Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.10.2016.
14:52
Vestionline A

Američka paranoja: Niš - vojna baza ili ruski špijunski centar na Balkanu?!

Američka agencija Asošijeted pres osvrnula se postojanje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Iako se tvrdi da je njegova namena pružanje pomoći u slučaju prirodnih katastrofa, ova agencija postavlja pitanje da li je to zaista tako. Oni su izrazili sumnju da on zapravo predstavlja vojnu bazu ili ruski špijunski centar na Balkanu.

Tanjug/AP
Špijunski ili humanitarni centar u Nišu?

Sve ovo AP Navodi u tekstu pod nazivom "Unutar ruske 'špijunske baze' na Balkanu".  Agencija tvrdi da neke zapadne nevladine organizacije i vojni analitičari veruju da su Rusi napravili "malu prerušenu bazu koja prisluškuje američke vojne interese na Balkanu", ali te svoje tvrdnje ne potkrepljuje dokazima.

- U komandnoj sobi nalaze se veliki ekrani za nadzor, u skladištu spasilačka oprema, a nezavršena siva betonska zgrada služi kao centar za obuku - piše novinar agencije AP, koji je, kako se navodi, nedavno posetio centar u Nišu.

U članku se navodi da je Srbija i dalje bliska Rusiji, za razliku od komšijskih zemalja, koje su sve više dok su njeni susedi sve više "nepoverljivi" prema namerama i prisustvu Rusije, posebno Bugarska, Rumunija i Mađarska.

Tanjug/AP
 

Agencija podseća i da su sve zemlje oko Srbije, ili članice NATO ili žele da budu.

Zapadni analitičari navode da je baza odgovor Kremlja na širenje NATO-a u regionu.

- Ako je vojna operacija, to bi bila prva baza Kremlja u Evropi izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od kolapsa Varšavskog pakta početkom 1990-ih.

Zvaničnici Evropske unije su rekli da, ako Srbija postane članica moraće da se uključi u programe Unije za pomoć u vanrednim situacijama i da napusti ruske programe.

- Ruski partner u centru je Ministarstvo za vanredne situacije, moćna poluvojna jedinica čije aktivnosti uključuju pomoć u katastrofama, ali obavlja poslove i za ruske bezbednosne službe - piše AP.

Tanjug/AP
 

Američka agencija podseća da je tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu na otvaranju centra 2012. rekao da su spekulacije da Moskva želi da napravi vojnu bazu u Srbiji "čista izmišljotina".

Zvaničnici NATO nisu želeli da daju izjavu o prirodi baze, rekavši samo da "nisu previše zabrinuti za njenu ulogu, koja god da je".

Novinar AP-a kaže da je tokom posete,  takozvanom "Rusko-srpskom humanitarnom centru" našao "malo vidljivih dokaza" da se mesto koristi za bilo šta drugo osim za borbu protiv poplava, šumskih požara ili drugih prirodnih katastrofa.

- Fotografije na video ekranima u komandnim sobama pokazane novinarima AP-a bile su uglavnom sa nadzornih kamera postavljenih po objektu. U skladištu su bila ambulantna kola, džip "lada niva" ruske proizvodnje, spakovani šatori, gumeni čamci i uglavnom protivpožarna oprema - piše američka agencija.

Tanjug/AP
Tvrdnje o špijunskom centr čista izmišljotina: Vjačeslav Vlasenko

Kodirektor centra Vjačeslav Vlasenko izjavio je da je centar daleko od toga da je opremljen za špijuniranje susedne Rumunije, gde je nedavno instaliran američki antiraketni štit, ili Kosova, gde su rasporedjene mirovne snage NATO-a i gde SAD ima bazu.

- To su samo glasine. Nije moguće promeniti ovaj centar u špijunski. Veoma je mali, od osoblja imamo samo tri srpska državljanina i pet Rusa i ništa više. Čak ni zgrada nije naša - rekao je Vlasenko.

On se požalio da su susedi Srbije, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina, odbili pomoć Rusije tokom velikih prirodnih katastrofa i nedavne izbegličke krize. Hrvati su, prema njegovim rečima, bez ikakvog objašnjenja odbili pomoć ruskih aviona u gašenju velikih šumskih požara na obali, a nisu hteli da prihvate ni šatore za izbeglice.

- To je samo politika. Kažu da je Vladimir Putin loš, da Rusija želi da dominira. Politička motivacija treba da izadje iz humanitarne pomoći - rekao je Vlasenko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online