Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.10.2016.
15:08
Tanjug A

Pakleno u Skupštini: Poslanici "razapeli" Dačića

Poslanici Skupštine Srbije su raspravu o potvrđivanju Sporazuma o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, za koji je ministar inostranih poslova kazao da ne prejudicira status Kosova, iskoristili za pitanja o dijalogu između Beograda i Prištine i spoljnoj politici.

Tanjug
I ministar se branio, nije da nije: Ivica Dačić

Već u prvim satima sednice došlo je do polemike između Dačića sa jedne i opozicionih poslanika druge strane, a sednica je na kratko bila i prekinuta, zbog dobacivanja ministru.

Dačić je kazao da Vlada Srbije vodi doslednu politiku kada je reč o Kosovu i Metohiji.

On je kazao i da Srbija ne traži otvaranje Poglavlja 31 (spoljna politika), već da brzo otvaranje traže oni koji bi, kako je rekao, da nateraju Srbiju da što pre uskladi spoljnu politiku sa politikom EU.

- Ne možemo sada da s jedne strane uradimo nešto što bi dovelo do toga da se odreknemo nekog prijatelja, a da ne steknemo nijednog novog, a to bismo uradili ako bismo se priduržili sankcijama Ruskoj Federaciji. Zaboli bismo sami sebi nož u srce - rekao je Dačić.

Briselski sporazum

Na sednici je bilo reči o Briselskom dijalogu, pa je poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić pozvao Dačića "da kaže istinu o tome šta je potpisano" i šta se može očekivati kao rezultat pregovora u narednom periodu. Kaže da mu nije sporan ugovor o osnivanju Fonda za zapadni Balkan, ali da jeste "kontradiktorna politika vlade".

Ministar je kazao da se sada od ove vlade traže izveštaji, a da ih nisu podnosili ni oni koji su ranije pregovarali.

- Tvrdim odgovorno da je svake nedelje zasedao skupštinski odbor i izveštaje smo podnosili Borko Stefanović i ja. Ne stoji da nije bilo obaveštavanja - rekao je Goran Bogdanović, poslanik SDS i bivši ministar za KIM, tada kao član DS.

Malo o preletačima

U jednom trenutku, Dačić je rekao da mu je draže da razgovara sa onima koji nisu "preleteli", na šta mu je Bogdanović poručio da vodi računa o svom poslaničkom klubu, jer se klub SDS ne osipa.

Na to mu nije ostao dužan šef poslanika SPS Đorđe Milićević koji je poručio da je "SPS dobro što i njima žele i da za razliku od nekih drugih, oni znaju u kom se poslaničkom klubu nalaze".

U raspravu koja se vodila o "preletačima" se uključio i Nemanja Šarović iz SRS koji je Dačiću rekao da ne kritikuje preletače, jer je u koaliciji "sa strankom preletača" i dodao da je nekada bilo izveštavanja o pregovorima i da je Borko Stefanović dolazio u skupštinu posle svake runde pregovore, te da za razliku od Marka Đurića (direktora Kancleraije za KIM) on nije vređao.

- Ne sećam se da je Borko Stefanović vređao poslanike na način na koji je to radio Marko Đurić. Đurić je za mene lično rekao da sam gori od Edite Tahiri, da ću dobiti ulicu u Prištini - rekao je Šarović.

Ne priznajemo Kosovo

Pošto su Dačiću zamerili da ne želi da preuzima odgovornost, on je poslanicima poručio da ne beži od toga, jer je tu od 1992. i odgovoran je za sve, ali da nisu oni ti koji procenjuju njegovu odgovornost već narod.

Smeta mu što kroz raspravu o osnivanju Fonda za zapadni Balkan neko želi da nametne da vlada priznaje Kosovo kao državu, dodajući da nije bežao od odgovornosti već pojasnio da je sporazum o osnivanju Fonda nešto što je proisteklo iz Briselskog dogovora iz 2012. Između ostalog, rekao je da postoje "crvene linije" kada su u pitanju nacionalni interesi, da Srbija jeste za dijalog, ali da od njih neće odstupiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online