Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.10.2016.
18:18
Vestionline, b92.net A

"Bolje je za Srbiju da pobedi Hilari Klinton"

Predsednik američkog Istvest instituta i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da bi za Srbiju i Balkan bilo bolje da na predsedničkim izborima u SAD pobedi demokratska kandidatkinja Hilari Klinton jer, kako kaže, ona naš region odlično poznaje.

Reuters
Bilo bi nam bolje da nikada nije čula za nas: Hilari Klinton

Manter je za B92 rekao da postoje šanse da pobedi Klintonova dok, kako navodi pozivajući se na medijske izveštaje, njen republikanski protivkandidat Donald Tramp gotovo da nema izgleda za pobedu.

- Poenta je da, ko god da pobedi, uloga Amerike u svetu, u globalnom poretku i po još nekim pitanjima neće se promeniti. Mislim da je za vas na Balkanu Klintonova bolje rešenje, ona vas odlično poznaje -  istakao je Manter, u odgovoru na pitanje kako izbori u SAD oblikuju budućnost Srbije.

Upitan da li zna šta ljudi u Srbiji misle o Hilari Klinton, bivši ambasador u Beogradu priznaje da je istorija važna i da se ne sme zaboraviti.

- Ali, ono što sam čuo od gospodina Dačića, Vučića i ostalih jeste da prošlost treba ostaviti za nama i optimistično gledati ka budućnosti - naglašava on.

Manter, koji predstojeće predsedničke izbore u SAD opisuje kao veoma teške, kaže da su Tramp i Klintonova okrenuti ka unutrašnjoj priči, ali smatra da će, kada to bude gotovo, oni pokazati zainteresovanost da dođe do napretka u Evropi. 

- Vi ste deo velikog spektra evropskih problema, migranti, Bregzit, Grčka, izbeglice. Tako da se ovde ne radi samo o Balkanu, vi ste deo nečeg većeg. Mislim da će vas tako SAD posmatrati i gledajući Ramu i Vučića, videće vas kao deo rešenja - istakao je.

Prema njegovom mišljenju, u našem regionu ima pomaka, a kao primer navodi skorašnji razgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame u šta, kaže, nije verovao dok je bio ambasador u Beogradu od 2007. do 2009. godine.

- Ne znači da se problemi lako rešavaju, ali važno je da se bar radi na tome - napominje Manter, koji primećuje da Srbija danas ima bolji dijalog i dobre ekonomske odnose sa komšijama nego ranije. 

S druge strane, predsednik američkog instituta smatra da nije dobro to što se status Kosova nije promenio, a nije dobra ni situacija u susednoj Bosni i Makedoniji. 

- Srbija jeste stabilna zemlja, ali ima različitih pogleda na tu stabilnost - kaže Manter.

On ukazuje da bi Srbi i Albanci trebalo da sarađuju kao Nemci i Francuzi.

- Ne morate biti omiljeni jedni drugima, ali treba da razgovarate, zajedno rešavate probleme i približavate se EU - zaključio je Manter.

POVEZANE VESTI

Subota 15.10.2016. 18:51
Zasto bi bilo bolje....? Sada bi piccka Klinton moza postedela Kosovo, bombardovala bi samo Beograd i okolinu....! Nadamo se da je diagnoza tacna i da nece jos laprdati dugo.
Subota 15.10.2016. 21:23
trump se ne ponaša kao neko ko stvarno želi da pobedi. svaki ozbiljni kandidat bi pobedio ovu raspalu vešticu. nažalost izgeda da je već odlučeno da ona pobedi.
Ponedeljak 17.10.2016. 20:14
Kao prvo, zaboravio je da kaze da bi trebalo da joj se izvinimo sto je nagovarala muza da bombarduje Srbe. Ako je tacna ona narodna "S'kim si, takav si", onda da joj se izvinemo i za "Ja nisam imao seks sa tom zenom"...Zatim, da joj se zahvalimo za okupaciju Kosova i saradnju sa OVK, za crpljenje nasih prirodnih resursa i cvetanje biznisa sa drogom, oruzjem, belim robljem...Nadamo se da ce kuraziti Amerikanke da radjaju po minimum 15-toro dece, kako bi mogle posle da izbore za otcepljenje na posten nacin. A, Evropa...pa sta se tu ima pametno reci sem "hvala i njima" i neka im Bog da zdravlja i uspeha u onome sto rade po svetu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online