Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
16:50
Tanjug A

A kad bi neko pitao građane Srbije...

Prema istraživanju agencije Faktor plus 52 odsto ispitanika smatra da neće doći do kraja pregovora Srba i Albanaca sa Kosova i obustavljanja Briselskog procesa posle spora oko rudnika Trepča, a 41 odsto i dalje smatra da Srbija treba da postane članica EU.

Tanjug
Mora li Srbija u EU: Građani Srbije smatraju - ne pos vaku cenu 

- Većina građana misli da neće doći do prekida pregovora bez obzira koliko u ovom trenutku medijski politički dramatično izgledalo situacija oko Trepče - rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

On je istako da, jedan, ne mali broj njih, kada se saberu rezultati ipak skeptično gleda prema Briselskom sporazumu.

Neće biti rata

Prema istarživanju, 48 odsto ispitanika je reklo i da se ne plaši novih oružanih sukoba na području Balkana, dok je 30 odsto istaklo da se plaši, ali da ne veruje da će doći do toga.

Prema istraživanju 52 odsto ispitanika kaže da neće doći do kraja pregovora, već da će se pregovori voditi oko manje spornih pitanja, dok će sporna biti privremeno odložena.

Kako je istaknuto, 18 odsto anketiranih ne isključuje prekid pregovora, ali smatra da je to malo verovatno, 10 odsto je reklo da će vrlo verovatno doći do prekida, dok je devet odsto istaklo da će sigurno doći do kraja pregovora.

Na pitanje da li Srbija posle zahteva da ustupe rudnik Trepča treba da nastavi učešće u pregovorima u Briselu sa kosovskim Albancima, 32 odsto je odgovorilo "ne", te da treba napustiti pregovore dok se ne ponude rešenja koja će uvažiti i srpske interese, dok je 31 odsto odgovorilo potvrdno, odnosno da treba pregovarati jer pregovori nemaju alternativu.

Čak 30 odsto ispitanika je reklo da nije trebalo ni pregovarati, jer je EU na strani Albanaca.

Na pitanje da li Srbija treba da postane članica EU, 41 odsto ispitanika je odgovorilo "da", 30 je reklo ''ne'', a 29 odsto njih je istaklo da ''ne zna'' ili ''nema stav''.

Stanković je rekao i da je na pitanje da li očekuju da će Srbija u razumnom roku postati članica EU, 46 odsto ispitanih odgovorilo da je malo verovatno i to zbog problema u samoj EU i visoke nacionalne - državne cene evrointegracija, dok je 21 odsto reklo da će Srbija ući u EU ako ona opstane, ali da će morati da postane deo NATO i usvoji evropsku politiku po svim pitanjima.

Navodeći da je 21 odsto ispitanika, koji su rekli da će Srbija ući u EU svesno šta je ulog, Stanković je istakao da samo 14 odsto njih razmišlja kao pre 10 godina, jer su rekli da će Srbija ući u EU ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proces proširenja.

Prema istraživanju 19 odsto je istaklo da Srbija neće postati članica EU u razumnom roku jer se EU raspada.

Prikupljanje podataka obavljeno je od 6. do 11 oktobra na uzorku od 1.000 ispitanika.

Izbeglička kriza

Na pitanje o emigrantskoj krizi, 31 odsto ispitanika smatra da treba pooštriti ulazak u zemlju, 24 odsto kaže da treba nastaviti sa dosadašnjom politikom, 21 odsto njih nema stav, 20 odsto da treba izgraditi zaštitnu ogradu, dok samo četiri odsto ističe da treba povećati izdavanje iz budžeta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online