Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
21:30
Ž. Marković - Vesti A

Čuvar muzičkog blaga

Svakog septembra, već 11 godina, u Mokranju se organizuje bogat i raznovrstan program pod nazivom Niti tradicije. Kao i uvek i ove je počeo polaganjem venaca na spomen obeležje - bistu kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca postavljenu pre tačno 10 godina, kada je srpski muzički Festival obeležavao vek i po od rođenja slavnog kompozitora.

Ž. Bokšerović
Selo Mokranje: Odavanje počasti Stevanu Mokranjcu

Delegacije u kojoj su bili predstavnici Doma kulture "Stevan Mokranjac", organizatora festivala, lokalne samouprave Negotin i MZ Mokranje, kao i članovi ansambla koji su kasnije nastupili u porti stare mokranjske crkve Svete Trojice, odale su počast velikanu koji je svojim muzičkim delom proslavio ne samo Mokranje i rodni Negotin, već i vascelu Srbiju.

Koncert duhovne muzike u hramu Svete Trojice, izveli su članovi novosadskog hora "Sveti Stefan Dečanski", pod upravom Tamare Adamov Petijević. Na programu su bila dela naših muzičkih velikana Kornelija Stankovića i Stevana Mokranjca, ali i ruskih, Česnokova i Čajkovskog.

Tamara Adamov Petijević je povodom odlično prihvaćenog programa i svog prvog nastupa u mokranjskoj crkvi, na Mokranjčevim danima, izjavila da je velika vrednost to što Srbija ima Mokranjca.

Kompozitor svetskog glasa

Spomen obeležje u Mokranju predstavlja kopiju biste, rad vajara Milovana Krstića, koja je još 1939. godine postavljena u centralnom gradskom parku u Negotinu. Ovo znamenje je meštane Mokranja i obavezalo da programom kao što su Niti tradicije istrajno čuvaju uspomenu na velikog kompozitora svetskog glasa, Stevana Stojanovića Mokranjca.

Ž. Bokšerović
Virtuoz na fruli: Miroslav Ilić Fića

Mokranje čuva tradiciju i pamti - rekao je za "Vesti", Stanoje Petrović, predsednik KUD-a "Mokranjac".

U jednočasovnom programu priređenom u porti mokranjske crkve posetioci su bili u prilici da pored domaćina, KUD-a "Mokranjac", čiji su splet vlaških igara, obogatili Denis Čurić, solista na trubi, Dragi Nikolić, na fruli i Slobodan Nedeljković na drombulji, vide i uživaju i u nastupu kulturno-umetničkog društva Banjica iz Krivelja. Oni su Mokranjcima doneli i pesmu pevača solista: Smilje Fufanović i Stane Germanović.

Stefan Radovanović je bio solista na fruli, a u programu gostujućeg KUD-a učestvovao je i zdravičar Vlasta Bačilović.

KUD "Jovica Janković - Turku" iz Manastirice kod Petrovca na Mlavi, predstavio se i sa vokalnom solistkinjom Andrijanom Jovanović i Novicom Stoimirovićem, na violini. Aplauzima je propraćen i nastup mladog kavaliste i gajdaša Milana Ducića iz Zaječara.

- I iduće godine doći ću na Mokranjčeve dane - kaže Milan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online