Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
14:44
Tanjug A

"Crvene linije na Balkanu oduvek postoje, ali su mnoge pređene"

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda smatra da su društva u Srbiji i Kosovu spremna za viši nivo kompromisa u normalizaciji odnosa, te da crvene linije postoje, ali da mogu biti pomerene napred.

www.mc.rs
Očekuje napredak u dijalogu: Ivan Vejvoda

Vejvoda, na pitanje da li srpska strana ima crvenu liniju u dijalogu sa Prištinom, a posle najnovijih dešavanja u vezi sa Trepčom i telekomunikacijama, kaže da veruje da su u mnogim situacijama postojale crvene linije, ali da su mnoge "pređene", navodeći primer pregovora na Kipru.

- Mislim da su društva u Srbiji i Kosovu spremna za viši stepen kompromisa. Crvene linije uvek postoje, ali one mogu da budu pomerene napred - rekao je Vejvoda u razgovoru za Tanjug i portal European Western Balkans.

Srbi i Albanci iznova pregovaraju

On je naveo da se, iako razgovori Beograda i Prištine u Briselu ne dovode uvek do rezultata, obe delegacije iznova vraćaju za pregovarački sto.

- Mislim da je to najpozitivnija stvar, koja pokazuje da su oni posvećeni zbog regionalne stabilnosti i činjenice da žele da postanu deo EU i da, samim tim, prihvataju postavljena pravila igre - rekao je Vejvoda.

On je primetio da bih građani želeli da vide napredak u pregovorima, ali da su političari ti koji zalažu svoju reputaciju u tim razgovorima.

Vejvoda, pak, očekuje da će doći do napretka u dijalogu, navodeći da je Kosovo priznalo 110 država koje su članice MMF, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, te da Kosovo postaje član sportskih organizacija.

- Poglavlje 35 je o normalizaciji odnosa i mislim da vidimo postojanu normalizaciju - rekao je Vejvoda.

On ocenjuje da Srbija ima jasnu stratešku orjentacaiju ka Evropskoj uniji i da nema sumnje kuda ide.

- Srbija jasno iznosi svoju stratešku orjentaciju pre svakoga ko poseti našu zemlju, uključujući i Vladimira Putina, i nema sumnje kojim putem Srbija ide - rekao je Vejvoda.

U tom smislu, kaže da ko god pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, to neće promeniti stratešku orjentaciju zemlje.

Bosnaski lonac

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Vejvoda kaže da on neće imati ozbiljne posledice, budući da je prošao mirno i da će, kao što su neki eksperti već primetili, biti zaboravljen u danima pred nama. Međutim, dodaje, referendum je prošao suprotno pravilima Dejtnskog sporazuma i uprkos odluci Ustavnog suda BiH, a ni vlasti u Srbiji ga nisu podržale.

Takođe, ocenjuje da je Dodik, očigledno, koristio refererendum za unutrašnje političke razloge, budući da su lokalni izbori održani odmah posle izjašanjavanja o Danu RS i da je Dodikova stranka izašla kao pobednik tih izbora.

- U narednim danima videćemo reakciju međunarodne zajednice, ali referendum u Srpskoj mora da se posmatra u regionalnom kontekstu - kaže Vejvoda.

Vejvoda ne misli da će proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji biti zaustavljen, ali će svakako biti usporen zbog događaja poput referenduma.

Kaže i da nije saglasan sa mišljenjima da je referendum korak ka otcepljenju Srpske jer smatra da bi takav korak naišao na veliko protivljenje, te da Dodik i njegova stranka znaju gde su crvene linije.

- Tako da je ključno da Evropska unija nastavi da podržava proceš proširenja iz Brisela i uskoro ćemo pričati o Berlinskom procesu - rekao je Vejvoda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online