list.

Vašington gubi stpljenje: Aleksandar Popov


Povodom poruke ministra policije Nebojše Stefanovića da se ne bavi protestima zbog rušenja Savamale u Srbiji, već u svojoj zemlji, ambasador kaže da nije hteo da se meša u unutrašnju politiku Srbije.

- Ako u moje susedstvo dođu ljudi usred noći da sruše zgradu, i kad bih zvao policiju, a niko ne dođe, bih bio jako razočaran, jer zakon treba da bude isti za sve - rekao je Skot i osvrnuvši se na beogradske proteste kazao da svaki građanin ima pravo da izrazi nezadovoljstvo vladom.

Analitičar Dragan Popović smatra da SAD putem ekselencije reaguje na oštrinu poruka vlasti u Beogradu na račun Vašingtona.

- Svedoci smo da se par meseci unazad odnosi na ovoj relaciji pogoršavaju, što je vidno i u priči premijera o špijunima, ali i više u izjavama ministra policije koji je nebiranim rečima rekao da tamošnja vlada ubija sopstvene građane - kaže Popović za "Vesti".

On ne isključuje da je nervoza srpskih vlasti uzrokovana nekakvim zakulisnim zahtevima SAD, ali smatra da nije pametno da se izazivačkom polemikom ide na bilo koju veliku silu.

Nervoza

- Nije dobro što srpsku vlast hvata sve veća nervoza i deluje kao da su priterani uza zid po pitanju odnosa prema Rusiji koja je pod sankcijama Zapada. Moguće je da se ta nervoza pojačava zbog blizine izbora za predsednika Srbije, gde bi mogla da se vodi bitka prozapadnog bloka sa proistočnim. Do sada su Vučić i šef države Tomislav Nikolić održavali balans, ali ni to više izgleda neće biti moguće - ocenio je Aleksandar Popov.

Prijateljstvo

- Srbija može da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, ali su za srpsku vojsku važnije operacije sa Alijansom, i iako neće u NATO, može da bude dobar partner, poput Austrije i Irske - ocenio je Skot.
Dodaje da niko nema ništa protiv dugog prijateljstva Srbije i Rusije, ali je Rusija pod sankcijama jer na pitanju Ukrajine krši međunarodni zakon.
- Kad EU reaguje na to, pitanje je stoji li Srbija iza vrednosti EU i zakona ili je prijateljstvo sa Rusijom jače, bez obzira na to šta uradili - kazao je Skot, ocenivši da je Beograd umesto slanja pomoći Siriji preko Rusije to mogao da uradi putem UN ili EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online