Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 21.10.2016.
10:15
Informer A

EU i NATO besni: Srbiji novi ultimatum zbog Rusije i Sirije

Vlada Srbije je na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije poslala humanitarnu pomoć civilnim žrtvama rata u sirijskom gradu Alepu, zbog čega su EU i NATO našim vlastima ispostavili novi ultimatum. Naime, iz Brisela i Vašingtona nam je poručeno da najkasnije do Nove godine moramo da uskladimo spoljnu politiku sa politikom EU i uvedemo sankcije Moskvi.

Tanjug
Humanitarna pomoć otišla civilima u Alepu

Iako su u četvrtak oko 16 časova sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" ruski teretni avioni "iljušin" poleteli natovareni isključivo lekovima, odećom, obućom, uljem, šećerom i brašnom, NATO, SAD i EU su to protumačili kao svrstavanje Srbije na rusku stranu u ratu u Siriji.

Kako piše "Informer", žestoki pritisci na Vučića i njegov kabinet počeli su još početkom ove nedelje, kada je potvrđeno da će Srbija poslati humanitanu pomoć u Alepo. Pošto ti pritisci nisu urodili plodom, u četvrtak ujutru je, dok su ruski avioni još bili na pisti niškog aerodorma, u Nemanjinu stigla više nego jasna poruka Brisela. Našoj zemlji je poručeno da će Srbiji biti prekinuti pregovori sa EU i biće suočena sa ekonomskom blokadom ukoliko najkasnije do 31. decembra ne uvede sankcije Rusiji.

Da je Zapad zaista pobesneo zbog odluke Vlade Srbije da pošalje pomoć u Alepo, slikovito pokazuje i tekst pod naslovom "Kome Srbija šalje pomoć u Alepu?", koji je objavljen na portalu radija "Slobodna Evropa".

"Srbija, koja je otvorila pregovaračka poglavlja sa EU i sa kojom bi trebalo da usklađuje spoljnu politiku, u Siriji se pridružuje Belorusiji, Jermeniji, Kini, Azerbejdžanu i Indiji. Uz inteziviranje saradnje sa Rusijom, to problematizuje i njenu opredeljenost za evrointegracije", piše "Slobodna Evropa".

U ovom tekstu citira se i Erik Gordi, britanski stručnjak Balkan, koji otvoreno najavljuje ultimatum Srbiji.

- Ovo je okidač za to da EU počne upornije da potencira pitanja za koja je Srbiji dosad gledala kroz prste. Od toga što se nije priključila sankcijama Rusiji, do referenduma u BiH. Doći će ozbiljan pritisak. Ako Srbija hoće u EU, mora da usaglasi politiku sa politikom EU - izjavio je Gordi.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je rekao je da ne vidi apsolutni nikakav problem u slanju pomoći Siriji.

 - To nikako ne znači da se svrstavamo, nisam se suočio sa bogznakakvim pritiscima, ali i da jesam, to ništa ne menja jer je Srbija suverena država.

S druge strane, Ivica Dačić je istakao da su apsolutno neprihvatljivi pritisci da uvedemo sankcije Rusiji.

- Mnoge zapadne zemlje ne međunarodnim forumima nastupaju kao članovi grupe takozvanih prijatelja Kosova, a za to vreme mi treba da uvedemo sankcije našim prijateljima. Srbija želi u EU, ali mi nismo ludi i nećemo nikad da radimo protiv sebe. Kome može da smeta 84 komada gaća, 2.000 ćebadi ili 661 kilogram deterdženta?! Pomažemo narodu Sirije, kao što smo i drugima. To plašenje Srbije više ne prolazi - poručio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2016. 13:44
Vucicu Hrvatska trenutno postavlja ministra za spoljnu politiku Unuka od Bivseg Pukovnika ustashe a ti dozvoljavas da nas omalovazava zapadna bagra aloo breeeeeee coveceeeeee osvesti se koji ti je ku.....r,ac
Petak 21.10.2016. 13:37
Kako je lepo citati ove vesti i komentare bez onih zlih ustasha ili natovaca. Zelim im da vise nikada ne ostave ni jedan komentar ovde... Cak mislim da je sve to radila jedna psihicki neuravnotezena osoba ovde poznata kao " dijadera".
Subota 22.10.2016. 22:00
Иако су у четвртак око 16 часова са нишког аеродрома „Константин Велики“ руски теретни авиони „иљушин“ полетели натоварени искључиво лековима, одећом, обућом, уљем, шећером и брашном, НАТО, САД и ЕУ су то протумачили као сврставање Србије на руску страну у рату у Сирији. Како пише „Информер“, жестоки притисци на Вучића и његов кабинет почели су још почетком ове недеље, када је потврђено да ће Србија послати хуманитану помоћ у Алепо. Пошто ти притисци нису уродили плодом, у четвртак ујутру је, док су руски авиони још били на писти нишког аеродорма, у Немањину стигла више него јасна порука Брисела. Нашој земљи је поручено да ће Србији бити прекинути преговори са ЕУ и биће суочена са економском блокадом уколико најкасније до 31. децембра не уведе санкције Русији. Да је Запад заиста побеснео због одлуке Владе Србије да пошаље помоћ у Алепо, сликовито показује и текст под насловом „Коме Србија шаље помоћ у Алепу?“, који је објављен на порталу радија „Слободна Европа“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online