Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Vlasti bacile 59 milijardi evra

Objava državnog revizora Radoslava Sretenovića da su funkcioneri vlasti od 2008. do 2014. nenamenski proćerdali više od 59 milijardi evra šokirala je građane Srbije jer dok se na platama i penzijama štedi, ministri, gradonačelnici i njihova politička bratija krali su skoro 10 milijardi evra godišnje.

www.mc.rs
Državni revizor Radoslav Sretenović

U rukama bivših i sadašnjih vlastodržaca završilo je dva i po puta više novca od ukupnog državnog duga koji je prešao 24 milijarde evra.

Od 1.364 prekršajne i prijave za privredni prestup koje je podnela Državna revizorska institucija (DRI), svega trećina je pravosnažno okončanam dok će lopovluk mnogih proći nekažnjeno zbog zastarelosti predmeta. Kazne su mizerne za političke mutljavine na račun građana koji pune budžet iz kog se krade. Kreću se od 10.000 do 160.000 dinara, a platio ih je tek simboličan broj kažnjenih, nažalost opet iz državnog, odnosno džepa građana.

Javna preduzeća kao crna rupa

Ekonomista Branko Dragaš kaže da su podaci revizora potvrda poznate činjenice da raspojasane i raskalašne srpske vlasti godinama nekažnjeno kradu, a da niko ne odgovara zbog prećutnog dogovora bivših i sadašnjih funkcionera da se diraju jedni druge.
- Sretenović je utvrdio ono što znamo. A to je da dok se na penzionerima štedi 160 miliona evra, iza kulisa se odigrava ozbiljna krađa u milijardama evra. Dovoljan je samo podatak da se ne kontroliše 14 milijardi evra koje prođu kroz javna preduzeća jer taj posao rade tri do četiri inspektora, pa od 1.300 tih firmi oni obiđu svega četiri do pet - pojašnjava Dragaš za "Vesti" i dodaje da vlast pljačka državu i građane putem tendera milionskih vrednosti i na druge načine, dok su im, deklarativno, usta puna Evropske unije.

- Pojedini predmeti su na sudu i po četiri godine, a trenutno ih je više od 900. Prijave se sporo rešavaju. Postupci po našim prijavama dugo traju, a izrečene kazne su male i uskoro će se izjednačiti s kaznama za nevezivanje pojasa u automobilu - kazao je Sretenović i najavio da će uskoro biti objavljena imena onih protiv kojih je DRI ove godine podneo 31 krivičnu prijavu.

Lopovi pojedu zdravstvo i školstvo

Čelnik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović otkriće državnog revizora vidi kao pravu sliku srpske propasti jer pljačkom vlast nanosi štetu društvu u svim oblastima života.

Tužilaštvo slepo, gluvo i nemo

- Dokaz da vlast prolazi nekažnjeno je naša krivična prijava protiv bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića zbog nameštanja 50 miliona evra vrednog tendera za gradski prevoz dvema firmama, od kojeg je šteta na račun gradskog budžeta skoro milion evra. Mada posedujemo snimke razgovora o tome, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo su utvrdili da nema odgovornosti - daje primer Dragan Dobrašinović uz ocenu da je i deci u osnovnoj školi jasno da se tu kralo, ali tužiocima očito nije.

- Podaci DRI su projekcija na osnovu uzorka, pa ne sumnjam da se pokralo i više od pomenute sume i da je godinama na delu težak kriminal koji pokazuje odnos vlasti prema javnom dobru. Sve što oni ukradu, direktan je minus za građane, za bolnice i škole - prokomentarisao je Dobrašinović za "Vesti", ukazujući da korupcija jede novac, građani obolevaju i umiru jer ne mogu da se leče, a sistem obrazovanja je sve gori (budžeti ministarstva prosvete i obrazovanja iznose po oko 1,1 milijarde evra).

Kazne su, prema njegovim rečima, simbolične jer vlasti sudstvu sugerišu da ne diraju funkcionere.

Zaštićeni i tajkuni

- Vlasnicima srpskih malih i srednjih preduzeća se naplaćuju svi porezi i ako samo dan zakasne, idu velike zatezne kamate, dok se tajkunima gleda kroz prste. Privatnicima se u zacrtanom roku traži završni račun, a završni račun države nije predat 15 godina unazad, niti je kontrolisan - ukazao je Branko Dragaš.

- Procesuiraju se svi i sve, osim državnih funkcionera. To je osinje gnezdo, pa se sudije i plaše da zađu u to. A pri tom niko iz Vlade Srbije nema primedbe na rad sudova u tom pogledu. Elite se smenjuju, ali postoji zakulisni pakt o nenapadanju jer niko neće da seče granu na kojoj sedi - zaključio je predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online