Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.10.2016.
11:18
Vestionline A

Bratislava Dikića prijavio jedan od članova grupe!

Ekipa bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića uhapšena je u Crnoj Gori na osnovu dojave Mirka Velimirovića iz Zubinog Potoka, koji se terti da je bio deo te grupe koja je spremala terorističke napade u toj državi u izbornoj noći, piše podgorička Pobjeda.

Tanjug (Arhiva)
Uhapšen po dojavi Mirka Velimirovića: Bratislav Dikić

Kako se navodi, Velimirović je ipak odlučio da spreči taj "zločinački plan".

Otkrivajući nove detalje u vezi sa hapšenjem grupe srpskih državljana, Pobjeda navodi da je Velimirović, nakon što je stigao u Podgoricu, "skupio hrabrost" i policiji ispričao da je od Aleksandra Sinđelića, za kojim policija traga, dobio 15.000 evra da bi u Crnu Goru dopremio 50 automatskih pušaka, tri sanduka municija i policijske uniforme koje je trebalo da smesti u iznajmljenoj kući u tom gradu.

Pozivajući se naredbe o sprovođenju istrage, ovaj podgorički dnevnik piše da je Velimirovićevo priznanje potvrdilo ranija saznanja crnogorske policije, ali je pravovremena informacija pomogla da se do kraja osujete teroristički napadi. 

Uloga ovog okrivljenog, prema njegovom svedočenju, bila je da prenosi poruke koje je dobijao od Sinđelića i Dikića.

Crnogorska policija i Specijalni tim glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u zajedničkoj akciji, 15. oktobra pohvatala je deo grupe koja je spremala napad na građane koji su, prema ranijim najavama lidera Demokratskog fronta, trebali da se okupe pred Skupštinom nakon proglašenja izbornih rezultata, podseća Pobjeda.

Navodi da je Dikićeva grupa imala zadatak da uđe na bočni ulaz zgrade Skupštine Crne Gore, prerušena u policijske uniforme, i da napadne policiju, a bila im je namera i da, kako su sami to kazali, pokušaju napad na premijera Mila Đukanovića. 

Osim Velimirovića, Dikića i Sinđelića, Specijalno državno tužilaštvo donelo je naredbu za sprovođenje istrage za još 13 osoba: Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Aleksandra Čurovića, Aleksandra Aleksića, Nikolu Đurića, Sinišu Ćetkovića, Dejana Stanojevića, Miloša Aćimovića, Ivicu Matića i Pericu Andrića, piše Pobjeda, a prenosi portal.

List daje piše da su oni komunicirali posredstvom tri specijalna, kriptovana telefona, od kojih je jedan navodno bio kod mobile ekipe u Crnoj Gori, drugi u Srbiji, a treći u Rusiji, prenos portal CdM.

Pozivajući se na više izvora iz Crne Gore i Srbije, podgorička Pobjeda piše da je reč o visoko sofisticiranim sredstvima komunikacije, telefonima sa softverski ugrađenim merama zaštite od prisluškivanja, virtuelnim promenama broja telefona i lokacije poziva u slučaju "iznenadnog" nadzora.

Koriste ga, navodi ovaj podgorički dnevnik, samo moćne obaveštajne službe.     

O kakvoj je tehnologiji riječ, ukazuje i podatak da telefon ima razrađen sistem zaštite da kada telefon padne u ruke "neprijatelja" i prilikom pokušaja pretraživanja obavljenih razgovora softverski se aktivira uništavanje memorije, piše list.

Dva telefona su akcijom crnogorske i srpske policije zaplijenjena, treći, koji se nalazi u inostranstvu, je nedostupan. Uprkos svemu, postoje audio zapisi komunikacijskih veza, što navodi na zaključak da su crnogorske obaveštajne službe, u akciji sprečavanja terorističkih napada, imale saradnju sa moćnom obaveštajnom agencijom koja je nadzirala kriptovanu komunikaciju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2016. 20:52
Подгоричка штампа пише данас да је групу предвођену бившим командантом српске жандармерије Братиславом Дикићем која је ухапшена уочи избора у Црној Гори под оптужбама за тероризам полицији пријавио један од њених чланова, Мирко Велимировић (45) из Зубиног Потока. Како наводе Вијести и Побједа, то пише у наредби за спровођење истраге специјалног тужиоца Саше Чађеновића који је за покушај тероризма поред Дикића, осумњичио Кристину Христић и Александра Синђелића за којим се трага, док се осталима на терет ставља криминално удруживање. У том тужилачком документу откривено је на који начин су црногорске безбедносне службе „спречиле да се Црна Гора завије у црно“, пишу Вијести. „Велимировић је допринео откривању криминалне организације“, пише у Чађеновићевој наредби коју преноси подгоричка штампа. Наводно, његово задужење у терористичкој групи било је да набави оружје, муницију, униформе, преноси поруке, обезбјеђује им простор у ком ће боравити и складиштити оружје. Велимировић је одао план када је, по наводима у штампи, наводно од Синђелића преузео 15.000 евра за које је требало да купи 50 аутоматских пушака и три сандука муниције „које ће сместити у кући коју би изнајмио у Подгорици“. Након што је до детаља прихватио план за нападе, своја задужења, али и сазнао туђа, намере групе пријавио је полицији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online