Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
17:35
Tanjug A

Zaratili radikali i naprednjaci: Ko je veći rusofil?

Skupštinski odbor za spoljne poslove konstituisao je 62 poslaničke grupe prijateljstva (PGP), a članovi odbora iz SNS i SRS su polemisali ko bi trebalo da bude predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom federacijom.

Tanjug
Poslanici iz Srpske radikalne stranke smatraju da su oni najveću rusofili u Srbiji

Radikali su smatrali da im, kako kažu, kao najvećoj opozicionoj partiji i rusofilima to mesto pripada, dok su naprednjaci istakli da su najviše uradili na jačanju saradnje sa Rusijom, te da shodno tome zaslužuju da imaju predsednika.

Sednicu odbora su napustile Nataša Jovanović (SRS) i Jasmina Nikolić (DJB) jer, kako su rekle tokom rasprave, njihove poslaničke grupe nisu bile na vreme obaveštene da treba da dostave kadndidate za predsednike poslaničkih grupa ranije. Prethodno je Jovanovićeva zbog toga predlagala da se sednica prekine i da se zakaže nova.

Iznoseći argumente zašto bi radikali trebalo da imaju predsednika PGP za saradnju sa Rusijom, Jovanovićeva je između ostalog rekla da imaju izuzetne kontakte i saradnju sa poslanicima ruske državne dume, a licemernim je ocenila to što "oni koji vode politiku sunovrata i hrljenja ka EU" sada hoće da sarađuju sa Rusijom.

Na to je reagovala Aleksandra Đurović (SNS), koja je izabrana za predsednicu PGP za saradnju sa Ruskom federacijom, rekavši da ne stoji tvrdnje njene koleginice iz SRS da to mesto treba da im se ustupi, budući da su predstavnici naprednjaka u međunarodnim organizacijama glasali u korist Rusije i da su dosta radili na jačanju odnosa.

Predlog Đorđa Vukadinovića iz DSS da Sanda Rašković Ivić bude predsednica PGP za saradnju sa Italijom nije prihvaćen, a članica odbora iz DJB Jasmina Nikolić je pitala da li može sebe da predloži za predsednicu poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom, jer je završila španski jezik.

- Ako to nije moguće, onda ne znam da li je Portugalija jedna od zemalja sa kojom imamo saradnju - obratila se Nikolićeva predsedniku odbora Žarku Obradoviću.

Ipak, odbor je tokom konstituisanja poslaničkih grupa prijateljstava potvrdio predlog da predsednik PGP za saradnju sa Španijom bude Balint Pastor.

Izabrani

Odbor je prihvatio da između ostalog predsednik PGP za Belorusiju bude Dragomir Karić, za BiH Aleksandar Martinović, za Bugarsku Novica Tončev, za Iran Meho Omerović, za Irak Miroslav Lazanski, Italiju Aleksandra Tomić, Kazahstan Milanka Karić, Kinu Žarko Obradović,Makedoniju Vladimir Đukanović. Takođe, odbor je odlučio da predsednik PGP za saradnju sa SAD bude Dragan Šormaz, za Saudijsku Arabiju Muamer Zukorlić, Francusku Nataša Vučković itd

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online